• Smuks puķu pods bez laistīšanas visu nedēļu!

    Dārzs
    Beāte Leja
    20. maijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Skaists vasaras puķu pods, kas priecē acis un neprasa pārlieku rūpīgu kopšanu – kā pie tāda tikt, iesaka VILNIS ONKELIS, dārznieks un ainavu tehniķis, SIA Onava vadītājs.

    5 soļi, kā izveidot pacietīgu, bet krāšņu vasaras puķu podu brīvdienu mājai.

    1. Pareiza trauka izvēle

    Daudzi dara tā: iegādājas pēc krāsām sev tīkamākos plastmasas traukus un tajos arī stāda puķes. Citreiz vasaras puķes nopērk jau ar visu iekaramo podu, pakar to zem nojumes un laista… Taču tas ir diezgan aplami, ja vēlies skaistumu, kas precētu visu vasaru, turklāt reti laistot.

    Ja gribas ierīkot vasaras puķu stādījumus retai laistīšanai, pareizā izvēle būs trauki, kuriem ir ūdens rezervuārs.

    Derēs arī balkona puķu kastes, kas ir 80–100 cm garas un kurām apakšā ir vēl 10 litru ūdens rezervuārs. Šī ūdens daudzuma pietiks puķēm visai nedēļai. Ļoti parocīgi ir tā dēvētie gudrie puķu podi – trauki, kuriem komplektā nāk papildierīce, kas parāda, vai zem substrāta rezervuāra traukā vēl ir ūdens vai arī tas beidzies un jāpapildina. Tomēr, pat ja traukam nav šāda snīpīša, caur kuru iespējams ūdens rezervuāru papildināt, apakšējā nodalījumā ūdens uzkrājas puķu laistīšanas laikā. Proti, tas iztek cauri substrātam, padzirda augu, bet liekais satek rezervuārā. Tiesa, šādi podi būs arī biežāk jālaista, lai substrāts neiekalstu un ūdens tam tiktu cauri, sasniedzot rezervuāra nodalījumu.

    Stādot vasaras puķes podos, kas aprīkoti ar ūdens rezervuāru, var nodrošināties arī pret citu problēmu – augu pārlaistīšanu. Šādā podā puķes pārlaistīt neizdosies, jo pat tad, ja ūdens no rezervuāra nav uzsūcies un pēkšņi sāk līt, liekais ūdens pārplūdīs pāri rezervuāra malām un aiztecēs prom.

    2. Īpaši sagatavots substrāts

    Vasaras puķēm stādīšanai podos un kastēs dārzkopības preču veikalu plauktos noteikti atradīsi speciālu substrātu. Piemēram, labi ir Laflora un Kekkila. Tomēr, lai puķes vēl krāšņāk ziedētu, arī šim gatavajam substrātam ieteicams pievienot biohumusu jeb slieku kompostu. Tas kompensēs reizes, kad būs aizmirsies augiem iedot mēslojumu. Tāpat jālasa uz substrāta iepakojuma informācija, jānoskaidro, kas ir tā sastāvā.

    • Ļoti labi, ja substrāts satur arī mālu – tam piemīt spēja uzsūkt lieko mitrumu, bet, kad substrāts puķu podā kļūs sausāks, māls ar šo mitrumu padalīsies. Tādā veidā tiek regulēta ūdens piegāde augam. Arī augu sakņu sistēmai ir svarīga māla klātbūtne substrātā. Jā, mālu substrātam var pievienot arī katrs pats. Tikai svarīgi pārliecināties, lai augsnes reakcija būtu vidēji skāba – pH 5,4. Ja augsne būs pārāk skāba vai vāji skāba, vairumam augu būs grūti uzņemt barības vielas. Bet, protams, ir arī augi, kam vairāk patiks skāba augsne – pH 4,5. Piemēram, begonijām. Tas viss jānoskaidro, jau iegādājoties stādus.
    • Izmanto satrūdējušus kūtsmēslus. Labākais, ko savām vasaras puķēm podos sniegt! Poda vai balkona kastes pašā apakšā klāj slāni ar šo kārtīgi satrūdējušo organisko mēslojumu, tam pa virsu slāni substrāta, un puķes augs griezdamās.

    3. Īsto, pacietīgo augu izvēle

    Visu vasaru ziedoša, kupla un koša iekaramā puķu poda noslēpums slēpjas arī pareizā un gudrā augu izvēlē. Balkona kastē vai iekaramajā podā retai laistīšanai neiesaku stādīt spēcīgā auguma surfīnijas, kas ir daudz jāmēslo un cītīgi jākopj, regulāri jānolasa vecie ziedi. Arī petūnijas, verbēnas un lobēlijas šoreiz nederēs. 

    Lūk, kuri augi pacietīs RETU laistīšanu:

    Saulainai vietai

    • Argirantēma (Argyranthemum), šķirne Limero. Piemērota balkona kastei, aug uz augšu, lieli, svaigi dzelteni ziedi. Citas krūmveida argirantēmas vasarā uz 1–2 nedēļām ņem pauzi un pārstāj ziedēt, bet šī ziedēs visu laiku.
    • Lantāna (Lantana). Piemēram, sērijai Esperanta augums ir līdz 30 cm, ziedi spilgtā krāsā, ziedēs visu vasaru, ļoti maz veido sēklu aizmetņus. Ja būs karsts laiks, lantānai tas ļoti patiks. Pievilina kukaiņus, bites, taureņus, bet jāatceras, ka šis augs ir indīgs – no maziem bērniem jātur pa gabalu.

    Būtiski, lai vasaras puķes neatrastos saulē visu nedēļu no pulksten 12 līdz 17, kad saules stari ir visintensīvākie un arī ūdens iztvaikošana notiek ātrāk. Tad puķu podi jālaista biežāk nekā reizi nedēļā.

    • Jūrmalas lobulārija jeb alisīte (Lobularia). Šķirne ‘Lucia’ ilgstoši zied lieliem, baltiem, rozā, violetiem vai ceriņkrāsas ziediem, kas piedevām intensīvi smaržo. Tomēr svarīgi neiekaltēt. Ziedēs līdz pat salnām.
    • Heliotrops (Heliotropium).
      Ziedi smaržo pēc vaniļas. Jāstāda siltā, saulainā vietā, jo augs ir jutīgs pret aukstumu. Izstādot ārā pārāk agri, aukstuma dēļ nereti heliotropa lapas iekrāsojas zilas. Vasarā regulāri jāizgriež ziedkopas.

    Ēnainai vietai

    • Nokarenās begonijas (Begonia). Krāšņi zied, ar spēcīgu augumu. Īpaši piemērotas stādījumiem iekaramos podos. Ja vēlas savu terasi vai dārzu izrotāt ar ko aktuālu, vērts iestādīt podos begoniju šķirni ‘Belina’, kas zied ar daudziem vidēji lieliem un blīvi pildītiem ziediem. Ir plaša krāsu izvēle.
    • Brahikomes (Brachyscome). Šķirne ‘Delight Dark Mauve’ zied agri un ilgstoši, spilgti violetiem ziediem. Turklāt tā ir izturīga – spēj ātri atjaunoties arī pēc pārciestas miltrasas.
    • Nokarenās fuksijas (Fuchsia). Zied bagātīgi, vien jāatceras izkniebt noziedējušās ziedkopas.
    • Sanvitālija (Sanvitalia). Šķirne ‘Solaris’.
      Kompakts, labi sazarots augs ar zeltaini dzelteniem, lieliem ziediem. Zied bagātīgi, augums līdz 30 cm.

    Gan saulē, gan ēnā

    • Pelargonijas (Pelargonium). Tām patiks, ja poda apakšā būs slānis sadalījušos kūtsmēslu. Spēcīga auguma. Stabila vērtība, īpaši iesaka pamēģināt Butterfly sēriju vai šķirņu grupu, kam raksturīgi vienkārši, bet ļoti lieli ziedi. Augums nokarens, vasaras beigās ap 40 cm.
    • Asinszāļlapu hamesice (Chamaesyce). Ļoti dekoratīvs augs, kas atgādina migliņu – zied tūkstoš maziem, baltiem ziediņiem, labs pamatsazarojums. Izdaiļo jebkuru stādījumu kompozīciju.
    • Blūma skaistnātrītes (Coleus).
      Dažādas šķirnes: ‘Malibu’, ‘Combat’, ’Copper’, ‘Nevada’.  Ideālas podu kultūras ar skaistām, košām lapām, turklāt iztur retu laistīšanu. Skaistnātrītes šķirne ‘Wizard’ labi pacieš karstumu, turklāt tai ir intensīvi krāsains lapojums, tāpēc to vērts stādīt podos vai balkona kastēs, kas atrodas mājas dienvidu pusē. Atceries – jo krāsainākas auga lapas, jo vairāk gaismas tam nepieciešams, lai lapas krāsotos. Turot augu ēnainā vietā, lapu krāsa nebūs tik spilgta un intensīva.
    • Izoplapu kufeja (Cuphea). Dēvēta arī par mirti – zied rozā, violetiem, baltiem sīkiem ziediem. Augums līdz 20 cm, smalki sazaroti augi ar tumši zaļu, spīdīgu lapojumu.
    • Vītolu skēvola (Scaevola). Labi sazarots, spēcīgs augums. Zied agri un ilgstoši.
    • Sudrabainā dihondra (Dichondra). Struktūraugi ir drošs stādījums iekaramajos podos, kas paredzēti retai laistīšanai, jo šiem augiem nav ziedu, nav jānodarbojas ar noziedējušo ziedkopu izlasīšanu. Sudrabainās dihondras lapojums nokarājas pat līdz 70 cm.
    • Efeju sētložņa (Glechoma). Šķirne Variegata ir struktūraugs ar nokarenu augumu, pelēcīgi zaļām lapām ar baltu maliņu. Ļoti dekoratīvs un pacietīgs.
    • Vilnainā gnafālija (Helichrysum). Struktūraugs, piemērots kā kompozīcijas elements stādījumos. Atkarībā no šķirnes lapojums var būt sudrabains vai zaļgandzeltens.
    • Ipomeja (Ipomoea). Struktūraugs, kas piemērots slinkiem puķu kopējiem. Ir dažādas lapu krāsas un formas, augot veido ļoti vienmērīgu, kompaktu augumu. Nav prasīgs pret apstākļiem. Ipomejas ar sirds formas lapām būs spēcīgāka auguma nekā šķelto lapu ipomejas.
    • Pļavu zeltene (Lysimachia nummularia) ?? šķirne ‘Goldilocks’. Zeltaini dzeltenas lapiņas, nokarens augums, īpaši labi šis struktūraugs jutīsies daļēji noēnotā augšanas vietā.
    • Krūmveida plektrants (Plectranthus). Šķirne ‘Variegatus’ ir spēcīgi augošs, nokarens struktūraugs ar matētām lapām un īpatnēju smaržu.

    4. Regulāra (kaut arī tikai reizi nedēļā) mēslošana

    Sagatavojot substrātu, tajā var iestrādāt arī ilgstošas iedarbības mēslojumu 3, 4 vai 6 mēnešiem. Puķes to izmantos visu vasaru, tomēr papildus vēl būs nepieciešama mēslošana atkarībā no auga attīstības fāzes.

    1. Vasaras sākumā. Kamēr stādiņi vēl mazi un lapas tikai veidojas, reizi nedēļā, aizbraucot uz brīvdienu māju, pabaro tos ar kalcija nitrātu.
    2. Lai veidotos ziedpumpuri. Kad zaļais augums izveidojies, svarīgi panākt, lai sāk veidoties arī ziedpumpuri. Tāpēc savas vasaras puķes laisti ar mēslojumu, kurā fosfora (P) ir vairāk (NPK 15–30–15).
    3. Ziedēšanas laikā. Kad puķes jau zied, tās jāmēslo ar mēslojumu, kurā pārākumā ir fosfors (P) un kālijs (K), bet slāpeklis (N) – maz (NPK 12–19–19). Tas veicinās ziedpumpuru veidošanos un nodrošinās, lai ziedu skaits būtu bagātīgs un krāsa spilgta.
    4. Pret rudens pusi. Augustā var sākt mēslot ar tādu barības vielu šķīdumu, kurā kālijs (K) ir pārākumā. Tas veicina sēklu veidošanos un nobriešanu rudenī. Jo lielāks augs, jo bagātīgāk tas jāmēslo.

    5. Puķēm tīkama laistīšana

    Katru reizi pirms un pēc laistīšanas puķu podā vai kastē noteikti ap augiem jāuzirdina augsne, un tikai tad drīkst laistīt un mēslot. Nekad nemēslo sausu augu! Ja zeme būs cieta, ar garoziņu, sablīvēta, tas neļaus gaisam piekļūt auga saknītēm. Vari rīkoties tā: brīvdienās ierodoties vasarnīcā, augus vispirms aplaisti ar tīru ūdeni, bet pirms braukšanas prom, tos vēlreiz aplaisti ar mēslojumu. Vislabāk augus podos un kastēs laistīt ar ūdeni, kas ir vienādā temperatūrā ar gaisu, bet, ja ir dīķis, pasmel ūdeni no tā.

    Četri JĀ skaisti veidotam, ziedošam vasaras puķu podam!

    1. JĀkombinē. Visdrošāk vienā podā vai kastē stādīt nevis tikai vienas ģints un vienas sugas augus, bet veidot jaukto stādījumu. Pat ja kādai šķirnei, augam nepatiks konkrētie apstākļi un tie nonīks, vēl būs citi augi, kuriem šie apstākļi neskādēs. Tāpēc pods tik un tā izskatīsies skaisti.
    2. JĀapčubina. Obligāti jāizlasa noziedējušie ziedi. Tiklīdz augs sāk ražot sēklas, tas pārtrauc savu ziedēšanu.
    3. JĀretina. Ja augi puķu podā saaug pārāk blīvi, šis stādījums ir jāveido, jāparetina, lai starp stādiem atkal varētu cirkulēt gaiss, lai neveidotos puve, miltrasa.
    4. JĀgalotņo. Galotņošana jāveic arī vasaras puķēm, jo tas palīdz atdzīvināt snaudošos pumpurus – tie atkal plaukst un veido jaunus dzinumus, un stādījums veidojas kupls un sazarots. Jaunie dzinumi jāretina, jāpiefrizē.

     

    Ja puķu kasti gatavo pats:

    • Izgatavojot kasti no koka dēļiem, tos nepieciešams impregnēt, piesūcināt ar aizsarglīdzekļiem.
    • Kaste jāplāno tāda dziļuma, lai pietiktu vietas vismaz 20–25 cm biezai substrāta kārtai.
    • Kastes pamatnē jāizurbj caurumi liekā ūdens novadīšanai. Tādus izgriež arī iekšā ieklātās plēves materiālā.
    • Apakšējā slānī ber kārtu keramzīta, oļu vai šķembu.*Kastei jābūt paceltai no zemes, tāpēc tā jāizgatavo uz nelielām kājiņām, lai, lietum līstot, liekais mitrums aizplūstu projām.

    Stādi kopā – izskatīsies lieliski!

    Dažas krāšņas augu kompozīcijas

    1. puķu kaste ēnainai vietai

    • Asinszāļlapu hamesice
    • Brahikome
    • Stāvā fuksija
    • Pļavas zeltene
    • Vītolu skēvola

    2. puķu kaste ēnainai vietai

    • Krūmveida argirantēma
    • Nokarenā pelargonija
    • Batātu ipomeja (nokarenā)

    3. puķu kaste saulainai vietai

    • Krūmveida argirantēma
    • Kamaras lantāna
    • Kokveida heliotrops
    • Batātu ipomeja (nokarenā)
    • Nokarenā pelargonija

    4. puķu kaste saulainai vietai

    • Begonija
    • Brahikome
    • Blūma skaistnātrīte
    • Pļavas zeltene

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē