• Laiks sēt leduspuķes!

    Dārzs
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    23. janvāris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Leduspuķes jeb ilgziedīgās begonijas dārzā rada priecīgu noskaņojumu: iesārtas, rozā, baltas, oranžas – daudzos toņos un pustoņos. Dārzā šis košums valda visu vasaru līdz pirmajām salnām. Par dēstu audzēšanu jāsāk domāt jau tagad.

    Leduspuķes sēj janvārī vai februārī. Sēšanai vajag vissmalkākās frakcijas substrātu – ļoti vieglu, irdenu, ar viegli skābu reakciju (pH 5,6–6). Begonijām nepatīk nesijāta kūdra – sīkās sēkliņas iebirst starp kunkuļiem un neuzdīgst.

    Sēklas ir patiešām ļoti sīkas, tāpēc tās neapber ar augsni – sējumu kastīti pārklāj ar plēvi vai stiklu un regulāri rasina. Diedzē siltā, gaišā vietā, uzturot 22–25 grādu temperatūru. Sēklas sadīgst divu nedēļu laikā.

    Sēklas nedrīkst iekaltēt, taču jāuzmanās arī pārlieku salaistīt, jo tad jaunie dīgsti var nopūt.

    Līdz marta beigām dēstiem nepieciešama 14 stundu gara diena, tātad vajadzīgs papildapgaismojums. Pēc septiņām nedēļām dēstus pārpiķē kastītē 3 × 3 cm attālumā un novieto 18–20 grādu temperatūrā. Kad izpiķētie augi 4–6 nedēļās ir paaugušies un ar lapām sāk nomākt cits citu, tos dēsta 8–9 cm diametra podos, vislabāk – begonijām paredzētā kūdras substrātā KKS-P.

    Podiņus ar dēstiem tur 16–18 grādu temperatūrā. Kamēr augi vēl mazi, podus var salikt citu pie cita – tā ietaupās vieta un substrātā ilgāk saglabājas mitrums. Pēc laika podiņus izvieto retāk, lai begonijas neizstīdz. Reizi divās nedēļās augus laista ar 0,1% minerālmēslu šķīdumu. Dobēs augu no auga audzē 15–20 cm attālumā.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē