• Kā ziemā pirkt orhideju?

    Māja
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    10. decembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Orhidejas ziemā ir īpaši kārdinošas – kamēr dabā neko ziedošu un košu neredzēsim vēl mēnešiem ilgi, orhidejas veikalā liecas no krāšņu ziedu smaguma. Lai šo skaistumu redzētu arī uz savas palodzes, jāzina, kā orhideju pareizi izvēlēties un nogādāt mājās tā, lai tā nenosaltu un nezaudētu ziedus un pumpurus.

    6 padomi prātīgai orhidejas iegādei ziemā

    1. Neņem puķi, kas veikalā stāv tuvu ieejai, kur bieži vien velk caurvējš. Tas nepatīk nevienai puķei.
    2. Neņem augu, kuram uz lapām vai ziedkātiem redzami plankumi vai kukaiņu bojājumi.
    3. Izvēloties neuzkrītoši patausti substrātu podiņā. Neņem tādu, kam jūtams slapjums. Orhidejas vairāk cieš pārlieku bagātīgas, nevis trūcīgas laistīšanas dēļ.
    4. Apskati arī saknes caurspīdīgajā podiņā. Tām jābūt gaiši zaļām. Melni vai tumši brūni punktiņi uz saknēm liecina par sakņu puvi, un tādu augu labāk neņemt.
    5. Noteikti to iesaiņo vairākos papīros – arī tad, ja āra temperatūra nav zem nulles. Pat plus piecos grādos orhideja var nosalt. Tāpēc ziemā, pat kārtīgi iepakots, augs var izturēt tikai īsu pārskrējienu no veikala durvīm līdz siltai automašīnai un no automašīnas līdz mājai.
    6. Mājās nesteidzies puķi iztīt. Dari to apmēram pēc pusstundas, kad istabas siltums lēnām iekļuvis puķes iesaiņojuma iekšpusē, lai krasā temperatūras maiņa nerada papildu traumu.

    Noderīgi padomi orhidejas kopšanai

    1. Šai puķei patīk dzīvot aptuveni tādos pašos apstākļos kā cilvēkam, 20–25 grādu siltumā un gaismā. Uz galda istabas vidū tālu no loga tai nebūs īstā vieta. Taču, turot uz palodzes, ziemā jāsargās orhideju apsaldēt. Lai tā nenotiktu, nedrīkst piebīdīt par tuvu stiklam. Tāpat jāsargās, lai pa veco logu rāmju spraugām nepūš vējš. Vēdinot istabu, puķe jānoņem no palodzes un jāaiznes siltumā. Pat blīvi aizkari, ko vakarā aizvelk starp palodzi un istabu, var radīt telpu, kur orhidejai ir par aukstu.
    2. Lai saknēm piekļūtu vairāk gaisa un nekrātos nevajadzīgs mitrums, caurspīdīgā plastmasas podiņa sānos ar asu nazi vai naglu, kas sakarsēta uz liesmas, izdur 3–4 caurumus. Nesavaino saknes.
    3. Laistot ievēro orhideju audzēšanas zelta likumu: «Labāk laistīt par maz nekā par daudz.» Laistāmo ūdeni var paskābināt ar citronskābi – uz litru ūdens mazu šķipsniņu, ko var saņem pirkstu galos starp īkšķi un rādītājpirkstu. Kā sāli šķīvim zupas.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē