• Praktiski ieteikumi – kā izvēlēties īsto segu?

    Māja un Dārzs
    Agnese Ģērmane
    26. septembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Mūsdienu tehnoloģijas attīstījušās tik tālu, ka starp dabisko un sintētisko materiālu izstrādājumu kvalitāti liekama vienlīdzības zīme, ja vien iegādājies uzticamu ražotāju produkciju. Tātad segas materiāla izvēle lielā mērā ir gaumes jautājums, savukārt tās biezums jāpieskaņo organisma īpatnībām un telpas temperatūrai. Konsultē Anita Feldberga, veikala Miedziņš pārdevēja.

    Segas tiek iedalītas divās lielās grupās – ar mākslīgo un dabisko pildījumu, bet pēdējos gados veikalu plauktos parādījušās arī vasarai un ziemai piemērotās. Vasaras segas ir plānākas, to materiāli apstrādāti ar tehnoloģiju, kas svelmainās dienās atvēsina, savukārt aukstajam laikam domātās ir biezākas un palīdz saglabāt ķermeņa siltumu.

    Novērtē telpas temperatūru

    Ja visa gada garumā istabas temperatūra ir daudzmaz nemainīga, var iztikt ar vienu universālu segu: ja telpa neatkarīgi no gadalaika ir vēsa, ieteicams izvēlēties biezāku; ja vienlīdz silta gan februārī, gan jūlijā, – plānāku. Savukārt, ja temperatūra guļamistabā svārstās, jāpadomā par divu segu iegādi. Viena materiāla ziemas sezonas segām pārsvarā pieejams gan biezāks, gan plānāks variants, tāpēc arī šis aspekts jāņem vērā, pirms pērc segu.

    Vispirms aptausti

    Veikalā nolūkotās segas jāiztausta un jāizpēta, lai noskaidrotu gan to svaru, gan šuvuma kvalitāti, no kā būs atkarīgs kalpošanas laiks. Stepējuma laukumiem jābūt pēc iespējas mazākiem, jo tā ir sava veida garantija, ka pildījums ne pēc aktīvas lietošanas, ne mazgāšanas nesabirs segas vienā galā.

    Aptaustot un pacilājot segu, varēsi noteikt, cik patīkams pēc taustes ir virsaudums. Un tas nav mazsvarīgi, kaut arī ikdienā segai tiks uzvilkts pārvalks. Atceries – zem 100% sintētikas nevar izvairīties no pastiprinātas svīšanas, savukārt 100% kokvilna ar laiku izdils. Labāk izvēlēties abu šo materiālu kombināciju, lai sega būtu gan patīkama lietošanā, gan ilgi kalpotu.

    Materiālu daudzveidība

    Kā jau teicām, materiāla izvēle lielākoties ir gaumes jautājums, jo visi segu pildījumi savu galveno funkciju – saglabāt optimālu ķermeņa temperatūru – pilda vienlīdz labi. Lielāka uzmanība materiālam jāpievērš, ja ir astma vai nosliece uz alerģijām. Tad pirmā un vienīgā izvēle ir sega ar sintētisko pildījumu.

    Sintētiskās segas (ar poliestera, liocela vai citu sintētisko šķiedru materiāliem) ir vieglas, mīkstas un labi silda. Īpaši salīgie var izvēlēties ar termoregulācijas funkciju papildu siltumam. Lai gan sintētiskās segas ir vienas no lētākajām, nevajadzētu izvēlēties zemāko cenu kategoriju, jo pastāv risks, ka, pirmkārt, sega nesildīs tā, kā gribētos, un, otrkārt, pēc dažām mazgāšanas reizēm pildījums savelsies kunkuļos.

    Šajā grupā populārākais ir poliestera pildījums, jo tā īpašības ir tuvas dabisko šķiedru īpašībām, proti, materiāls ļauj cirkulēt gaisam un uzsūc mitrumu. Ja rocība atļauj, ieteicams izvēlēties poliestera segu, kuras sastāvā ir arī silikons, jo tas nodrošina, ka sega nezaudēs formu, pat mazgājot augstā temperatūrā. Kvalitāti vēl vairāk paaugstina bumbiņšķiedras piemaisījums, jo nodrošina papildu gaisa cirkulāciju un rada siltumizolācijas efektu.

    Dūnu segas ir vieglas, mīkstas un gaisīgas, tomēr nebūs īsti piemērotas alerģiskiem cilvēkiem. Lai gan segas ar dūnu pildījumu ir vienas no ērtākajām, tās nolietojas visātrāk, jo ar laiku – lietošanas un mazgāšanas dēļ – pildījums saveļas un saplok.

    Segas ar 100% dūnu pildījumu ir dārgākas un siltākas, savukārt kombinācijā ar spalvām – lētākas un smagākas, jo spalvas galvenokārt izmanto, lai radītu papildu svaru.

    Pērkot segu ar dūnu un spalvu pildījuma kombināciju, īpaši jāizvērtē virsauduma kvalitāte un stepējums. Audumam jābūt izteikti blīvam un šuvēm ciešām, citādi gulta un istaba katru rītu būs kā vistu māja.

    Zīda sega būs piemērota izvēle, ja mājās ir pastāvīga temperatūra, vai kā otrā sega pavasara/vasaras periodam, jo atvēsina un uzsūc mitrumu labāk par citiem materiāliem. Segas ir plānas un vieglas.

    Vilnas un vilnas pildījuma segām lielākoties izmanto aitas, kazas, lamas vai kamieļa vilnu; ir pieejamas arī kašmira. Jo smalkāka vilna, jo vieglāka sega, taču arī dārgāka. Līdzīgi kā zīds, arī vilna ir universāla – ziemā sildīs, bet vasarā radīs atsvaidzinošu sajūtu.

    Populārākā ir aitas vilna, jo tai piemīt termoregulējošas īpašības un siltumnoturība. Aitas vilna absorbē ķermeņa mitrumu un ļauj cirkulēt gaisam. Dabiskais materiāls spēj novērst baktēriju veidošanos un neitralizē ādas izdalījumus. Lai gan vilna tiek ķīmiski apstrādāta, segām var piemist specifiskais izejmateriāla aromāts. Kalpošanas ziņā tas ir izturīgākais no materiāliem. Līdztekus mazgāšanai veļasmašīnā vai ķīmiskajai tīrīšanai segas saulainās un sausās dienās regulāri jāizvēdina. Ir segas ar vilnas pildījumu, kas apstrādātas pret putekļu ērcītēm.

    Cik grādos segu mazgāt?

    Visu materiālu segas var mazgāt veļasmašīnā segām paredzētajā vai saudzīgajā režīmā, izmantojot šķidro mazgāšanas līdzekli. Mazgāšanas temperatūra ir atkarīga no materiāla, piemēram, zīda segas drīkst mazgāt ne vairāk kā 30 grādos, sintētiskās un vilnas pildījuma segas – 40, bet dūnu segas – 60 grādos. Tomēr atkarībā no ražotāja ieteicamā ūdens temperatūra var atšķirties, tāpēc pirms mazgāšanas rūpīgi jāizlasa segai pievienotā informācija, kā konkrēto izstrādājumu kopt.

    Segām nepieciešamas divas līdz trīs skalošanas reizes (sintētiskajām pat līdz piecām). Bet šā procesa grūtākā daļa ir žāvēšana, īpaši vilnas un dūnu segām. Dūnu segu ieteicams centrifūgā izgriezt vairākas reizes, lai tā būtu pēc iespējas sausāka jau pēc izņemšanas no veļas mazgājamās mašīnas. Kad sega pilnībā izžuvusi, tā maigi jāizpurina, lai materiāls atgūtu sākotnējo stāvokli. Savukārt daudzas vilnas pildījuma segas aizliegts izgriezt ar centrifūgu, lai tās nesarautos. Pirms lietošanas segai jābūt pilnīgi sausai, lai tā nesasmaktu un nezaudētu savas īpašības.

    Ja mājas apstākļos segas kopšana nav iespējama, tā jānes uz ķīmisko tīrītavu. Tomēr atceries, ka būtībā sega nesasmērējas un nesasmok, ja vien tiek izmantots pārvalks, tāpēc regulāra mazgāšana tai nemaz nav nepieciešama. Pārāk bieža kopšana var sabojāt segas auduma kvalitāti un īpašības.

    Glabā segu pareizi

    Augstvērtīgas kvalitātes segas pārdod iepakojumā, ko nav ieteicams izmest, – ja sega, piemēram, vasaras sezonā netiek lietota, tā jāieloka tieši šajā specializētajā somā. Ja tādas somas nav, segu novieto sausā vietā, teiksim, gultasveļas kastē vai skapja plauktā. Pirms glabāšanas sega noteikti jāizmazgā, jāizpurina vai jāpavēdina saulē.

    Apsver, pirms dodies uz veikalu

    • Nosaki pirkuma budžetu, jo cenas pat viena materiāla segām var atšķirties.
    • Izlem, cik liela sega vajadzīga. Optimālajā variantā tai jābūt 20 līdz 30 centimetru garākai par tavu augumu; ja patīk satīties un savīties, jāpierēķina pāris centimetru. Padomā arī par to, kāda izmēra gultasveļa ir mājās.
    • Alerģiju gadījumā no pirkumu saraksta svītro dabisko šķiedru (īpaši dūnu!) segas, jo tās ir putekļu ērcīšu paradīze.
    • Novērtē temperatūru mājās un savu salīguma pakāpi. Šie divi faktori nosaka, kādiem variantiem pievērst uzmanību, bet ko izslēgt jau pašā sākumā. No tā arī atkarīgs, cik segu nepieciešams.

    Garantija

    Atkarībā no tirdzniecības vietas segām tiek piemēroti garantijas noteikumi – dažviet tā ir līdz vienam gadam, citviet no diviem līdz pat pieciem gadiem.

    Ja esi mantojusi vecmammas vilnas segu

    Novērtē, kādā stāvoklī tā ir. Ja sega iepriekš nav izmantota kā guļvieta mājdzīvniekam vai dīvāna pārvalks, to var izpurināt un izvēdināt saulē vai nodot ķīmiskajā tīrītavā nopietnākai iztīrīšanai. Saudzīgi lietotu segu, kas nokalpojusi 50 gadu, var izmantot vēl vairākus gadu desmitus ar nosacījumu, ka turpmākā lietošana būs tikpat rūpīga.

    Varbūt vērts iegādāties austo segu?

    Konsultē INTA JANSONE, audēja

    Ir atšķirība, vai segu auž kā tradicionālās kultūras mantojumu un tā ir unikāls darbs vai praktiskiem nolūkiem ikdienas lietošanai. Ja segu paredzēts regulāri lietot, par pamatu izmanto kokvilnu, ieaužot vienkārtas vai šķeterētu vilnu. Sega būs gan skaista, gan ļoti silta.

    Austās segas jāmazgā tikai ar rokām un īpaši saudzīgiem līdzekļiem, kuru sastāvā ir lanolīns. Izmantojot agresīvāku mazgāšanas līdzekli, viss segas labums tiek noārdīts, un tā vairs nebūs tik silta. Lielu segu mazgāt ar rokām ir fiziski grūti, tāpēc labāk to nodot ķīmiskajā tīrītavā, obligāti piekodinot izmantot saudzīgu tīrīšanas metodi, lai tā nezaudētu krāsu un formu.

    IEVAS Māja jautā viesu nama saimniekiem, kādas segas viņi izvēlas?

    MĀRA ZEMDEGA, viesu nama Mauriņi saimniece (10 gadu pieredze):

    «Cilvēkiem ir dažādas gaumes: vienam vajag vieglu segu, citam – smagu, kāds grib biezu, cits – plānu, bet siltu. Ir grūti visas šīs prasības apvienot, tāpēc man krājumā ir dažādi varianti. Neiztieku arī bez austajām vilnas segām, ko esmu iepirkusi no daiļamata meistariem. Izmantoju tās kā dienas segas – pārklāju gultai, lai izskatās glīti. Ja gadījumā viesim ar pildīto segu ir par vēsu, viņš var uzsegt pa virsu vilnas segu.

    Par labākajām segām pēdējā laikā atzīstu Dormeo, jo viņu piedāvājumā ir visdažādākie pildījumi – īpaši esmu iecienījusi ar bambusa šķiedrām –, turklāt tās ir antialerģiskas. Liels pluss, ka viņu segas iespējams sapogāt kopā, tāpēc var lietot gan ziemā, gan vasarā.»

    VENTS HORSTS, viesu nama Kārumnieki saimnieks (triju gadu pieredze):

    «No lietošanas, kopšanas un komforta viedokļa, manuprāt, labākas ir segas ar mākslīgo pildījumu. Pieļauju, ka ikdienas lietošanai mājās cilvēki neizvēlas šīs segas, bet pēc pieredzes varu teikt, ka dažādās temperatūrās tās sevi ir ļoti labi pierādījušas. Pēc manām domām, mazāk svarīgs ir segas materiāls, bet gan apstākļi, kādos segu glabā. Ja vēsā laikā namu iekurina vienreiz nedēļā, matracis, pārvalki, tāpat segas un spilveni ir mikli. Dabisko materiālu segas šīs nianses uztver daudz izteiktāk.»

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē