• Pienene — vienam nezāle, citam zāles un ēdiens

    Dārzs
    Zanda Jankevica
    16. maijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Slavēta un pelta — tieši tāda ir pavasara vēstnese pienene. Ja pienenes piemājas dārzu gluži vai apsēdušas, neatliek nekas cits kā mesties cīņā. Taču, ja pienene nenomāc zālienu un dārzu, tā var kalpot kā lielisks svaigs un veselīgs papildinājums ēdieniem vai kā ārstniecības augs. Konsultē Anitra Lestlande, Valsts augu aizsardzības dienesta Integrētās augu aizsardzības daļas vadītāja un Vija Eniņa, farmācijas doktore, asociētā profesore.

    Nost ar pienenēm zālienā!

    Ņem talkā mehānisko metodi un ķīmiskas vielas, jo ar regulāru pļaušanu pienenes iznīcināt neizdosies – lapu rozete ir tuvu augsnes virskārtai, un pļaujmašīna pāries pāri, to gandrīz neskarot. Tomēr pastāv divas iespējas, kā atbrīvoties no pienenēm zālienā.

    • Mehāniskā metode ir pavisam vienkārša, taču prasīs laiku un uzņēmību –katra pienene zem lapām kopā ar vismaz 1–2 cm garu saknes gabaliņu jāizdur ar asu nazi vai kādu speciālu instrumentu. Izdurtās lapu rozetes no zāliena noteikti jānoņem un jākompostē vai jāiznīcina, savukārt saknes daļa, kas palikusi augsnē, vienkārši sapūst. Šī metode ir efektīva, ja vien apkārtnē nav pļavu, kurās pienenes nogatavina sēklas un vējš tās atpūš. Pretējā gadījumā nākamajā gadā pienenes augs atkal.
    • Ķīmiskā ierobežošana nozīmē zāliena apstrādāšanu ar reģistrētu 3. reģistrācijas klases herbicīdu (nav nepieciešama apliecība par to izmantošanu!), kas paredzēts lietošanai zālienā, lai iznīcinātu divdīgļlapju nezāles, tai skaitā arī pieneni. To iespējams iegādāties specializētajos veikalos, kuros pārdod augu aizsardzības līdzekļus. Pareizi būs herbicīdu lietot tad, kad pienenes ir sadīgušas, tām ir izveidojusies laba lapu rozete, bet vēl nav sākušas ziedēt. Nosmidzinot zālienu, pienenes un citas divdīgļlapju nezāles aiziet bojā, bet zāliens saglabājas.

    Atceries, ka šāda apstrāde ir atļauta vienu reizi sezonā.

    Cīņa dārzā ar kapli un rušināšanu

    Dārzā nederēs cita metode kā vienīgi mehāniska ierobežošana. Ņemot vērā, ka pienene vairojas tikai no sēkliņas, dārzu ir svarīgi rušināt. Ja sakņu dārzā izmanto kapli un ar to nosit pienenes lapu rozeti vismaz divus centimetrus zem augsnes virskārtas, tad no augsnē palikušās saknes pienene neatjaunosies.

    Pienene kā daktere un pavāre

    Ja pienene nenomāc zālienu un dārzu, tā var kalpot kā lielisks svaigs un veselīgs papildinājums ēdieniem vai kā ārstniecības augs, jo satur gan magniju, dzelzi, kāliju, kalciju un nātriju, gan arī A vitamīnu.Pienenes attīra organismu un regulē vielmaiņu.

    • Sakne – piedeva ēdienam

    Pieneņu sakņu ievākšana nu jau ir mazliet nokavēta – tās jāizrok tad, kad lapiņas vēl ir pavisam nelielas, taču par sakņu labajām īpašībām der atcerēties nākamgad agrā pavasarī un tad arī parūpēties par to ievākšanu.

    Izraktas saknes vislabāk izkaltēt, samalt pulverī un nelielās devās pievienot ēdienam. Rēķinies, ka sakne ir nedaudz rūgta. No saknes var gatavot arī dziedniecisku tēju vai uzlējumu.

    • Lapas – vielmaiņas regulēšanai un  salātiem

    Senāk tikai pieneņu sakne tika uzskatīta par drogu, taču tagad šādu statusi ir ieguvuši arī pieneņu laksti. Lapiņas var ievākt, kaltēt, sajaukt ar citām drogām, lai tējai piešķirtu rūgtenu akcentu un vēl vienu veselīgu komponentu.

    Svaigām lapām piemīt vielmaiņu regulējoša darbība, tās noteikti var izmantot salātos. Maijā lapas jau ir samērā rūgtas, taču joprojām ēdamas, tikai tās pirms lietošanas vajadzētu pusstundu pamērcēt sālsūdenī vai vieglā etiķa ūdenī, lai noņemtu rūgtumu. Kopā ar dārza salātiem, lokiem un skābenēm pieneņu lapas garšos gluži labi. Šādi tās var izmantot visu sezonu, kamēr vien lapas ir zaļas.

    • Pumpuri – apetītes veicināšanai

    Pieneņu pumpuri ir labi ēstgribas stimulētāji. Lai arī pumpuros ir mazāk ārstniecisko vielu nekā tikko izdīgušās lapu rozetēs, pumpurus var, piemēram, marinēt un kā lielisku piedevu pievienot gaļas ēdieniem.

    • Ziedi – pašvārītam pieneņu ziedu medum

    Pieneņu ziedos labuma ir vismazāk, tomēr, interesanti pagatavoti, tie būs garšīgi. Ziediem, tāpat kā citām auga daļām, piemīt rūgtena garša, tāpēc parasti pirms gatavošanas tos aplej ar ūdeni un nedaudz notur. No pieneņu ziediem var vārīt lielisku nektāru vai, kā tautā sauc, pieneņu ziedu medu.

    • Sēklas - ēdienu dažādošanai

    Ēst var arī pieneņu sēklas – tās ir garšīgas un izmantojamas kā piedeva dažādiem ēdieniem. Jāsagaida, līdz pienenes ziediņš aizvērsies, – tad, kad tas ir jau izkaltis saulē un metas pūkas, ievāc sēklas.

    Ja sakārojas ko veselīgu, dabīgu un vitamīniem bagātu, pamēģini šīs receptes!

     

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē