• Peoniju maģija — skaistākās šķirnes un audzēšanas padomi

    Māja un Dārzs
    Gunta Šenberga
    Gunta Šenberga
    11. jūnijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Foto – GVIDO KAJONS un no izdevniecība Žurnāls Santa arhīva
    Pujenes ir, par ko slavēt. Lai gan krāšņas un iespaidīgas, tās ir daudz pieticīgākas un vieglāk kopjamas nekā citas greznas puķes, piemēram, rozes vai lilijas. Ilgmūžīgas. Daudzas arī brīnišķīgi smaržo. Pietiekami daudz iemeslu popularitātei, kas kāpj katrā dobē.

    Pirms gadiem desmit LĪGA POPOVA, iespējams, pat nenojauta, ka kļūs no pilsētnieces par laucinieci, krāšņa peoniju dārza saimnieci un pamazām arī par šo populāro puķu audzēšanas eksperti.

    Līgai palaimējās uzaugt divu kaislīgu puķkopju tuvumā. Viņas mamma ir Guna Rukšāne, hostu un ūdensrožu, flokšu un liliju, un, protams, peoniju, audzētāja. Mammas dzīvesbiedrs nu jau divdesmit piecus gadus – leģendārais sīpolpuķu kolekcionārs un selekcionārs Jānis Rukšāns.

    Un, protams, ka arī Līgas bērnība pagājusi vagās un dobēs. Kā gan citādi?

    Foto – GVIDO KAJONS un no izdevniecība Žurnāls Santa arhīva. Stils un grims – JEKATERINA PROKOFJEVA
    Foto – GVIDO KAJONS un no izdevniecība Žurnāls Santa arhīva. Stils un grims – JEKATERINA PROKOFJEVA

    Varbūt tieši tāpēc, vidusskolu beidzot, viņa izlēma, ka nu gan vairs nekad mūžā pa zemi nerakņāsies, devās uz Rīgu studēt psiholoģiju un tur arī palika. Taču vēl pēc dažiem gadiem, auklējot pirmo meitu Paulu, pamazām sāka pārdomāt. Līdz izlēma: stāšos Bulduru dārzkopības vidusskolā! It kā gribēja mācīties floristiku, bet galu galā nokļuva pie stādu audzētājiem. Beigšanas eksāmenu laikā auklēja jau otru meitu – Junu, kurai tagad ir astoņi gadi.

    Prakses vieta Līgai bija ideāla – pie Jāņa Rukšāna un viņa sīpolpuķu kolekcijas. Praktizējoties Līga pat uzrakstīja žurnālam IEVAS Dārzs rakstu sēriju Meistara mācekles piezīmes – ko, kā un kāpēc Jānis dara. Bet tad mamma ielika rokās dārznieka šķēres un nazi – pamēģini sadalīt peoniju sakneņus! Pamēģināja, un iepatikās tik ļoti, ka tad, kad mamma piedāvāja pārņemt visas rūpes par peoniju kolekciju, Līga to ar prieku arī darīja.

    Šogad Līgas peoniju dārzā Raiskuma pagasta Jaunrūjās aug 287 šķirņu un sugu peonijas un zied no maija vidus līdz jūlija sākumam. Bet podiņos – no sēklām audzēti peoniju mazuļi, jo kurš īsts dārznieks gan negribētu radīt pats savu šķirni?

    Ja tev vēl nav savas peonijas

    Pasaulē ir gandrīz desmit tūkstoši peoniju šķirņu, un nāk klāt aizvien jaunas. Pirmo priekšstatu par tām iespējams rast internetā pēc bildes un apraksta. Svarīgākais, runājot par lakstveida peonijām, kas rudenī nosalst līdz zemei un pavasarī ataug (mūsu dārzos lielākoties tiek audzētas tieši tās un tikai paretam krūmpeonijas) ir ziedkopas forma: vienkāršas, puspildītas vai pildītas. Visvairāk ir pildīto peoniju, un tās mēdz būt rožveida, lodveida un vainagveida.

    Daudzas modernās šķirnes ir intersekciju peonijas, kas, krustojot lakstveida un krūmpeonijas, iegūtas samērā nesen. Pirmās intersekciju peonijas tapušas tikai pagājušā gadsimta sešdesmitajos gados, un tad peoniju dobēs parādījās dzeltenā krāsa.

    Taču modernajām šķirnēm piemīt arī kāda ne visai patīkama īpašība: daudzas nevis jauki smaržo, kā to dara vecās peoniju šķirnes, bet nesmaržo vispār vai dažas pat diezgan nepatīkami ož – jo sevišķi šķirnes ar koraļļkrāsas ziediem.

    Tāpēc, lai pa īstam izvēlētos savu peoniju, vērts apskatīt to dārzā vai vismaz vāzē. Lapas un visu ceru vislabāk var novērtēt tieši dobē. Neliels saraksts ar vietām ir lodziņā tepat blakus. Korona gan radījis savas korekcijas – Kalsnavā un citur, kur notika īpaši Peoniju svētki, šogad to, visticamāk, nebūs. Taču uz Jaunrūjām ciemos pie Līgas un Rukšāniem doties un puķes skatīties varēs tik un tā – tikai iepriekš piezvanot, nepulcējoties, bet ievērojot visus priekšrakstus un noteikumus, kādi ir un būs. Arī botānisko dārzu āra ekspozīcijas, visticamāk, būs atvērtas.

    Stādīt vislabāk rudenī

    Lai peonijas ilgi dzīvotu un krāšņi ziedētu, tām jāatvēl karalienes vieta – atklāta, visu dienu saules apspīdēta, auglīga un ne pārāk mitra. Vislabākais laiks peoniju stādīšanai ir septembra otrā puse un oktobra sākums, bet vietu var sagatavot jau laikus – vasarā. Jārok būs dūšīgi – katrai vismaz 60 × 60 × 60 cm liela bedre, ko piepilda ar labu komposta augsni vai veciem kūtsmēsliem, kas sajaukti ar dārza zemi. Ja augsne ir skābāka, to neitralizē, pievienojot pelnus, krītu vai dolomītmiltus. Iestādītam dēstam ar mēslojumu gan nevajadzētu saskarties, tāpēc virs mēslojuma uzber augsnes kārtu un peonijas sakneņus liek virs tā.

    Pats svarīgākais – peoniju nedrīkst iestādīt par dziļu. Augsnei virs stāda pumpura jābūt tikai 5 cm, ne vairāk. Dziļāk iestādītas peonijas gan lekni augs, bet slikti ziedēs. Starp stādiem jāatstāj vismaz metrs, lai ziedēšanas laikā pietiek vietas. Šaurībā peonijas var arī slimot.

    Ja tev jau ir savas peonijas

    • Pavasarī tās jāapčubina – jāatrauš no dzinumiem kūdra vai zeme, ja pa ziemu bijusi uzbērta. Katram ceram var apkaisīt pa saujai vai vairāk malkas pelnu, – tas būs gan mēslojums, gan sargās no slimībām. Tikai jāsargās trāpīt uz dzinumiem.
    • Var mēslot ar kompleksajiem minerālmēsliem atbilstoši sezonai – pavasarī ar tādiem, kuros slāpekļa vairāk, vēlāk ar tādiem, kuros mazāk.
    • Pirmajos gados pēc stādīšanas peonijas arī jālaista regulāri, ja nelīst. Vēlāk laistīšana ir svarīga tikai sausos pavasaros, kā arī jūlijā un augustā, kad veidojas nākamā gada ziedpumpuri.
    • Lai stāds labāk iesakņotos un pieņemtos spēkā, līdzīgi kā rozēm, arī peonijām pirmajos gados iesaka neļaut ziedēt un ziedpumpurus izkniebt. Tas gan ir ļoti grūti izpildāms noteikums, jo – kurš gan negrib savu guvumu drīzāk ieraudzīt ziedam? Taču pārāk agra ziedēšana var sagādāt vilšanos, jo ziedi nebūs līdzīgi tai skaistajai bildei, ko pirki.
    • Turpmākajos gados var izvēlēties atstāt vai izkniebt mazos pumpuriņus līdzās galvenajam. Ja izkniebsi, tad galvenais zieds būs lielāks. Ja atstāsi, ziedēšana kopumā būs ilgāka un bagātāka.
    • Vecās ziedu galvas norauj ar rokām – tā slimības, ja tādas ir, izplatās mazāk, nekā griežot –, lai ziedlapiņas nekrīt lapu žāklēs un zemē un nepūst.
    • Nedrīkst nogriezt pārāk daudz ziedu – ne vairāk par trešo daļu no visiem, kas cerā ir. Turklāt jāgriež, atstājot augam pēc iespējas garāku kātu ar lapām, jo tā ir vajadzīga, lai līdz rudenim barotu sakneņus un palīdzētu izveidoties jaunajiem pumpuriem.
    • Lai gan peonijas ir gana spēcīgas, arī tās mēdz slimot. Nejaukākā kaite ir pelēkā puve, kas sākas, ja peonijas vai nu iestādītas nepiemērotā vietā, vai stādījums ir pārāk ciešs, vai pārāk bagātīgs slāpekļa mēslojums. Par pelēko puvi ziņo laksti, kas pie zemes kļuvuši melni. Slimie ziedneši un lapas jāizgriež un jāsadedzina. Profilaksei pavasarī, kad dzinumi sasnieguši 10 cm garumu, tos var nomiglot ar Bordo šķīdumu.
    • Pilnīgi veselus lakstus un lapas var atstāt pa ziemu, lai kailsalā sargā pumpurus, un nogriezt tikai pavasarī. Ja laksti nav tik veselīgi, tos rudenī nogriež, cik zemu vien var.
    • Ja vecam peoniju ceram ziedi kļūst mazāki, kāti – tievi, jāizrok vismaz puse cera, atbrīvoto vietu piepildot ar auglīgu kompostu.

    Kur apskatīt peonijas?

    • Kalsnavas arborētumā – ap 250 peoniju šķirņu.
    • Nacionālajā botāniskajā dārzā Salaspilī. Vairāk nekā 140 peoniju šķirņu.
    • Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā – 60 šķirnes un sugas.
    • Rundāles pils dārzā – ap 40 peoniju šķirņu kolekcija.
    • Raiskuma pagasta Jaunrūjās – peoniju dārzā, ko stādījusi Guna Rukšāne un kur tagad saimnieko viņas meita Līga Popova – 287 sugas un šķirnes.
    • Daugmalē, Jāņa Dukaļska peoniju dārzā.
    • Peoniju dārzā Ziedoņi Kuldīgas novada Pelčos. Vairāki simti šķirņu.
    • Lielākās peoniju ziedu izstādes tiek rīkotas Latvijas Dabas muzejā, kur par ekspozīciju gādā Rīgas Dārzkopības un biškopības biedrība, un Rundāles pilī.

    Kur nopirkt peoniju stādus?

    * www.onava.lv – gan tradicionālās peoniju saknes, gan no meristēmām audzētus jaunstādus. Tā kā ir minimālā pasūtījuma ierobežojumi gan cenas (70 eiro), gan skaita (viena kaste vai viena kasete) ziņā, kaislīgi peoniju kolekcionāri veido koppasūtījumus, piemēram, Facebook grupās.

    * www.peonyshop.com – pasaulē lielākie peoniju stādu audzētāji un tirgotāji. Fiziski atrodas Nīderlandē. Jaunais katalogs iznāk ap Ziemassvētkiem, un pasūtījums jāizdara uzreiz, lai gan sakneņi tiks piegādāti tikai nākamajā rudenī, – jaunās šķirnes izpērk ātri. Varbūt ne pašas smalkākās, kas maksā 300 eiro par stādu, bet vidēja cenu līmeņa – ap 30 eiro – gan. Tad jāiemaksā avanss, un peonijas saknenis tiks piegādāts oktobra sākumā.

    * No Latvijas kolekcionāriem.

    Līgas Popovas elektronisku vai papīra formāta katalogu var saņemt, rakstot Līgai Facebook.

    Jāņa Dukaļska peoniju sējeņus var rezervēt ziedēšanas laikā saimnieccībā. Šķirņu stādus var pasūtīt www.daugmalespeonijas.lv.

    Stādus no peoniju dārza Ziedoņi var pasūtīt www.ziedoni.lv.

    Skaistas šķirnes

    Peonijas koppasūtījumā

    IEVA STALIDZĀNE, organizē peoniju pasūtīšanu Facebook, grupā Peonijas, ziemcietes, lilijas un citas puķes pie Ievas Salaspilī

    Jau daudzus gadus mēs ar mammu pērkam vasaras puķu jaunstādus Onavā. Reiz, dodoties pēc pasūtījuma, starp brīvajiem stādiem pamanījām arī dažas peonijas. Protams, paņēmām, jo peonijas mums ļoti patīk un bija pat sava neliela kolekcija, taču tās paplašināšanu ierobežoja cena. Nu, piemēram, viena no pirmajām dzeltenajām šķirnēm ‘Bartzella’, kas arvien ir ļoti populāra, stādu tirdziņos maksā 25–35 eiro. Onavā 5+ lieluma sakni ar vairāk nekā pieciem pumpuriem var nopirkt par septiņiem eiro! Bet āķis ir tāds, ka vienu, divus vai trīs stādus nepārdod. Jāņem uzreiz kaste ar 35, 40 vai 50 stādiem.
    Ieva Stalidzāne izmēģinājusi arī peoniju meristēmu stādiņus, kas sākumā jāaudzē podiņā, – pirmās bija šķirnes ‘Soleil D’Ambre’, ‘Duchesse de Lorraine’, ‘Danse du Feu’, šogad būs vēl citas.
    Ieva Stalidzāne izmēģinājusi arī peoniju meristēmu stādiņus, kas sākumā jāaudzē podiņā, – pirmās bija šķirnes ‘Soleil D’Ambre’, ‘Duchesse de Lorraine’, ‘Danse du Feu’, šogad būs vēl citas.

    Ko darīt, lai tiktu pie visām šķirnēm, ko pašas esam iekārojušas? Jāatrod cilvēki, kas gribēs pārējos stādus no tās kastes.

    To visvieglāk izdarīt Facebook. Sākām 2018. gadā, pasūtot astoņas šķirnes – cerams, ka šogad tām jau būs ziedi –, šogad jau 80, un būs vēl. Sākam jau pirms Jaungada, līdzko tiek atjaunots sortiments, – peonijas ir ļoti populāras gan Eiropā, gan Krievijā. Jaunākās šķirnes par labāko cenu grib visi – ilgi čammājoties, var arī nepagūt. Turpinām līdz pat jūlijam un saņemam oktobrī. Jāveido saraksti, jāizsūta rēķini, jākontrolē, vai ienākusi nauda, pēc tam jāizdala un jāizsūta stādi – tā ir liela ņemšanās.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē