• Pēcsvētku SOS jeb 8 jautājumi par uzkopšanu

    Māja un Dārzs
    Agnese Ģērmane
    19. septembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kad šķīvji izēsti, svecītes nodzisušas un viesi pavadīti, laiks ķerties pie mājas tīrīšanas. Lūk, metodes, kā svētku ķibeles pārvērst par nebijušām! Konsultē VELGA KOPCE, tīrīšanas servisa SIA LiiR Latvia pārstāve, ANDRA BRUŽE, uzkopšanas servisa Telga pārstāve, un RITA KAMINSKA, ķīmiskās tīrītavas Irve ceha meistare.

    Speciālistes iesaka efektīgākos veidus, kā mājās likvidēt ballītes sekas:

    • Neraža! Uz svētku galdauta viss iespējamais no plašās ēdienkartes…

    Ja sanācis svinību galdu aptraipīt ar ēdienu, pats galvenais, kas jāpatur prātā, – neslauki un neberz netīrumus pa galdautu, jo tā traips tikai ies plašumā un ieēdīsies dziļāk auduma šķiedrās. Labākais, ko vari darīt, – uzmanīgi noņemt uz galdauta uzkritušo ēdienu, pēc iespējas ātrāk iemērkt galdautu aukstā ūdenī un pie pirmās izdevības izmazgāt.

    Pirms mazgāšanas traipus vari ierīvēt ar veļas jeb saimniecības ziepēm un tad mazgāt veļasmašīnā, pievienojot veļas mazgāšanas līdzekli. Traipus no baltiem kokvilnas audumiem palīdzēs iztīrīt arī mazgāšanas līdzeklim pievienota tējkarote citronskābes vai etiķa. Var ņemt talkā arī speciālo ēdiena traipu tīrīšanas līdzekli Frosch Citrus Fleck-Entferner, ko var lietot baltu un krāsainu audumu mazgāšani, izņemot zīdu.

    Kādā temperatūrā drīkst mazgāt galdautus?

    • Krāsainus un sintētiska auduma – 45–60 grādos, nepievienojot balinošus līdzekļus.
    • Baltus kokvilnas – pat 90 grādos, drīkst pievienot balinātāju.
    • Baltus lina – 45–60 grādos.
    • Zīda galdautus pati labāk necenties mazgāt, jo materiāls ir ļoti smalks, prasīgs un tāpēc viegli sabojājams. Tos labāk nodot ķīmiskajā tīrītavā.
    • Kā iztīrīt sarkanvīna traipus?

    Tipiska svētku ķibele… Tiesa, vieglāk būs iztīrīt baltvīna un šampanieša traipus, jo tie nav tik noturīgi kā sarkanvīns un citi tumšas krāsas dzērieni. Bet visos gadījumos dari tā: nosusini mitruma paliekas, tad uzber uz traipa sodu vai sāli un atstāj, lai tas absorbē vīna daļiņas. Pēc tam izmērcē aukstā ūdenī un izmazgā audumu.

    Ja vīns izlijis uz dīvāna vai paklāja, uzsmidzini uz traipa kādu no paklāju tīrīšanas līdzekļiem, piemēram, Vanish Oxi Action (pieejams gan pulvera, gan spreja veidā), pagaidi, kamēr līdzeklis iesūcas, un tad nosūc liekās daļiņas ar putekļusūcēju vai noslauki ar mitru lupatiņu. Var uz traipa uzpiest arī citrona sulu (skābums palīdzēs iztīrīt arī kafijas un tējas traipus) vai ķīmiskā līdzekļa vietā pagatavot putojošu sodas un citrona sulas pastu.

    • Dāvanu saiņošanas sekas – iztecējusi momentlīme un nopilējusi karstā līme… Galds pagalam?!

    Momentlīmi no audumiem un cietām virsmām var iztīrīt ar acetonu (var izmantot arī līdzekli nagu lakas noņemšanai, kura sastāvā ir acetons) – uzlej mazliet līdzekļa uz virsmas un viegli paberz apskādēto vietu.

    Ja karstā līme tikusi uz auduma, tā jāieliek saldētavā, kur līme sasalst un tad to mehāniski jāmēģina noskrubināt. Tāpat karstās līmes atstātās pēdas var mēģnāt tīrīt ar acetonu vai kādu stipro alkoholu – samitrini traipu, kādu mirkli paturi un tad mēģini nokasīt ar naža neaso pusi.

    • Kā atbrīvoties no krupju zoļu atstātajām švīkām uz grīdas?

    Mazu švīku tīrīšanai vari izmantot parastu dzēšgumiju, bet tikt vaļā no lielākām palīdzēs melamīna sūklis (tā tekstūra ir līdzīga dzēšgumijai), kas nopērkams teju visos saimniecības preču veikalos (cena – līdz 3 eiro). Labs līdzeklis šādiem netīrumiem ir arī pasta, kas sajaukta no dzeramās sodas un silta ūdens, – ar to maigi paberž traipu un notīra ar tīrā ūdenī viegli samitrinātu drāniņu.

    Netipisks, bet efektīvs līdzeklis ir arī šķīdums, ko izmanto šķiltavu uzpildīšanai. Samitrini ar to švammi, viegli paberz traipu un pēc tam noteikti pārslauki grīdu ar mitru lupatu.

    Ja nekas no nosauktā nav pa rokai, apavu švīkas vari mēģināt tīrīt ar zobu pastu vai eļļu.

    • Kā vislabāk neitralizēt piedeguša ēdiena smaku?

    Lai likvidētu nepatīkamo piedeguma aromātu, vispirms jānovērš tā cēlonis, proti – rūpīgi jānomazgā piedegušie trauki un plīts. Šim nolūkam vari pagatavot sodas un etiķa putriņu attiecībā 1:1 vai sodas, rupjā sāls un citrona sulas maisījumu un ar maigu sūkli, kas neskrāpē virsmas, notīrīt piedegušās vietas. Ja gadījies piededzināt keramisko plīts virsmu, uz tās paštaisīto līdzekli uz brīdi vari atstāt iedarboties, tad netīrumi nonāks nost vieglāk.

    No veikalā nopērkamajiem līdzekļiem pret piedeguma traipiem iedarbīgs ir Kvadro tīrīšanas līdzeklis keramiskajām plīts virsmām, arī Estko Burns&Coal Cleaner un Frosch virsmu tīrīšanas pieniņš. Cepeškrāsns tīrīšanai vari izmantot grilam paredzētos tīrīšanas līdzekļus – uzsmidzini uz piedegušajām krāsns sienām un pannas, atstāj uz piecām minūtēm, tad notīri ar sūkli un noslauki ar mitru mikrošķiedras lupatiņu.

    Kad tas izdarīts, laiks māju iesmaržināt! Katliņā uzvāri ūdeni, pievieno dažas citrona šķēles vai krustnagliņas un kādu mirkli šādu virumu uz lēnas uguns pavāri – mājās izplatīsies patīkama smarža.

    Tāpat var sagriezt sīpolus, iebērt vairākās bļodās ar ūdeni un izvietot pa visu māju uz nakti – sīpolūdens absorbēs slikto smaku.

    Visvienkāršākais – uzpilini uz degošas sveces kādu ēterisko eļļu, piemēram, apelsīna, tējaskoka vai ģerānijas. Sveces liesmiņa iekustinās eļļas smaržu, un mājā izplatīsies patīkams aromāts.

    • Kā iztīrīt sveču traipus?

    No paklāja vai galdauta sveķus var iztīrīt, ņemot talkā sodu vai sāli. Uzber uz appilējušās vietas, apklāj šo laukumu ar baltu drāniņu un mazliet pagludini – tā vasks sasūksies sodā vai sālī un to atliks saslaucīt vai sasūkt ar putekļusūcēju.
    Vēl viena metode – aukstums. Ja svece notecējusi uz galdauta, tas jāiznes ārā (ja gaisa temperatūra ir zem nulles) vai jāieliek ledusskapī, lai sastindzinātu nopilējušos sveķus. Ja apskādēts paklājs vai dīvāns, ap netīro vietu jāapliek ledus gabaliņi. Kad masa sacietējusi, jāmēģina to uzmanīgi atdalīt no auduma. Ja paliek taukains traips, tad uz auduma jāuzklāj balta papīra salvete vai plāns dvielis un ar karstu gludekli vairākkārt jāuzspiež, lai uzklātais audums uzsūktu taukus. Ja svece nopilējusi uz cietas virmas, piemēram, grīdas, vasks jāsacietina ar fēnu un pēc tam uzmanīgi jānoņem.

    • Domājot par Ziemassvētkiem – kā savākt egļu skujas?

    No gludas un cietas virsmas skujas viegli savākt ar slotu un šaufeli vai sasūkt ar putekļusūcēju, bet, ja tās sabirušas uz paklāja, tad šīs metodes ne vienmēr līdzēs, jo sīkās adatiņas mēdz ieķerties auduma šķiedrās. Tā vietā, lai no paklāja ar pirkstiem ķibinātu ārā pa vienai skujiņai, vari pamēģināt šādu triku: ap roku aptin līmlenti ar lipīgo malu uz ārpusi un spied roku pie sabirušajām skujām – tās pielips līmlentei. Kad uz līpošās lentes vairs nav brīvas vietiņas, ņem jaunu. Atkārto tikmēr, kamēr visas skujas salasītas. Šī metode noderēs arī, lai savāktu sīkos spīdumiņus, kas nobirst, piemēram, no egļu rotājumiem.

    • Zem egles no mitruma radies pelējums… Kā iztīrīt?

    Ja traips radies uz keramiskajām flīzēm, betona un līdzīgām virsmām, atliek to vienkārši nomazgāt (vari sajaukt etiķi ar ūdeni attiecībā 1:1), pagaidīt, kamēr nožūst, un drošības labad apstrādāt ar kādu no pretpelējuma līdzekļiem, kas nopērkami saimniecības preču veikalos. Piemēram, HG putojošs pelējuma noņēmējs, Eskaro Biotols Spray vai Knauf aizsarglīdzeklis pret pelējumu.
    No tautas līdzekļiem vislabākais paņēmiens pelējuma likvidēšanai ir etiķis vai dzeramā soda kopā ar etiķi (šajā kombinācijā neitralizējas etiķa nepatīkamais aromāts). Uzlej šķīdumu uz pelējuma vietas, nedaudz paturi un pēc tam notīri.
    Grūtāk pelējumu iztīrīt no koka un mīkstajiem grīdas segumiem. Ja etiķa un sodas maisījums nelīdz, vari pamēģināt pelējuma traipu apstrādāt ar tējaskoka eļļu, kam arī piemīt pretsēnīšu iedarbība. Divas tējkarotes tējaskoka eļļas atšķaidi ar divām glāzēm ūdens un apstrādā ar to bojātās virsmas. Pluss – šis šķidrums no virsmām nav jānoskalo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē