• Oranžais brīdinājums: Pēcpusdienā gaidāms bīstams negaiss Latgalē un daļā Vidzemes un Zemgales

    Māja un Dārzs
    Ziņu aģentūra LETA
    9. jūnijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Vietām Latvijas austrumu pusē jau kopš agra rīta turpinās pērkona lietusgāzes, bet otrdienas pēcpusdienā gaidāms stihisks pērkona negaiss, brīdina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

    Visā Latgalē, kā arī Zemgales austrumos – lielā daļā Sēlijas – un Vidzemes austrumos no plkst.14 līdz 23 būs spēkā oranžā līmeņa brīdinājums. Oranžais brīdinājums izsludināts Jēkabpilī, Madonā, Valkā un visā valsts teritorijā uz austrumiem no šīm pilsētām.

    Vietām tiek prognozētas krasas vēja brāzmas līdz 24 metriem sekundē, ļoti stipras lietusgāzes un lielgraudu krusa.

    Iedzīvotājiem jābūt gataviem pasargāt sevi no zibens. Iespējamas krasas vēja brāzmas, krusa un lietusgāzes, kas izraisa strauju ūdens līmeņa celšanos un teritorijas applūšanu. Nolauzti koku zari vai koki, nenostiprināti priekšmeti un atlūzas, iespējams, tiks nestas pa gaisu. Gaidāmi īpašumu bojājumi, traucēta transporta kustība un āra aktivitātes. Ieteicams meklēt patvērumu slēgtās telpās.

    Jau ziņots, ka Eiropas Eksperimentālais vētru prognozēšanas centrs (Estofex) prognozē, ka lielākais risks no otrdienas negaisiem būs milzu krusa un vētra, tai skaitā iespējami virpuļviesuļi. Lielgraudu krusa un virpuļviesuļi iespējami tikai atsevišķās vietās, bet stiprs lietus un vējš – plašākā teritorijā.

    Oranžās krāsas brīdinājums nozīmē, ka prognozēta visai reta dabas parādība, kas var radīt postījumus un zaudējumus. Iedzīvotājiem jābūt modriem, jāinteresējas par prognozētajām laikapstākļu izmaiņām, jāapzina riski un jāseko līdzi informācijai, ko sniedz atbildīgās institūcijas, piemēram, glābšanas dienests vai pašvaldība.

    Pērkona negaiss daudzviet Latvijā gaidāms arī tuvākajās diennaktīs, prognozē sinoptiķi.

    Kā vēstīts, pirmdien pērkona negaiss daudzviet Latvijā atnesa krusu, lielāko graudu diametrs vietām sasniedza pat astoņus centimetrus, kā arī ļoti spēcīgas lietusgāzes un vēja brāzmas. No pirmdienas negaisa vairāk cieta Vidzemes rietumu daļa, tai skaitā Pierīga.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē