• Rīcības plāns, ja iekodusi odze

    Padomi
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    31. jūlijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Latvijā ir tikai viena indīga čūska – odze. Ja iekož čūska, tas nereti raisa vislielāko satraukumu: kas tagad notiks?

    Odzes inde nav ļoti indīga, nepatikšanas rodas organisma individuālās reakcijas dēļ. Turklāt čūska visbiežāk iekož kājā, apmēram 30 cm virs zemes, un arī tas mazina risku, jo šī vieta atrodas attālu no dzīvībai svarīgām ķermeņa daļām.

    Mediķi iesaka: pēc odzes koduma jāsauc Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta brigāde, īpaši, ja cietis bērns vai odze iekodusi nevis kājā, kā tas parasti notiek, bet gan plecā, rokā vai kur citur ķermeņa augšdaļā. Ja čūska iekodusi kājā un neatliekamo medicīnisko palīdzību izlemj nesaukt, vēlāk tomēr ieteicams doties uz tuvāko medicīnas iestādi, lai drošības pēc konsultētos par turpmāko rīcību.

    Ja pareizi sniedz pirmo palīdzību pēc odzes koduma, veselībai draudi parasti nerodas. Tikai diemžēl gadās, ka cilvēki izmanto novecojušus vai mītiem apvītus, taču nepareizus palīdzības veidus. Viens no tiem ir žņauga likšana. Tas var tikai pasliktināt situāciju, jo apgrūtina gan asinsriti, gan čūskas indes izšķīšanu. Tāpat nevajag no brūces mēģināt ar muti izsūkt asinis, ne arī griezt koduma vietu, jo tas var radīt saindēšanās briesmas tam, kurš šo procedūru veic, un paaugstināt infekcijas risku pašā brūcē.

    Lai mazinātu indīgo vielu nonākšanu organismā, svarīgi sakosto vietu nekustināt – lai asinsrite tajā būtu iespējami lēna un inde sadalītos.

    Tāpēc, ja sēņojot, ogojot odze iekodusi kājā, cietušo vislabāk no meža iznest. Ja tādas iespējas nav, tad var izklibot, lēkt uz vienas kājas. Tāpat var sākumā pasēdēt, pagulēt. Ja ir pieejams, dzert maziem malciņiem ūdeni. Tas gan nomierinās psiholoģiski, gan veicinās indes izvadi no organisma. Ar brūci nedara neko – mājās, ja nepieciešams, uzliek vienīgi tīru pārsēju, taču čūskas kodumi nemēdz stipri asiņot. Speciāli mazgāt čūskas kodumu nav nepieciešams. Lielākās nepatikšanas, ko satikšanās ar odzes indes zobiem var sagādāt, ir paātrināta sirdsdarbība, svīšana.

    Zināšanai! Dodoties uz mežu, purvu, vēlams vilkt garākus zābakus un biezākas bikses. Tas būs labs vairogs, jo čūskas indes izšļākšanās notiek, saskaroties ar pirmo šķērsli, tātad biksēm, zābakiem. Var gadīties, ka tad līdz ādai inde pat nenonāk.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē