• Mazie dārza riebekļi — gliemeži. Kā tos apkarot?

    Māja un Dārzs
    Iveta Sazonova
    8. jūlijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Lai kā arī gribētos mīlēt katru dzīvu radībiņu, gliemeži tomēr ir mazi draņķi, kas nesmādē gandrīz nevienu augu, aprij visu, vien labākajā gadījumā atstājot neglītus caurumus. Jautājām jau pieredzējušiem dārzu īpašniekiem, kā vislabāk cīnīties ar šķietami nebeidzamo sērgu.

    Iesaka Dace Lukševiča, dārzniece no Tukuma, audzē gliemežu īpaši iecienītās hostas

    Daces Lukševicas daiļdārzā aug 120 hostu šķirnes, un, lai tās nosargātu, viņa piekopj vienu no izplatītākajiem veidiem – gliemežu aplasīšanu. Tam ir daudz plusu – dabai draudzīgi, ātri, efektīvi, kā arī veselīgi (lieku reizi fiziskas aktivitātes nevienam nenāk par ļaunu!).

    «Pavasarī pēc pirmā siltā lietus, kad gliemeži mostas un parādās dārzos zem augu lapām, tie uzreiz jānolasa. Šogad gan tas notika daudz vēlāk, jo bija auksts,» stāsta dārza īpašniece. «Protams, veikalos ir pieejami visādi ķīmiskie līdzekļi, bet tie, manuprāt, ir ļoti agresīvi – var iznīdēt arī sliekas, kas savukārt ir labākie dārzkopju draugi, lai zeme būtu irdināta un poraina.» Dace vērš uzmanību, ka jāpameklē arī gliemežu oliņas, kas izskatās kā baltas, mazliet caurspīdīgas bumbiņas. Arī tās ir svarīgi nolasīt.

    Gliemežiem nepatīk pīles un smalkā mizu mulča

    Turklāt nolasītie gliemeži var nest daudz vairāk labuma, nekā sākotnēji varētu šķist, jo savāktie, jau beigtie gliemeži var kalpot par labu mēslojumu. «Ieroku tos, piemēram, zem hortenzijām, zem hostām vai citur, kur vajag vairāk pamēslot,» stāsta Dace.

    Vēl gliemežiem nepatīk smalkā mizu mulča. Tā ļoti ātri nožūst pēc lietus, un, ja dobes nosedz ar smalkās frakcijas priežu mizu mulču, gliemežiem ir ļoti grūti pa to pārvietoties. Tāpat gliemežus labi iznīdē pīles. Nevajag nemaz daudz – dārzā jāielaiž pīli, kad jau viss saplaucis (lai augi netiktu nobradāti), un tad ne tikai dārzs, bet arī tā apkārtne būs tīra no mazajiem neģēļiem. «Acīmredzot dabā gliemežiem ir kaut kāds signāls vai kods, jo viņi jūt, ka tuvumā ir pīle un citi gliemeži tiek iznīcināti. Līdz ar to arī tie pārējie gliemeži pazūd,» stāsta Dace.

    Iveta Ļekūne, kāpostu un puķu audzētāja no Brunavas pagasta

    Ivetai Ļekūnei Brunavas pagastā ir piemājas saimniecība Kāpostnīca, tur aug teju 9 hektāri kāpostu, savukārt netālu no tās – sešas lielas siltumnīcas ar kāpostu dēstiem un puķu stādiem. Pret gliemežiem Iveta cīnās ar tradicionālo metodi, nolasot tos ar rokām. «Vakarā ap pusdesmitiem dodos uz siltumnīcu, jo tieši tas ir laiks, kad viņi sāk līst ārā,» stāsta Iveta, «tad es ar lukturīša gaismā gliemežus nolasu, bet tas noteikti jādara regulāri!» Savukārt nolasītie gliemeži ļoti labi garšo vistām, tāpēc Ivetas kaimiņu mājputni ir priecīgi par tādu kārumu.

    Mazie rīmas iekrīt slazdos

    Dārza saimniece atzīst, ka nolasīšana nav nekāda īpašā metode, un citiem dārzniekiem iesaka pamēģināt arī profesionālajos dārzkopības veikalos nopērkamos slazdus. Tajos ir īpašs šķidrums, kas gliemežus pievilina. Kad mazais dārza rīma slazdā ierāpo, viņš tur arī paliek. Tikai atceries, ka tie laikus jāizvāc, jo gliemezis pēc vairākām dienām sāks ļoti nelabi ost un pievilina citus sugas brāļus.

    Iveta pamanījusi, ka visvairāk gliemežiem viņas siltumnīcās garšo tur augošie gurķu un salātu dēsti. «Protams, arī arbūzu un meloņu lapas, tos gliemeži nograuza, ka kātiņi vien palika,» stāsta saimniece un piebilst, ka pat bazilikam tie savulaik ķērušies klāt.

    Anija Pelūde, žurnāla IEVAS Dārzs galvenā redaktore un liela, skaista puķu dārza saimniece

    Anija Pelūde savā dārzā Bārbelē pārsvarā audzē puķes, no kurām gliemeži īpaši iecienījuši dienlilijas. Kā pati atzīst, viņas dārzā gliemežu ir maz – iespējams, tāpēc, ka viņa neaudzē hostas, kas ir īpašs gliemežu gardums. Regulāri tiek pļauta arī zāle, līdz ar to gliemežiem nav, kur tik viegli paslēpties.

    Gliemežiem garšo alus

    Lai gliemeži nevairotos, Anija dodas uz dārzu no paša rīta, kad vēl ir rasa un gaiss mitrs, un tos nolasa, jo tad viņi salīduši uz lapām un ir vieglāk ieraugāmi. Anija aicina pamēģināt arī interesantu metodi, kas atvieglo gliemežu salasīšanu: vasarā, kad laiks ir karsts un gliemeži meklē patvērumu, ēnainā vietā dobēs var salikt dēļus un kārtīgi aplaistīt ar alu vai vismaz ūdeni. Gliemežiem patīk alus smarža un garša, tāpēc dārza kaitēkļi ar prieku tuvosies mitrajam dēlim un tur kādu laiku uzkavēsies.

    Anija min, ka lieli palīgi cīņai ar nevēlamajiem dārza kaitēkļiem ir eži, jo gliemeži adatainajiem kustoņiem ļoti garšo.

    Ināra Aire, moderna, ļoti skaista dārza saimniece no Salaspils novada

    Salaspils novada Kārļu saimniecei Inārai Airei ir ļoti skaists dārzs – tas iekārtots naturālo dārzu stilā un izskatās kā moderns, bet autentisks ainavisko pļavu stādījums. Tur var apskatīt arī līdz šim vēl neredzētus augus, jo daudzi no eksotiskajiem kokaugiem un ziemcietēm ir vienīgie vai vieni no nedaudzajiem savas sugas vai šķirnes eksemplāriem Latvijā. Ināras dārzā gliemeži īpaši iecienījuši hostas un dažus krustziešus.

    Izmanto metaldehīda granulas

    Saimniece cīņā ar gliemežiem izmanto ķīmiskos līdzekļus. Viņas favorītes ir zilās metaldehīda granulas. To lietošana ir pavisam vienkārša: pēc katra lietus tās drusciņ jāpakaisa gliemežu iecienītajās vietās, un viss – nākamajā dienā tie vienkārši jau būs izžuvuši, aiz sevis piemiņai atstājot tikai tukšu čaulu. Kādu nelabvēlīgu ķīmisko līdzekļu ietekmi uz vidi saimniece nav pamanījusi un saka, ka ir pret tautas līdzekļiem – tas esot laikietilpīgs un nereti arī bezjēdzīgs pasākums.

    Metaldehīda zilās granulas meklē dārzkopības veikalos, to cena ir aptuveni 10 eiro par 300 gramiem. Ražotāji ir dažādi, bet galvenais – atcerēties sastāva darbīgo vielu metaldehīdu.

    Jānis Rukšāns, selekcionārs un kolekcionārs no Stalbes pagasta

    Selekcionāru un kolekcionāru Jāņa un Gunas Rukšānu ģimenes saimniecībā aug ziemciešu, sīpolpuķu un ūdensrožu kolekcija, 300 narcišu, 400 liliju, 70 Sibīrijas īrisu, flokšu, kā arī Latvijā lielāko hostu kolekcija. Jānis atzīst, ka gliemeži viņu dārzā iecienījuši teju visu: «Tie ēd gan flokšus, gan narcišu ziedus, gan īrisus – visu, kam tikai tiek klāt.»

    Lieto vara vitriolu

    Rukšānu saimniecība ir ļoti plaša, tāpēc gadu gaitā izkopti arī vairāki veidi, kā pasargāt sevi no ikgadējā gliemežu uzbrukuma. Viens pāra ieteikums ir nopļaut dārza zāli ļoti zemu, lai gliemežiem nav, kur paslēpties. Tas arī putniem palīdz labāk gliemežus saskatīt. Jānis un Guna redzamākos gliemežus arī nolasa, taču labākais līdzeklis cīņā ar dārza kaitēkļiem esot vara vitriols jeb vara sulfāts. To izmanto arī augu aizsardzībai kā fungicīdu, taču tas ir indīgs gliemežiem.

    Katra ražotāja līdzekļi jāizmanto, ievērojot instrukciju: vara vitriolu, šķīdinot ūdenī uz iepakojuma noteiktajā daudzumā, smidzina uz augiem un to lapām, kas gliemežus atbaidīs. Savukārt, tieši uzbirdināts, vara vitriols gliemezi nobeigs.

    Turklāt liels palīgs gliemežu apkarošanai dārzos ir arī pīles. Jānis stāsta, ka netālu no Rukšānu saimniecības ligzdo meža pīles, un teju katru dienu tās apstaigā dārzus un meklē sev kārumus.

    3 augiem kaitīgie gliemeži dārzā

    APP Dārzkopības institūta pētnieks Artūrs Stalažs stāsta, ka dārzos novērojamas trīs ēdelīgas un augiem kaitīgas gliemežu grupas:

    • raibais mīkstgliemezis
    • raibais vīngliemezis (Latvijā sveša suga, ļoti invazīva)
    • Spānijas kailgliemezis (Latvijā sveša suga, ļoti invazīva)

    Citas sugas vai nu nav kaitēkļi dārza labumiem, vai arī augus bojā ļoti niecīgā daudzumā. Daudzas gliemežu sugas pārtiek no augu atliekām un sēnēm. Piemēram, tāds ir dārzos bieži sastopamais parastais matiņgliemezis.

    Eksperts atzīst, ka dabai draudzīgāk ir gliemežus vienkārši salasīt. Īpaši ļoti invazīvās sugas Spānijas kailgliemežu lasīšana stipri samazina to skaitu. Taču jāpievērš uzmanība arī veidam, kādā no salasītajiem gliemežiem atbrīvoties. Pētnieks bilst, ka humānākais veids ir tos visus uzreiz saspiest. Vēl, ja gliemežu ir daudz, vari sagatavot sālītu, verdošu vai gāzētu ūdeni, tad gliemeži arī iet bojā ātri, savukārt, iemesti tīrā un vēsā ūdenī tie slīks un mocīsies līdz par 24 stundām.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē