• Lai vecais ledusskapis laimīgs un kalpo vēl gadu gadiem

    Zelta padomi
    Ilze Klapere
    Ilze Klapere
    18. augusts, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Šis raksts domāts tiem, kuriem mājās nav jaunāko modeļu ledusskapju ar pašatkausēšanas un pašattīrošo funkciju. Runāsim par ledusskapi, kurš uzticīgi kalpo jau 10–15 gadus un ir regulāri jāatkausē. Kādas ir tā biežākās vainas, un kā tās novērst? Konsultē IVARS LOČMELIS, sadzīves tehnikas meistars Electrolux produktu grupā.

    Vecāka ledusskapja raksturojums:

    • Parasti šiem modeļiem augšpusē ir ledusskapja kamera, bet apakšā – saldētava.
    • Lielākoties tie ir vienkompresora ledusskapji, proti, augšējā kamera un saldētava darbojas ar viena kompresora palīdzību.
    • Saldētava regulāri jāatkausē.
    • Ledusskapja iekšpusē kameras aizmugurējā sienā atrodas ūdens kondensāta noteces atvere.

    Problēma numur viens jeb raudošā sieniņa

    Raudošā sieniņa – jā, tā tautā dēvē vienu no šo ledusskapju problēmām. Tātad ledusskapja iekšienē aizmugurējās sienas apakšā atrodas ūdens kondensāta noteces atvere, kas ik pēc trim mēnešiem regulāri jāpatīra ar speciālu āķīti, kam jābūt ledusskapja komplektācijā (ja nav, var izmantot ko līdzīgu, lai izbakstītu šo atveri).

    Ja to regulāri nedara, no mitruma veidojas gļotas, atvere aizdambējas, un mitrums sāk tecēt ledusskapja kamerā iekšā. Laikus nepamanīts, šāds mitrums tek tālāk – pa durvīm ārā, pa blīvgumijām lejā. Nereti gadās, ka arī saldētavā pastiprināti sāk veidoties ledus – tas nozīmē, ka ūdens kondensāts ticis cauri durvju blīvgumijai un ietecējis saldētavā, veicinot ledus veidošanos. Vietā, kur ledusskapja augšējā daļa savienota ar apakšā esošo saldētavu, ir šuve, un, ja mitrums tiek tajā iekšā, var sākt atlobīties krāsa un rūsēt ledusskapja ārējais korpuss, jo tas ir no metāla.

    3 tipiskas ledusskapja vainas

    1. Freona noplūde. Freons ir gāze, kas, pateicoties kompresora darbībai, plūst pa mazām caurulītem un pārnēsā aukstumu. ja kaut kur caurulītēs rodas bojājums, freons noplūst, un, tā kā šai gāzei nav specifiskas smakas, noplūdi uzreiz var nepamanīt. Nereti caurulītes traumē ledusskapju lietotāji, cenšoties, piemēram, nodauzīt ledu no saldētavas restītēm un pat neiedomājoties, ka tās ir caurulītes, pa kurām plūst freons. Ledusskapju jaunākajiem modeļiem par to ir padomāts – alumīnija caurulītes atrodas zem plastmasas detaļām.
    2. Ledusskapis kļūst skaļāks. Ja ledusskapis sāk skaļāk darboties, tas var nozīmēt, ka ir izdilis kompresors. ja skapis kļuvis skaļāks, bet joprojām normāli saldē, satraukumam nav liela pamata, bet, ja tas rūc un dūc, bet vairs nesaldē, kā nākas, visdrīzāk, ir notikusi gāzes (freona) noplūde. Ja freons noplūst kaut kur ārpusē, bojājumu iespējams novērst, salodējot bojāto vietu; Ja noplūde notiek iekšpusē, meistars tur klāt netiek, un tad no ledusskapja vajadzēs atvadīties.
    3. Pārmērīgi saldē. Ja ledusskapis saldē par daudz, iespējams, ir sabojājies termoregulators, kurš neatslēdzas, kā tam vajadzētu būt, bet turpina nepārtraukti darboties. Tomēr biežāk gan vaina meklējama gāzes mikronoplūdēs – ledusskapis sākumā saldē stiprāk, bet cilvēks to nepamana (ja nu vēlāk elektrības rēķinā…). Tāpēc regulāri jāieskatās ledusskapī – ja sāk veidoties ledus kārtiņas, piemēram, durvju plauktos, jāsauc meistars. Kad gāze būs izplūdusi vēl vairāk, temperatūra ledusskapī paaugstināsies līdz 10–12 grādiem, un to nu gan nevarēs nepamanīt.

    Kādai jābūt temperatūrai?

    Optimālā temperatūra ledusskapī ir ap plus 5 grādiem, saldētavā – mīnus 18 grādu. Ja modelis ir vecāks, visdrīzāk tam ir vienkārša, mehāniski grozāma ripa jeb termostats, uz kura uzrakstīti cipari, parasti no 1 līdz 6 vai no 1 līdz 8. atceries, ka šie cipari neapzīmē temperatūru.

    Ripu ieteicams noregulēt apmēram pa vidu, tas ir, uz 3, ja ripai ir iedaļas no 1 līdz 6. Reizēs, kad ledusskapis ir pilnāks (pirms vai pēc svētkiem), var pagriezt uz lielāku ciparu, lai produktus ātrāk atvēsinātu. Lielāku ciparu var uzgriezt arī vasarā vai ļoti siltā telpā.

    Produktu izvietojums

    Ražotāji ar simbolu palīdzību jau norādījuši, kur labāk glabāt dzērienus, kur olas, kur dārzeņus un augļus.

     

    Lai nu kā ar pārējiem produktiem, bet par augļiem un dārzeņiem jāzina, ka ne visiem tas ir piemērots glabāšanas veids. Lieta tāda, ka ledusskapī gaiss ir auksts un arī sauss, tāpēc dārzeņi un augļi tajā pastiprināti zaudē mitrumu. Un tie patiešām jāglabā tam speciāli paredzētajos nodalījumos – parasti tās ir atvilktnes ledusskapja apakšā.

    Vēl labs variants ir iegādāties stikla vai plastmasas kārbas, kas paredzētas pārtikas glabāšanai ledusskapī, vai arī ievietot dārzeņus vai augļus polietilēna maisiņos, kas arī pasargās tos no mitruma zaudēšanas.

    Augļi un dārzeņi nogatavošanās procesā izdala etilēnu, tāpēc vienā nodalījumā nevajadzētu glabāt tos, kuri pastiprināti izdala šo gāzi (banāni, āboli, bumbieri, melones, citrusaugļi u. c.), ar tādiem, kam etilēns kaitē (gurķi, salāti, kāposti u. c.).

    Ilgāku laiku ledusskapī droši var glabāt burkānus, rutkus, ķiplokus, kāļus, selerijas, ziedkāpostus, savukārt salātus un zaļumus ledusskapī nav ieteicams glabāt pārāk ilgi, jo tie tumsā ātri sāk dzeltēt. Tomāti vēsumā zaudē garšu, bet gurķi ātri apvīst. Ledusskapis nav tā labākā glabāšanas vieta arī kabačiem, citrusaugļiem, melonēm, paprikām, avokado un baklažāniem.

    Kā pareizi atkausēt saldētavu

    Dari to laikus. Ja ledusskapim nav pašatkausēšanas funkcijas, saldētava regulāri jāatkausē. Vismaz reizi gadā tas jādara obligāti. Ja saldētavā ledus ap restītēm uzaudzis 5–7 milimetru biezumā, var jau sākt ieplānot atkausēšanu. Un tieši ziema ir tam vispiemērotākais laiks, jo visus produktus tikmēr var izlikt, piemēram, uz balkona. Ja šādas iespējas nav, produktus var salikt kādā kastē (ideāli, ja tā ir no putuplasta) un kasti satīt segās, lai aukstums saglabājas iespējami ilgāk. Ļauj atkust lēnām.

    Vislabāk ir ļaut saldētavai atkust pamazām, mākslīgi nesteidzinot procesu. Bet, ja nu laiks spiež un gribas saldētavu atkausēt ātrāk, var izmantot matu fēnu vidējā režīmā (nevis celtniecības fēnu vai karsta ūdens trauku!), bet arī tad jābūt uzmanīgiem – nevajag ilgstoši pūst karstu gaisu vienā virzienā, jo saldētavas iekšējā kamera ir izgatavota no salīdzinoši plānas plastmasas, kas var pārmēru sasilt un uzpūsties.

    Kāpēc ledusskapī nedrīkst likt karstus produktus?

    Pirms likt produktus ledusskapī, tie jāatdzesē vismaz līdz istabas temperatūrai, jo, ievietojot ledusskapī vai saldētavā kaut ko karstu, tiks nevajadzīgi noslogota ledusskapja dzesēšanas sistēma un tā tērēs vairāk elektrības. Tāpat jāievēro ieteikums lieki nevirināt ledusskapja durvis, jo temperatūru starpība ledusskapī un telpā ir pietiekami liela.

    Ja pazūd elektrība!

    Biežākās raizes saimniecēm ir par krājumiem saldētavā: vai, tagad viss vasarā sarūpētais būs pagalam! Mieru, tikai mieru! Ja vien ir cerība, ka elektrības padeve tiks atjaunota divu dienu laikā, sasaldētajiem produktiem nekas nenotiks. Ar vienu noteikumu – saldētavas durvis nedrīkst virināt, tās nevajadzētu atvērt nevienu reizi.  

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē