• Lai dārza cimdi ilgāk kalpotu

    Dārzs
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    22. aprīlis, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Lai, strādājot dārzā, saudzētu rokas, vajag īstos darba cimdus. Bet, lai tie kalpotu ilgāk, tie pareizi jākopj un jāuzglabā.

    Lai cimdi labi kalpotu un ar tiem būtu ērti strādāt, tie jāpērk atbilstoši izmēram! Tāpat kā apģērbam, arī cimdiem ir izmērs, ko norāda gan ar burtiem (S, M, L, XL), gan cipariem (8, 9 u. c.). Svarīgi, lai tie piegulst rokai un lai pirkstu galos nepaliek tukšas vietas.

    Kurus izvēlēties?

    • Kokvilnas vai poliestera cimdi ar punktējumu mazina kapļa un grābekļa slīdēšanu. Joprojām bieži izmanto arī parastos kokvilnas cimdus, kas ir visvienkāršākie darba cimdi, piemēroti dažādiem darbiem un kuru galvenā jēga – pasargāt rokas no nosmērēšanās. Ar tiem var ravēt (lai gan tie laiž cauri putekļus un zemi, ja ir mitrs – samirkst), grābt lapas un veikt citus nespecifiskus darbus.
    • Cimdi ar gumijas (vai lateksa) pārklājumu nelaiž cauri mitrumu un dubļus, arī putekļi tiem netiek cauri. Šiem cimdiem gumijotā daļa ir tikai plaukstas pārklājumā, bet virspusē tikai tik daudz, lai mitrums netiktu līdz rokai, tāpēc tie ir labi darbam dārzā – sevišķi ieteicami ravēšanai, īpaši mitrā laikā. Gumijas cimdus ir arī viegli kopt – pietiek tos tikai noskalot ar ūdeni, un kārtībā! Nopērkami arī viscaur ūdensnecaurlaidīgi cimdi. Tos var izmantot, piemēram, kūtsmēslu piepresēšanai ar rokām, jo tie nelaiž cauri ne mitrumu, ne smakas.
    • Dabiskās vai sintētiskās ādas cimdi piemērotāki smagiem darbiem, piemēram, ja jāpļauj zāle ar trimmeri.
    • Abrazīvi cimdi ar raupju pārklājumu tik ātri nodilst ???. Elastīgākie, vieglākie cimdi ar labu taustes sajūtu un lateksa pārklājumu ir lieliski piemēroti universāliem dārza darbiem, jo nelaiž cauri mitrumu un ir abrazīvi – ļauj rokās labi noturēt darba instrumentu, kas ir īpaši svarīgi, ja ārā jāstrādā pēc lietus vai rīta agrumā, kad ir rasa.
    • Cimdi ar nitrila pārklājumu piemēroti tiem, kam nepatīk latekss, jo nitrils ir nedaudz maigāks. Nitrils ir izturīgs un kvalitatīvs materiāls, kas reaģē uz ķermeņa temperatūru un pēc īslaicīgas lietošanas pielāgojas rokas formai. Šādos cimdos var grābt lapas vai veikt citus darbus ar instrumentiem. Taču ar tiem nav ieteicams ravēt, jo tā cimdus var sabojāt.
    • Cimdi ar pagarinātu manšeti vai speciāli uzroči darbam ar rozēm, avenēm vai citiem augiem, kam ir ērkšķi. Protams, rokas šie cimdi pasargās, taču ērkšķi un asumi tāpat tiek klāt roku augšpusei un arī ķermeņa priekšpusei. Tāpēc šādiem darbiem labāk uzvilkt stingra auduma darba jaku, kas no ērkšķiem pasargā visu ķermeni.

    Kā cimdus kopt un uzglabāt?

    • Mazgāt cimdus veļasmašīnā nav ieteicams. Vislabāk tos vienkārši noskalot zem tekoša ūdens vai lietusūdens mucā. Arī atstāti saulē, cimdi parasti nesaraujas un izmēru nemaina.
    • Ja uz iepakojuma ir norāde par uzglabāšanu, tā jāņem vērā. Ja nav, vērts atcerēties, ka cimdus nevajadzētu pamest mitrus. Tie jāizžāvē – uz palodzes, krāsniņas vai kopā ar pārējo veļu, jo cimds arī ir apģērba gabals.
    • Nav prātīgi cimdus visu ziemu netīrus noturēt šķūnī un tad cerēt, ka pavasarī tie būs labi roku sargi. Lai gan cimdi var pārziemot šķūnī mīnus grādos, pirms ziemošanas tie tāpat jāizmazgā un jāizžāvē!
    • Arī cimdi ir sava veida darba instruments – tiklīdz tajos parādās plaisas vai caurumi, tie savu funkciju vairs nepilda un jāgādā jauni.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē