• Līga Meņģelsone: Vienmēr padomāju uz priekšu

    Māja
    Daiga Laukšteina
    20. janvāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Līga Meņģelsone
    Foto: LETA
    Līga Meņģelsone
    Līgas Meņģelsones ģimenes saimniekošanas modelī nav lomu sadalījuma, piemēram, vakariņas gatavo tas, kurš pirmais ierodas mājās. Toties viss iepriekš tiek rūpīgi saplānots.

    Raksts publicēts žurnālā IEVA 2020. gada 11. numurā.

    «Mans palīgs mājas darbos ir liela plānošana. Piemēram, puikas jau pieraduši ik svētdienu pēcpusdienā salikt sev tīras drēbes visai nedēļai. Kad sākas darba dienu ritenis, par to vairs nav jādomā un nav lieka stresa. Dēlus iesaistu arī mājas tīrīšanā, īpaši tagad, kad mums mājās ir dažus mēnešus vecs kucēns Rodžers, tāpēc grīdas jāmazgā katru dienu. Puiku spiedienam sagādāt sunīti pakļāvos tikai apmaiņā pret stingru režīmu un parakstītu līgumu par Rodžera ārā vešanu.»

    Universālie palīgi

    • Mikrošķiedras auduma lupatiņas. Lai gan mums mājās ir trauku mašīna, tomēr tai reti dodu iespēju strādāt, jo man patīk mazgāt traukus ar rokām – man tā ir sava veida relaksācija. Mazgājot glāzes, svarīgi ir uzreiz tās nopucēt ar glāžu tīrāmajām lupatiņām, izmantoju divas vienlaikus – katru savā rokā. Tas ir mans triks, lai glāzes ātri kļūtu spodras un nebūtu pleķainas.
    • Tri-bio probiotisks ekolīdzeklis mājdzīvnieku smaku un traipu likvidēšanai. Ļoti noder, kad mājās ir suns vai kaķis.
    • Eco Seal for nature mājas kopšanas un tīrīšanas līdzekļu līnija. Mūsu pašu ražotājiem Spodrībai izdevies šajos līdzekļos savienot ekoloģiski saudzīgu sastāvu ar vajadzīgo efektu. Piemēram, veļas mazgāšanas līdzekļi iztur pārbaudi arī ar manu aktīvo puiku netīrajiem džinsiem.
    • Casa Stockmann dārzeņu nazis. Šis nazis ir bieži lietots palīgs virtuvē. Piemēram, kad gatavojam tik gardos mazās, plānās šķēlītes sagrieztos burkānus ar koriandru vai cukīni, ko ātri apcep uz pannas.

    Saimniekošanas gudrība

    Vienmēr padomāju uz priekšu, ko ēdīsim darbdienu rītos un vakaros, tāpēc iepērkos tikai vienu reizi nedēļā. Turklāt daru to mazajā piemājas veikaliņā. Tur taču ir viss nepieciešamais! Tas ir ne vien pozitīvi no lokālpatriotisma viedokļa, bet arī ekonomiski izdevīgi. Proti, lielveikalā tik labi neizdodas izvairīties no liekiem pirkumiem, līdz ar to izmaksas ir par apmēram 20 procentiem lielākas.

    Kopējā kase ģimenes atpūtai

    Kad visi kopā ieplānojām ikgadējo braucienu uz Alpiem slēpot, dēls Gustavs uzņēmās finanšu ministra pienākumus – burtnīcā sagrafē tabulu un izveido kasi, kur katrs ģimenes loceklis trīs mēnešu garumā ik dienu iemet vienu eiro. Puika rūpīgi atzīmē, kurš samaksājis uz priekšu, bet kurš palicis parādā. Ja ir tāda kopīgā kase, bērniem rodas pavisam citāda atbildības un līdzdalības sajūta.

    Krājumi ledusskapī

    Ledusskapī vienmēr jābūt pamatlietām – olām, sviestam un biezpienam, ko visi labprāt ēdam ar krējumu. Esmu sākusi arī vienmēr nodrošināties ar vārītajām bietēm iepakojumā. Tās ir garšīgas, ja sagriež lielos gabalos un apslaka ar citronu sulu.

    Pieskatu, lai vienmēr ledusskapī būtu smilšu mīkla. Kad sagribas kādu gardumu, ar puikām ātri izcepam cepumus ar upeņu ievārījumu vai mazu ābolkūciņu. Vēl man vienmēr krājumos ir balzametiķa krēms Aceto Balsamico di Modena – izmantoju to mocarellas un tomātu salātiem vai cepeškrāsnī ceptu sīpolu karamelizēšanai.

    Skaisti klāts galds

    Spītīgi turos pie pārliecības, ka arī darbdienu steigā nedrīkst aizmirst par galda kultūru. Mums ir liels ēdamgalds un mantojumā atstāti skaisti trauki. Ikdienā lietojam traukus, ko mani vecāki būtu likuši galdā tikai uz lieliem svētkiem, klājam auduma galdautu un salvetes. Visi ģimenes locekļi jau iemācījušies, kā pareizi klāt galdu. Uz tā noteikti jābūt galda piederumiem pilnā komplektācijā, ēdiens jāpasniedz servējamos traukos.

    100 x pārbaudīta recepte

    Cepti kartupeļi ar ķimenēm

    Gan pašu vakariņām, gan arī tad, kad draugi nāk ciemos, bieži gatavoju it kā ātru un vienkāršu ēdienu, bet tam ir savs knifiņš. Sagriežu kartupeļus daiviņās – uz pusēm, vēlreiz un tad vēlreiz uz pusēm. Salieku lielā bļodā, apleju ar eļļu, piemetu klāt varenu sauju ar ķimenēm un krietnu šķipsnu tieši rupjās sāls. Visu samaisu un lieku cepties labi sakarsētā cepeškrāsnī, kamēr kartupeļiem zeltaini brūnas maliņas, apmēram 20–25 minūtes. Cepoties pa virsu var uzlikt arī uz pusēm sagrieztu ķiploka galviņu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē