• Kā tīrīt māju vīrusu laikā?

    Zelta padomi
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    23. novembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ja mājā kāds slimo ar infekcijas slimību, vairāk uzmanības jāpievērš tīrībai. Dažkārt mediķi pat iesaka dezinficēt māju. Bet kā to izdarīt? Un vai vispār vajag?

    Lūk, ieteikumi mājas kārtīgai iztīrīšanai:

    • Ja vēlies veikt telpu pilnīgu dezinfekciju, rēķinies – tas noteikti būs milzīgs izaicinājums, ko saviem spēkiem veikt nav reāli, sevišķi, ja māja ir veca. Tad meklē profesionāļu palīdzību. Profilakses nolūkos māju – grīdas un citas virsmas, kā arī mīkstās rotaļlietas – var dezinficēt ne biežāk kā reizi trijos četros mēnešos.
    • Tomēr atceries, ka pārmērīgi bieža dezinfekcija novedīs pie pilnīgi pretēja iznākuma  – jo vairāk mēģināsi patogēnās baktērijas iznīcināt, jo vairāk tās pretosies.
    • Ievēro piesardzību! Izmantojot telpu un virsmu dezinfekcijas līdzekļus, noteikti ievēro instrukcijā norādītās lietošanas devas un veidu! Rēķinies, ka šie līdzekļi var izraisīt alerģijas, jo jebkura ķīmiska viela rada izgarojumus, kas kairina elpceļus un ādu. Tīrot māju ar šādiem līdzekļiem, noteikti uzvelc cimdus.
    • Dabiskie dezinfekcijas līdzekļi ir spirts, citrons, kas lieliski dezinficē griežamās virsmas, rupjais jeb vārāmais sāls un tējaskoka eļļa.
    • Mazgā rokas! Galvenie vīrusu pārnēsātāji ir kājas un rokas. Tāpēc epidēmiju laikā vienu reizi dezinficē grīdu, toties regulāri un rūpīgi mazgā rokas.
    • Slauki durvju rokturus! Ja mājās ir infekcijas slimnieks, durvju rokturus ieteicams tīrīt vismaz reizi dienā ar karstu ūdeni un mazgāšanas vai dezinfekcijas līdzekļiem. Taču tas tik un tā pārējos droši nepasargās no saslimšanas – ne velti lielajās slimnīcās ir bezkontakta durvju atvēršanas sistēmas un pie durvīm spirta gels roku dezinfekcijai.
    • Ar aromātiem uzmanīgi! Ājurvēdas cienītāji pret vīrusiem un baktērijām iesaka attīrīt gaisu telpās ar eikalipta aromātu, kas atvieglos elpošanu, savukārt kanēlis nomierinās iekaisušu kaklu. Par dezinfekciju parūpēsies ķiploka daiviņu grauzdēšana. Ja izmanto šādas metodes, rēķinies, ka jebkurš aromāts var izraisīt alerģiju.
    • Vēdini telpas! Svaigais gaiss, kas ieplūst telpās, samazina tajās mikrobu daudzumu.

    Slimību kontroles un profilakses centrs iesaka:

    1. Slimību laikā īpaši rūpīgi tīri koplietošanas priekšmetus, traukus, rotaļlietas, durvju rokturus, margas, tualetes podus, krānus un datoru tastatūras.
    2. Ēdamtraukus, sevišķi dakšiņas, karotes, krūzes un glāzes, nomazgā īpaši rūpīgi.
    3. Ieteicams lietot vienreizlietojamos papīra dvieļus un šķidrās ziepes. Ja tos neizmanto, tad nodrošini slimniekam atsevišķas ziepes un dvieli.
    4. Bērniem slimības laikā ļauj lietot tikai viegli tīrāmas rotaļlietas un mīkstās mantiņas, ko var izmazgāt veļas mazgājamā mašīnā vai iztīrīt ķīmiski.
    5. Mitro uzkopšanu veic, lietojot dezinfekcijas līdzekļus. Vīrusus iznīcina līdzekļi, kas satur formaldehīdu un aktīvo hloru 0,3–0,5% koncentrācijā, tāpat arī karsēšana 30 minūtes 50 grādu temperatūrā un ultravioletais starojums.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē