• pareizi sadalīt un izmantot vistu

    Noderīgi padomi
    Ievas Māja
    Ievas Māja
    17. maijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Vistas gaļa ir vērtīgs olbaltumvielu avots. Pirkt veselu, nesadalītu vistu iznāk lētāk, un no tās var pārtikt visu nedēļu. Konsultē ANITA ZAĻAISKALNE, Rīgas pārtikas ražotāju vidusskolas skolotāja.

    Salīdzinot ar citu veidu gaļu, vistas ēdienu gatavošana aizņem īsāku laiku. Lai izvārītu vai izceptu cepeškrāsnī veselu vistu (~1,5 kg), pietiek ar 1,5 stundām, vistas filejas vārīšana aizņem aptuveni 20 minūtes, bet sīki sagrieztu gaļu var pagatavot vidēji 15 minūtēs. Arī tauku saturs vistas gaļā ir salīdzinoši neliels, īpaši filejai. Atšķirībā no liellopu vai cūku taukiem vistas tauki atdzesēti nesacietē, tāpēc ēdieni ir izdevīgi arī pasniegšanai aukstā veidā.

    Vistas gaļas ēdieni ir iecienīti daudzu tautu virtuvē, tādēļ, izmantojot garšvielas, dažādus papildproduktus vai variējot ēdienu piedevas, tiem var piešķirt gan Āzijas, gan Latīņamerikas vai Āfrikas ēdienu kolorītu.

    Veikalos var nopirkt nesadalītu, iepriekš izķidātu liemeni, ko var izmantot, gatavojot cepeti, pildītu vistu, vistas ruleti. Konkrētam ēdienam var iegādāties atsevišķi sadalītus vistas spārniņus, stilbiņus, šķiņķīšus un filejas, kā arī aknas, kakliņus. Cenas ziņā izdevīgāk iegādāties nesadalītu vistu, jo, vajadzības gadījumā viena vista var būt par pamatu vismaz četru dažādu ēdienu pagatavošanai, un atkarībā no porciju lieluma ar to pietiek 3–4 personām.

    Cāļu vai broileru gaļa vairāk piemērota cepešiem, sautējumiem un citiem pamatēdieniem, pieaugušu putnu gaļu vai kaulus vēlams izmantot zupu un buljonu vārīšanai – tie būs aromātiskāki.

    Kā sadalīt vistu?

     

    1. Vistas vai broilera liemeni noskalo un nosusina.

     

    2. Liek uz dēļa ar muguru uz leju un ar asu nazi pa locītavu vietām atdala kājas.

    3. No liemeņa atdala spārnus.

    4. Iegriežot abās pusēs gar krūšu kaulu, atdala filejas – tā dēvēto balto gaļu.

    5. Ja nepieciešams, kājas pa locītavu vietu sadala stilbiņos un šķiņķīšos.

    6. Palikušo vistas muguras daļu varam likt katlā veselu vai arī sadalīt sīkāk. Šos gabaliņus izlietojam buljonam.

    7. Uzmanīgi noņemtu vistas ādu izmantojam ruletes pagatavošanai. Sīkāk sagrieztu, to kopā ar vistas tauku pikucīti varam likt arī zupas katlā.

    Padoms! Noskalota vista noteikti jānosusina un jāsadala ar sausu nazi. Nekādā gadījumā slapju vistu nevajag griezt ar mitru nazi, jo tas ir drošākais veids, kā iešņāpt pirkstā.

    Kā izmantot katru daļu?

    Vistas gaļa atšķirībā no liellopa vai cūkas gaļas pēc savas struktūras (muskuļaudi un saistaudi) ir samērā viendabīga, nav krasu atšķirību kā, piemēram, starp liellopa filejas gabalu un pavēderi vai stilbiem, tāpēc arī kulinārais lietojums vistai ir samērā līdzīgs. Izņēmums varētu būt vistas fileja, ko biežāk gatavo kā pamatēdienu, nevis vāra, lai iegūtu buljonu.

    Filejas – izmanto pamatēdienam, gatavojot vārītā, tvaikotā, ceptā un sautētā veidā. Veselu fileju vari grilēt vai cept uz pannas, iepriekš panējot. To var pildīt ar sēnēm, dārzeņiem, sieru. Sautētiem ēdieniem fileju sagriež strēmelītēs un karsē kopā ar dārzeņiem, rīsiem, mērcēm. Vēl fileju lieto želētiem ēdieniem, salātiem un aukstajām uzkodām.

    • Kājas – izmanto buljonam, dažādu zupu vārīšanai, siltajiem pamatēdieniem ceptā, vārītā vai sautētā veidā. var gatavot pildītas vistu kājas – tām izņem kaulus, pilda ar dārzeņiem, sieru, žāvētiem augļiem, satin vai nosien, pēc tam vāra vai cep cepeškrāsnī, pasniedz gan karstā, gan aukstā veidā. Vārītu, no kauliem atdalītu gaļu izmanto slātiem un sviestmaizēm.
       

    • Stilbiņi un šķiņķīši – gatavo līdzīgi kā vistas kājas, var arī grilēt un cept cepeškrāsnī. Šķiņķīšus var pildīt un cept vai sautēt.
    • Āda un tauku pikucītis – sagriež sīkāk un liek zupas katlā. Ļoti uzmanīgi noņemtu vistas ādu var izmantot ruletes pagatavošanai.
    • Muguriņa un kauli – veselus vai sīkākos gabalos sadalītus izlieto buljonam.
    • Spārniņi – lieto cepšanai vai grilēšanai. Pirms tam var iemarinēt, izmantojot garšvielas, garšaugus, citrona sulu, sojas mērci, medu, ķiplokus, tādā veidā variējot ēdiena garšu.
    • Maltai vistas gaļai – ņem ne vien filejas, kas ir sausākas, bet arī sulīgākus gabalus – šķiņķīšus. Pirms malšanas atdala cīpslas un ādu. Samaltai masai pievieno garšvielas, olu, krējumu, rīvmaizi un samīca. Pēc tam veido frikadeles, kotletes (arī pildītas), šniceles, ruletes, cep pudiņus un sacepumus. Kotletes un šniceles biežāk pasniedz kā karsto pamatēdienu, bet ruletes un sacepumus – kā aukstās uzkodas.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē