• 8 fakti par mājsaimniecības supervaroni — mikrošķiedras lupatiņu

    Zelta padomi
    Agnese Ģērmane
    28. aprīlis, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ko nespēj izdarīt auduma lupatiņa, tas būs pa spēkam mikrošķiedras drāniņai. Tikai jāzina, kādu izvēlēties un kā to izmantot un kopt. Konsultē ULDIS BIRKS, uzņēmuma Norvex Baltic konsultants Latvijā.

    Mikrošķiedra ir mākslīgā šķiedra, ko veido poliesters un poliamīds. Auduma noslēpums ir īpašie smalkie diegi – tie ir līdz pat 200 reižu smalkāki par cilvēka matu. Katrā lupatiņā ieausti desmitiem tūkstošu kilometru diegu, tādēļ audums uzsūc īpaši daudz mitruma un netīrumu.

    Kas jāzina, lietojot mikrošķiedras lupatiņas:

    1. Der dažādām virsmām.
      Ar mikrošķiedras lupatiņām var tīrīt jebkuru cietu un gludu virsmu – logus un spoguļus, flīzes, metāla un lakotas koka virsmas, televizora un datora ekrānus –, kā arī traipus no mīkstām virsmām – apģērba, paklāja, mēbelēm. Ir universālās mikrošķiedras lupatiņas, kas paredzētas dažādu virsmu kopšanai, un ir arī tādas, kam ražotājs norādījis konkrētu izmantošanas pamatmērķi. Tomēr tas nenozīmē, ka stiklam paredzētā lupatiņa der tikai logu tīrīšanai – ar to var slaucīt vai pulēt jebkuru gludu virsmu. Un, piemēram, virtuves drāna taukainām virsmām lieliski noder apavu tīrīšanai.
    2. Lasi sastāvu!
      Mikrošķiedras auduma pamatu veido poliesters, kurā ieausti smalki poliamīda diegi. Uz laba ražotāja lupatiņām būs norādīts, cik daudz sastāvā ir poliestera un cik – poliamīda. Izvēlies lupatiņas, kas satur vismaz 30% poliamīda.  
    3. Pats svarīgākais – auduma blīvums.
      Ar norādi – 100% mikrošķiedra – nepietiks, lai pārliecinātos, ka šī ir laba lupatiņa. Pat tad, ja divu drāniņu lielums un sastāvs ir vienāds (piemēram, norādīts – 100% mikrošķiedra), cena var būtiski atšķirties. Kāpēc? Tāpēc, ka ļoti svarīgi ne vien tas, cik kilometru diegu izmantots drāniņas noaušanai (jo vairāk, jo labāk), bet arī, kāda aušanas tehnika izmantota.

      Jo blīvāka drāniņa, jo tā būs kvalitatīvāka. Lēto mikrošķiedras drānu ražošanā izmanto vienkāršu aušanas tehniku, tādēļ lupatiņas putekļus nesavāc tik labi, un arī kalpošanas ilgums labākajā gadījumā ir daži mēneši. Dārgākie audumi tiek austi sarežģītākā tehnikā, tāpēc tie labāk savāc putekļus un drāna ir krietni izturīgāka – kalpos piecus, septiņus gadus un pat ilgāk: tā var zaudēt savu krāsu un skatu, bet ne tīrīšanas spējas.
    4. Īpašs jaunums: mikrošķiedra ar sudraba diegu.
      Ir drānas, kurās papildus poliamīda diegiem poliesterā ieauž arī sudraba nanošķiedras diegu. Sudrabs iznīcina baktērijas, tāpēc audums kvalitatīvāk tīra virsmas un arī pats attīrās, līdz ar to nav tik bieži jāmazgā veļasmašīnā.
    5. Netīri karstas virsmas!
      Ar mikrošķiedras drānu var viegli un labi notīrīt dažādas virsmas un spodrināt stiklu, bet ar tām nedrīkst tīrīt karstu virsmu – piemēram, tikko izslēgtu cepeškrāsni vai plīts virsmu, jo mikrošķiedra sakusīs.
    6. Var izmantot gan sausu, gan mitru.
      Kad mikrošķiedras audums ir sauss, statiskā elektrība starp šķiedrām iedarbojas kā spēcīgs magnēts – tas pievelk un savāc putekļus, netīrumus un citas sīkas daļiņas. Ja virsma ļoti netīra – lupatiņu var samitrināt.
    7. Tīrīšanas līdzekļus neizmanto.
      Ūdenī samitrinātā mikrošķiedras lupatiņa pirms darba labi jānospiež – tā, lai tā ir viegli mitra, nevis slapja. Nedrīkst izmantot nekādus ķīmiskos tīrīšanas līdzekļus! Sadzīves ķīmija nevis palielinās mikrošķiedras tīrīšanas efektivitāti, bet, tieši pretēji, samazinās to un pat var sabojāt audumu: tas savas īpašās spējas zaudēs un kļūs par parastu lupatu.
    8. Var sabojāt, nepareizi mazgājot.
      Mikrošķiedras drāniņa nav jāmazgā pēc katras tīrīšanas reizes, bet gan tikai tad, kad tā kļuvusi netīra: atstāj aiz sevis putekļus un mitrumu. Tad lupatiņu izmazgā ar siltu ūdeni un trauku mazgājamo līdzekli vai saimniecības jeb veļas ziepēm un kārtīgi izskalo. Reizi pa reizei ieteicams to izmazgāt arī veļasmašīnā, lai pilnībā iztīrītu no uzkrātajiem putekļiem.

      Tomēr jāatceras, ka mikrošķiedras audumu veļasmašīnā nedrīkst likt kopā ar citu veidu audumiem, īpaši kokvilnu un vilnu. Ja tomēr kļūdas pēc mikrošķiedras audums izmazgāts kopā ar kokvilnas dvieļiem, to izmest nevajag. Lupatiņa jāizmazgā vēlreiz – tikai atsevišķi no citiem audumiem –, un tīrīšanas spējas atgriezīsies. Vēl jāievēro: mazgājot mikrošķiedru, drīkst lietot tikai veļas pulveri, bet ne veļas mīkstinātājus un balinātājus.

    Mikrošķiedras audumi karstuma nebaidās: tos var un pat vajag mazgāt iespējami karstākā ūdenī, drīkst griezt centrifūgā un žāvēt gan veļas žāvētājā, gan uz radiatoriem.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē