• 5 padomi, kā ledusskapī uzturēt kārtību

    Receptes
    Santa.lv
    Santa.lv
    7. maijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Pašlaik pārtikas preču veikalu apmeklējumi tiek rūpīgāk plānoti, kas nozīmē, ka ledusskapī nu jāmēģina satilpināt krietni vairāk produktu nekā ierasts. Tas ne vienmēr ir tik elementāri izdarāms – tā, lai vienlīdz viegli pārskatāma un pieejama būtu gan tūlītējai lietošanai paredzētā, gan krājumiem nopirktā pārtika. Konsultē mantu organizēšanas konsultante un lektore Dana Gulbe.

    Kārtīgs un pārskatāms ledusskapis atvieglos sadzīvi ikdienā – it sevišķi laikā, kad pārtika ir jāiegādājas uz iespējami ilgāku laiku. Tas ne tikai labi izskatās, bet ļauj vieglāk pārskatīt tajā esošos produktus, izvairīties no ēdiena atkritumu radīšanas un samazināt veikala apmeklējumu skaitu, kas ir būtiski šobrīd. Turklāt, rūpīgi sekojot līdzi ledusskapja saturam un izmantojot visus produktus, var ietaupīt gan savas finanses, gan dabas resursus.

    Speciāliste iesaka laiku mājās veltīt ledusskapja esošās kārtības pārskatīšanai un jaunu ieradumu ieviešanai, kas ilgtermiņā noteikti atmaksāsies. Viņasprāt, pārskatāms ledusskapis var labvēlīgi ietekmēt pat ēšanas paradumus, jo maltīšu pagatavošanā tiks izmantots patiešām viss, kas iegādāts, nevis tikai tas, kas atrodas priekšpusē.  

    1. Iztukšo ledusskapi no liekā.
      Pirms lieliem pirkumiem veic ledusskapja revīziju, lai atbrīvotu vietu jaunajiem produktiem: “Ledusskapja kārtošana vienmēr jāsāk ar tā pilnīgu iztukšošanu, lai saprastu, vai kādam no produktiem nav beidzies derīguma termiņš un vai tajā neglabājas produkti, kam tur nav jābūt.” Piemēram, neatvērti konservi, ievārījuma burkas vai sausā pārtika drīzāk būtu uzglabājama istabas temperatūrā, savukārt ledusskapī būtu liekami tikai tie produkti, kuru uzglabāšanai patiešām nepieciešama zema temperatūra.
    2. Nepieturies pie oriģinālā iepakojuma.
      Tieši plastmasas plēves, kurās ietīts siers, desa, gaļa, biezpiens un citi produkti rada nekārtīgu iespaidu. Dana iesaka tos vai nu ietīt alternatīvā plēvē (piemēram, vaska drāniņās) vai turēt konteineros – tajos pašos, kas paredzēti ēdiena līdzņemšanai un kuru vairumam mājās ir diezgan daudz. Kastītes ledusskapī varēs salikt kompaktāk un pārskatāmāk, radot kārtīgāku kopskatu, bet vāks pasargās produktus no apkalšanas un izžūšanas.

      Turklāt jāatceras, ka, piemēram, atvērtas metāla bundžas nav drošs ēdiena uzglabāšanas veids, tāpēc zaļie zirnīši, tomāti savā sulā vai kāds cits konservēts produkts, kas nav izlietots vienā reizē, jāpārvieto citā traukā – stikla vai plastmasas, vēlams ar vāku – un tikai tad to var ievietot ledusskapī.

      Turklāt ledusskapjiem visbiežāk ir arī īpašas atvilktnes, kurās saglabājas nepieciešamais mitrums, lai produkti arī bez iepakojuma neapkalstu – tajās var glabāt gaļu, zivis, dārzeņus un citus svaigus produktus.
    3. Sagrupē pārtikas produktus.
      Augšējos plauktos liec to, kas apēdams uzreiz, bet zemākajos – to, kam nepieciešama gatavošana. Pašā apakšējā plauktā liekama jēla gaļa un zivis, ko arī ieteicams salikt aizveramos plastmasas konteineros. Tas nepieciešams gan kārtības, gan higiēnas nolūkos.

      Savukārt ledusskapja durvis piemērotas dažādu gatavo mērču, sviesta un bezalkoholisko dzērienu glabāšanai, un atsevišķos Samsung ledusskapjos iebūvēta arī Cool select Plus zona – tajā ir iespējams uzstādīt dažādus, atsevišķiem produktiem piemērotus temperatūras režīmus un uzglabāt ēdienu optimālā temperatūrā, kā arī, piemēram, pielāgot saldētavu ledusskapja temperatūrai, lai saliktu tur svaigu gaļu vai zivis, kam ledusskapja pamatdaļā nepietiek vietas.
    4. Atstāj nedaudz brīvas vietas.
      Ledusskapī būtu vērts vienmēr atstāt ap trešdaļu brīvas vietas, kas paredzēta, piemēram, pusdienu pārpalikumiem. Tas palīdzēs izvairīties arī no lielas ledusskapja pārkārtošanas vai produktu sablīvēšanas pēc kādu jaunu pārtikas produktu iegādes. Arī maltītes pārpalikumus ērtāk būs ievietot pārtikas kastītēs, lai saglabātu pārskatāmu un kārtīgu kopskatu. 

      Tāpat būtiski ir atstāt atstarpi starp ledusskapja sienām un produktiem, lai vēsais gaiss var labi cirkulēt – tas nepieciešams efektīvai iekārtas darbībai un ļaus nodrošināt nepieciešamo temperatūru un mitrumu ilgākai produktu uzglabāšanai. Dažos ledusskapjos to darbību regulē pat īpašas tehnoloģijas un sistēmas.
    5. Tīri!
      Ja ledusskapis būs gudri sakārtots, to tīrīt nebūs grūti. Dana Gulbe iesaka to izdarīt vismaz reizi nedēļā, piemēram, pirms iknedēļas iepirkšanās. Tas nozīmē pilnībā iztukšot ledusskapi, pārskatīt derīguma termiņus, pašu ledusskapi viegli izmazgāt un kārtot produktus atpakaļ. Dziļākajās vietās liekami nesenāk iegādātie produkti, bet priekšā – tie, kuri jāapēd pirmie, jo visbiežāk aizmirsts tiek tas, ko neredzam. Tāpat šajā brīdī noteikti jāapdomā, vai tiešām visi produkti tiks lietoti uzturā – iespējams, kāds no tiem ledusskapī glabājas jau mēnešiem, bet vietas taupīšanas nolūkā tos nav vajadzīgs krāt.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē