• 4 vienkāršas idejas Lieldienu galda klāšanai

    Aktuāli
    Santa.lv
    Santa.lv
    8. aprīlis, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Šogad Lieldienas tiks sagaidītas šaurā ģimenes lokā, divatā vai vienatnē, bet tas nav šķērslis, lai radītu svētku noskaņu ar vienkāršiem un pieejamiem līdzekļiem – glīti uzklāts Lieldienu galds iepriecinās gan pašu, gan mājiniekus!

    “Dabīgi audumi, mazliet zaļumu un paštaisītas dekorācijas ir galvenie Lieldienu galda rotāšanas elementi. Lai galda klājumam piešķirtu svaigu izskatu, esošos traukus, galda piederumus un rotājumus var papildināt ar dažām jaunām detaļām. Papildus ieteicams iegādāties tādas mantas, ko var izmantot arī pēc svētkiem, piemēram, koka dēlīši uz galda lieliski aizstās pasniegšanas šķīvjus, stikla uzglabāšanas trauki – servēšanas traukus, savukārt no salvetēm izlocīti zaķīši patiks bērniem un liks pasmaidīt arī vecākiem,” saka dizaineris, IKEA Interjera dizaina nodaļas vadītājs Darjus Rimks.

    Rotā galdu ar to, kas mājās pieejams

    Interjera dizainers uzsver – lai radītu krāšņu svētku galda klājumu, nav nepieciešams pirkt jaunus traukus. Kā pamatu viņš piedāvā izmantot jau mājās esošos traukus. Tie gan stilistiski, gan pēc krāsas var atšķirties.

    “Ja vēlaties atjaunot galda klājumu, pietiks vien ar pāris jauniem šķīvjiem vai akcentiem – tā varēs ietaupīt, bet vienlaikus iegūt svaigu izskatu. Lai galda klājumā gaumīgi izskatītos gan jauni, gan veci, gan atšķirīgu krāsu trauki, nepieciešams neitrālas krāsas galda celiņš vai galdauts, kas maksā vien pāris eiro,” iesaka Darjus Rimks.

    Interjera dizainers tic, ka svētku noskaņojuma radīšana neko nemaksā – vāzē ieliec pirmās pavasara puķes vai izplaucētus zariņus un izdekorē ar tiem arī salvetes vai galda piederumus, tas piešķirs papildu krāšņumu.

    “No jūraszālēm pīta kastīte būs lieliska Lieldienu galda dekorācija – saliekot tajā zariņus, zaļumus vai sūnas, to var izmantot kā olu trauku, kas atgādinās ligzdu un patiks mazajiem ģimenes locekļiem,” stāsta dizaineris.

    Ātrs un vienkāršs galda klājums

    Šādu galdu var uzklāt vien pāris minūšu laikā. Nav nepieciešami servēšanas šķīvji un speciāli trauki, kas aizņem daudz vietas – tā vietā ēdienu vari pasniegt uz dēlīšiem vai dažāda izmēra stikla trauciņos.

    “Ēdienus var servēt stikla pārtikas uzglabāšanas traukos un to bambusa vāciņi var kalpot kā paliktnis maizei vai uzkodām – dabīgi materiāli uz galda izskatīsies glīti un tiem var pieskaņot arī bambusa dēlīšus. Pēc maltītes ēdienu vajadzēs tikai pārklāt un to uzreiz varēs likt ledusskapī, lai apēstu otrajā Lieldienu dienā. Ēdiens un produkti nesabojāsies un ilgāk saglabās garšu,” iesaka Darjus Rimks.

    Viņš piebilst, ka, iegādājoties stikla trauciņus, vien par pāris eiro, pēc svētkiem tos varēs turpināt izmantot, piemēram, ēdiena uzglabāšanai, cepšanai cepeškrāsnī vai produktu sasaldēšanai.

    Svētku noskaņu galdam piešķirs pašu darinātas dekorācijas. Piemēram, olu trauciņus apsien ar salveti, lai tā atgādinātu zaķa ausis. Salvešu krāsu pieskaņo traukiem, zaļumiem vai galdam.

    Galds minimālistiem

    Pat, ja šogad pie svētku galda būsiet divatā vai vienatnē, tas ir pietiekams iemesls, lai to uzklātu mazliet svinīgāk. “Lai radītu svētku noskaņu, nav nepieciešams izcils galdauts. Modernā interjerā lieliski piestāvēs vien par pāris eiro iegādāti galda celiņi, trauku paliktņi un salvetes, kas piešķirs vairāk greznības,” iesaka interjera speciālists.

    Pēc viņa domām, galdauta vietā izvēlēto galda celiņu vai paliktņu krāsu var pielāgot mājas interjeram. Arī pieskaņoti trauki un aksesuāri radīs glītu kopskatu. Piemēram, galda celiņiem var pieskaņot augus, glāzes vai daļu no šķīvjiem.

    Minimālisma cienītāji, kas nevēlas izmantot košas krāsas, var improvizēt ar tekstūru. Iegādājies pāris interesantas tekstūras trauku un saskaņo tos ar jau esošajiem tādas pašas vai nedaudz atšķirīgas krāsas traukiem. Gala akcentu šādam galdam piešķirs zaļumi un ziedi. Kupls skaits ziedu uz neitrāla fona kļūs par galveno galda akcentu.

    Klasikas cienītājiem

    Balta krāsa ir nemainīga klasika, kas ļoti piestāv svētku galdam. Brokastis no baltiem porcelāna traukiem noteikti uzlabos omu un radīs svētku sajūtu. Taču, ja vēlaties šogad Lieldienu rītu padarīt košāku, interjera dizaineram ir pāris ieteikumi.

    “Pat skaistākie baltie trauki pazudīs uz balta galdauta fona. Tāpēc, ja vēlies izcelt svētku servīzi, var izvēlēties tumšākus, vienkrāsainus galda celiņus. Vienādas krāsas trauki ļauj spēlēties, izvēloties rakstainu galdautu. Tas galdam piešķirs pavasarīgu rotaļīgumu,” saka dizaineris.

    Ja Lieldienu rītu sagaidi ar maziem bērniem, vērts padomāt par īpaši viņiem paredzētajiem plastmasas trauku komplektiem. Tie ļaus neuztraukties gan par bērnu drošību, gan par svētku servīzi.

    Rakstaini bērnu dvielīši ne tikai palīdzēs saglabāt tīrību uz galda, bet arī iepriecinās mazos.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē