• Metam ārā? Metam ārā!

    Māja un Dārzs
    Aļona Zandere
    24. augusts, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Kārlis Vilītis
    Mājas ģenerāltīrīšana mēdz izvērsties pamatīgās galvassāpēs – kur likt veco ledusskapi? Kā atbrīvoties no salūzuša skapja? Un ko darīt ar novalkātām drēbēm, ja žēl tās vienkārši izmest? Konsultē AS Latvijas Zaļais punkts direktors KASPARS ZAKULIS

    Sadzīves tehnika

    Sazinies ar savu apsaimniekošanas uzņēmumu! Vairākums atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumu piedāvā nolietoto elektroiekārtu – veļasmašīnu, televizoru, ledusskapju, plīšu, datoru, monitoru, telefonu un citu lietu bezmaksas savākšanu un izvešanu. Par konkrētiem nosacījumiem gan vēlams sazināties ar konkrēto atkritumu apsaimniekotāju vai uzņēmumu, kas šādu pakalpojumu piedāvā.

    Slēdzot līgumu ar atkritumu apsaimniekotāju, iedzīvotāji var painteresēties, kādus papildu pakalpojumus atkritumu apsaimniekošanas uzņēmums piedāvā – vai tās būtu, piemēram, bezmaksas lielgabarīta atkritumu savākšanas akcijas vai kas cits, jo katrā reģionā situācija ir atšķirīga.

    Savācamajām elektroiekārtām jābūt neizjauktām. Piemēram, ledusskapim jābūt ar kompresoru, televizoram – ar kineskopu, datoram – ar mātes plati.

    Nolietotās elektroiekārtas iespējams nodot arī šķiroto atkritumu pieņemšanas laukumos, kur tās pieņems bez maksas.

    Interesējies tuvākajā elektropreču veikalā – ir vērts piezvanīt un pajautāt, varbūt tavai mājai tuvākais elektropreču veikals var nodrošināt nevajadzīgās tehnikas utilizāciju. 

    Apģērbs

    Ja apģērbs vēl ir valkājams, bet gribas no tā atbrīvoties, jo vienkārši apnicis, tu vari to ziedot. Patiesībā, līdzīgi ir ar jebko, kas ir darba kārtībā. Ziedot var arī veļasmašīnu un ledusskapi.

    Ziedojamam apģērbam jābūt tīram un valkāšanas kārtībā. Neziedo lupatas!

    Drēbes izmazgā un glīti sapako. Tās var nest, piemēram, uz Svētā Jāņa palīdzību, Latvijas Sarkano Krustu, Ziedot.lv vai Otrā elpa birojiem. Tomēr tās nebūt nav vienīgās vietas, kas ar prieku pieņems tavu dāvinājumu. Visprātīgāk būtu sazināties ar savu pašvaldību un noskaidrot, vai, piemēram, drēbes ir iespējams nodot vietējā baznīcā, varbūt tuvumā atrodas kāds labdarības fonds.

    • Der zināt! Ja drēbes īsti vairs nav tādā stāvoklī, lai kādu iepriecinātu, tās ir iespējams nodot pārstrādei. Nevajadzīgo apģērbu, piemēram, var nodot H&M veikalos. Turklāt par katru nodoto maisu var saņemt kuponu, kas garantē 10% atlaidi pirkumam.

    Avīzes vai grāmatas

    No nevajadzīgiem žurnāliem un avīzēm var atbrīvoties papīram un kartonam paredzētajos konteineros, kā arī šķiroto atkritumu pieņemšanas laukumos. Taču lielākā daļa grāmatu un, iespējams, arī žurnālu labprāt turpinātu savu dzīvi, tikai jāsameklē nākamais saimnieks, kam interesētu pārņemt savā īpašumā nevajadzīgās grāmatas.

    Par grāmatām noteikti būtu priecīgas dažādas labdarības organizācijas, tāpat baznīcas, pašvaldību sociālie dienesti vai bibliotēkas. Sociālajos tīklos ļoti aktīvas ir grāmatu un žurnālu maiņas un pārdošanas domubiedru grupas.

    • Der zināt! Izlietoto makulatūru par brīvu savāks un izmantos pārstrādei uzņēmums Līgatnes papīrs. Tā ir laba izejviela papīra ražošanai. Var nodot visu nevajadzīgo aprakstīto rakstāmpapīru, vecus katalogus, bukletus, avīzes, žurnālus, grāmatas, kartona kastes, papīra iesaiņojumus un citus papīra izstrādājumus. Tātad – savāc visu makulatūru, sazinies ar uzņēmumu, un tas ieradīsies tevis norādītajā adresē.

     Makulatūras nodošanu var pieteikt pa tālruni 26621613 vai pa e-pastu [email protected]

    Mēbeles un matrači

    Lielgabarīta atkritumus iedzīvotāji var nodot šķiroto atkritumu pieņemšanas laukumos. Ir pašvaldības, kurās sadarbībā ar atkritumu apsaimniekotājiem tiek rīkotas īpašas lielgabarīta atkritumu bezmaksas savākšanas akcijas, kurās iedzīvotāji var atbrīvoties no vecajiem dīvāniem, skapjiem, krēsliem un tamlīdzīgiem atkritumiem. Par šīm akcijām iedzīvotāji var uzzināt gan savās novadu un pilsētu pašvaldībās, gan atkritumu apsaimniekotāju mājaslapās.

    • Der zināt! Ir vērts painteresēties arī mēbeļu veikalos. Piemēram, viens no lielākajiem tirgotājiem Optimus nodrošina iespēju nogādāt mēbeles utilizācijai. Protams, par attiecīgu samaksu. Summa nav pārspīlēti liela un ir atkarīga no atrašanās vietas.

    Citi veci krāmi

    Parasti mājas skumjāko seju atklāj pagrabs un šķūnis, kur gadiem krauts viss nevajadzīgais, traucējošais un laika zoba saēstais – kartupeļu kastes, abras, koka lādes. Piesēdies un kārtīgi izvērtē, varbūt tā drūmā kumode ir tā vērta, lai nonāktu restauratora rokās?

    Kad esi sašķirojis vajadzīgo un ārā metamo, sazinies ar savu apsaimniekotāju. Par noteiktu samaksu tas tev palīdzēs tikt vaļā no nevajadzīgā. Ja esi tikko ievācies un līgums nav noslēgts, tad vislabāk atkritumus vest uz tuvāko poligonu. Tas pats jādara arī ar vecajiem traukiem, protams, ja nav žēl. Tomēr, šķirojot traukus, atceries, ka arī tos ir iespējams ziedot.

    Atbrīvojies no mantām ar sociālo tīklu palīdzību!

    Ieej savā iemīļotākajā sociālajā tīklā un ieraksti meklētājā dažādus atslēgas vārdus, piemēram, atbrīvoties no lietām. Lūk, parādās arī piedāvājumi pievienoties dažādām domubiedru grupām.

    Tas, kas tev gadiem krāj putekļus, piemēram, kādā loterijā laimēts olu vārāmais, citam būs vērtīga manta, par ko viņš sen sapņojis.

    Domubiedru grupās, atbrīvojoties no mantām, var atrast arī sabiedrotos, un ģenerāltīrīšana izvēršas par jaunas draudzības sākumu! Tomēr vienmēr paturi prātā, ka cilvēki ir dažādi un internetu var izmantot arī krāpniecībai. Tā, piemēram, portālā Facebook labdarības domubiedru grupā ik pa laikam parādās ziedojuma lūdzēji, kas vēlas vienkārši iedzīvoties. Ir gadījumi, kad tiek sarunāts nodot mantas, kāda no pusēm neierodas. Protams, tie ir izņēmumi, bet tomēr rēķinies, ka tā var gadīties!

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē