• Mājas ogas ar meža garšu

    Māja un Dārzs
    Evija Pozņaka
    12. augusts, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Stocksnap
    Garšo meža ogas, bet negribas iet mežā vai bail no ērcēm, vilkiem un citiem mošķiem? Iestādi mežu dārzā!

    Zelta likumi

    • Neapšaubāmi, labāk ir izvēlēties Latvijā audzētu stādu, jo importa stādiem pārcelšanās no siltajām zemēm var nepatikt un Latvija tiem tā arī neiepatīkas.
    • Teorētiski meža ogu stādus var meklēt arī mežā, bet jārēķinās, ka tie nedos tik labu ražu kā speciāli selekcionētās šķirnes.
    • Ikvienam ogulājam vislabāk patiks tāds augsnes sastāvs un augšanas apstākļi kā to ierastajā, dabīgajā vidē. Tādēļ noteikti vērts ogulāja stādāmajā bedrē iebērt vismaz daļu meža augsnes no vietas, kur aug attiecīgie ogulāji.

    Mellenes (Vaccinum corymbosum)

    Kopšanas noslēpumi. Kailsakņus labāk stādīt aprīlī vai oktobrī – kad augam vairs nav lapu, savukārt konteinerstādiem derēs arī augusts un septembris. Ja tā nav pašapputes mellene, jāpērk vismaz divi stādi, lai augi labāk apputeksnētos. Krūms no krūma jāstāda vismaz pusotra metra attālumā, mellenēm jārok sekla (30 cm), bet plata (70–80 cm) bedre, jo saknes augam ir virspusējas. Bedre stādīšanai jārok vismaz 70–80 cm diametrā un 30 cm dziļumā.

    Shutterstock
    Shutterstock

    Ražas daudzums. No viena labi ražojoša melleņu krūma var iegūt 5–8 kilogramus ogu.

    Dažas labas šķirnes:

    • Duke. Krūms izaug pusotra metra augstumā, no tā var ievākt pat astoņus kilogramus ogu, kas sāk gatavoties jau jūlija vidū un ražo apmēram divas nedēļas.
    • Bluecrop. Eiropā iecienīta šķirne, ogas lielas ar gaišu sarmojumu un labu garšu, sāk gatavoties augusta sākumā. Krūms pat divus metrus augsts, labi pārcieš salu un sausumu.
    • North country. Lieliska izvēle, lai augs būtu gan dekoratīvs, gan dotu ražu. Krūms zems – apmēram pusmetrs, raža – ap diviem kilogramiem no krūma, pieticīgas augsnes un gaismas prasības, augsta ziemcietība, rudenī lapas koši sarkanas.

    Kur pirkt? SIA Arosa-R, Heimaņa stādaudzētava z/s Liepas, SIA Kokaudzētava Baltezers

    Kādu pirkt? Jāizvēlas mellenājs, kam ir iespējami vairāk zaru, jo mellene ir krūms, nevis koks.

    Cik maksā? 3,50–5 eiro atkarībā no stāda vecuma. Jo vecāks stāds, jo ātrāk gaidāma raža.

    Avenes

    Kopšanas noslēpumi. Avenes var pavairot ar sakņu atvasēm, arī ar spraudeņiem un krūmu dalīšanu. Avenēm patīk saule, var stādīt pat pie ēku sienām, nedrīkst stādīt vējainā vietā, jo vējš izlauzīs aveņu dzinumus. Tāpat avenes nevajag stādīt ieplakās, kur aukstās miglas un stāvošs ūdens, nederēs arī kalni, no kuriem ziemā vējš nopūš sniegu. Augustā avenēm vēlams par 10–15 cm saīsināt dzinumus, lai tie labāk nobriestu ziemai. Ja ziemā maz sniega, avenājus vēlams piesegt, krūmiem patīk arī augsne irdināšana un mulčēšana. 

    Shutterstock
    Shutterstock

    Ražas daudzums. No krūma labas ražas gados var ievākt 1–2 kilogramus ogu.

    Dažas labas šķirnes:

    • Gusar. Laba ziemcietība un sausumizturība, ogas lielas un rubīnsarkanas, lieliskākā īpašība – dzinumi gandrīz bez dzeloņiem.
    • Zolotj Gigant. 1–2 m augsts krūms, zied purpurkrāsas vai baltiem ziediem. Ogas ļoti lielas, dzeltenas un garšīgas. 
    • Cumberland. Pavisam neparastas – dzinumu kāti zilgani, bet ogām melna apsarme un ļoti neparasta, bet laba garša. Augs neveido sakņu atvases.

    Kur pirkt? A/s Pūres DIS, SIA Pūres dārzi, z/s Liepas, Ogres meristēmas, SIA Aldermaņa dārzniecība, z/s Vībotnes

    Cik maksā? Stāds maksā 1–3 eiro.

    Kazenes (Rubus caesius)

    Kopšanas noslēpumi. Kopšana – līdzīga kā avenēm. Kazenēm ļoti nepatīk, ja tām mirkst saknes, tādēļ jāsargās stādīt vietās, kur stāv ūdens. Kazenes parasti ražo divgadīgie dzinumi, un krūmā jāatstāj ne vairāk kā 8–10 dzinumi. Kazenes labāk aug, ja tās dzinumus atbalsta un, kad raža novākta, nogriež. Savukārt jaunajiem dzinumiem vēlams nokniebt galotnes, lai tie ātrāk nobriest un necieš ziemas salā. Uz ziemu dzinumus vēlams pieliekt un piesegt. Ja zarojums veidojas slikti, dzinumi jāsaīsina. Diemžēl vairums pasaulē populāru šķirņu Latvijā pārziemo slikti – pat mīnus 12 grādu kailsalā kazenes var izsalt.

    Shutterstock
    Shutterstock

    Ražas daudzums. Ap četriem kilogramiem no ražīga krūma

    Dažas labas šķirnes:

    • Agavam. Viena no izplatītākajām šķirnēm. Krūms stāvs, spēcīgajiem dzinumiem nokarenas galotnes, arī dzeloņi lieli un spēcīgi. Ogas lielas, koniskas, melnas, gatavas augustā.
    • Orkan. Vidēji agra šķirne, aug spēcīgi, ogas spīdīgas un tumšzilas. Lieliska īpašība – dzinumiem nav ērkšķu.
    • Jumbo. Vidēji agra šķirne, spēcīgs augums, aug taisni uz augšu, arī nav dzeloņu. Saldskābās ogas lielas, tumši zilas.

    Kur pirkt? Z/s Aizalksnas-2, SIA Pūres dārzi, Ogres meristēmas, Nacionālais botāniskais dārzs.

    Cik maksā? 1–4 eiro par stādu.

    Brūklenes (Vaccinium vitis-idaea)

    Kopšanas noslēpums. Pieticīgs ogulājs, ģimenei noteikti pietiks ar 20–30 krūmiņiem. Turklāt tā ir dekoratīva dārza rota, jo brūklenāji ir mūžzaļi, veido segumu kā paklāju, lapas būs zaļas arī ziemā, tādēļ brūklenājus var veiksmīgi integrēt puķu dobēs. Labākais laiks stādīšanai ir agrs pavasaris. Brūklenēm vajag pietiekami daudz saules vai pusēnu, irdenu, caurlaidīgu augsni un labi daudz mitruma. Turklāt tām vislabāk patiks līdzena vieta, augs no auga jāstāda 30 cm attālumā. Stādi no sakņu atvasēm dzīs jaunus dzinumus un veidos glītus laukumiņus. Vislabāk brūklenes stādīt tur, kur aug priedes, kur to augšanu uzlabo dabīgā sēņotne (mikoriza), kas mājo uz augu saknēm. Brūklenes nevajag stādīt vietās, kur ir augsts gruntsūdens līmenis, kā arī tur, kur pavasaros parasti kož rudens salnas.

    shutterstock
    shutterstock

    Ražas daudzums. No viena kvadrātmetra var iegūt līdz diviem kilogramiem ogu.

    Dažas labas šķirnes:

    • Salaspils ražīgā. Augums vidējs (22–25 cm), ogas sārtojas augusta beigās, septembra sākumā. Ražība augsta pat līdz 180 g ogu no krūmiņa.
    • Red pearl. Ātri izplešas un labi ražo.
    • Rubīna lāse. Šķirne vidēji agrīna, krūms 20–30 cm augsts, lapas gaišākas nekā citām šķirnēm. Ogas nogatavojas augusta pirmajā pusē, ogas tumšsarkanas, lielas, ķekarā pat deviņas ogas.

    Kur pirkt? SIA Kokaudzētava Baltezers, Nacionālais botāniskais dārzs.

    Cik maksā? 1–4 eiro

    Dzērvenes (Vaccinium oxycoccos)

    Kopšanas noslēpumi. Lielās, apaļās ogas, ko audzē Latvijā, ir Amerikas lielogu dzērvenes. Tām vajag vairāk siltuma nekā tām dzērvenēm, kas aug Latvija purvos, tādēļ tām dārzā jāatrod saulaina vieta, un nekāda īpašā laistīšana vai mēslošana nav vajadzīga. Ja ziemā iestājas kailsals, dzērveņu stādījumus vēlams piesegt ar sausu kūdru, egļu zariem vai lapām. Dzērveņu dārziņu var ierīkot jebkurā dārzā. Lai to izdarītu, jāizrok prāva, vismaz 40 centimetrus dziļa bedre un jāizklāj ar plēvi. Tad bedre jāpieber ar kūdru un tajā jāstāda dzērvenes. Piemērotākais substrāts dzērveņu audzēšanai ir augsto purvu sfagnu kūdra. Ja ļoti vēlas ietaupīt, var iegādāties tikai vienu dzērvenes stādu un vēlāk pavairot tās pašu spēkiem – ar stīgu gabaliņiem. Uz kvadrātmetru jāstāda 5–9 stādi. Raža gaidāma piektajā gadā pēc stādīšanas.

    shutterstock
    shutterstock

    Ražas daudzums. No kvadrātmetra var iegūt 3–5 kilogramus ogu.

    Dažas labas šķirnes:

    • Piligrim. Amerikas lielogu dzērvene. Zied no jūnija līdz augustam rožainiem ziediem. Ogas lielas, pārgriežot vidus tukšs. Nav tik skābas kā savvaļā sastopamās dzērvenes.
    • Bergman. Šķirne, ogas nogatavojas septembra vidū. Ogas tumšsarkanas, apaļas vai ovālas, vidēji lielas, labi uzglabājas svaigā veidā.
    • Tīna. Šķirne 2006. gadā izveidota Nacionālajā botāniskajā dārzā. Lielās ogas nogatavojas agri – jau septembra pirmajā pusē. Ogas sarkanas, apaļas un ļoti lielas – viena oga sver pat 2,2 gramus.

     Kur pirkt? SIA Pūres dārzi, Ogres meristēmas, Nacionālais botāniskais dārzs.

    Cik maksā? Atkarībā no lieluma – 1–4 eiro par stādu.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē