• Mājas iekārtošanas filozofijas – fenšui, hygge, lagom, konmari

    Māja un Dārzs
    Zane Blanka
    Zane Blanka
    19. jūlijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Getty Image, Shutterstock
    Sākot ar tūkstoš gadu vecām austrumu gudrībām, beidzot ar minimālismā orientētajām mūsdienu pieejām – ielūkojamies dažādās mājīguma un dzīves vides iekārtošanas filozofijās. Mazliet ezoterikas, mazliet psiholoģijas un praktisku padomu, kā radīt savas perfektās mājas.

    Fenšui

    Tradicionālā ķīniešu prakse būtībā ir mācība par enerģijām. Lielais fenšui modes vilnis pasauli pāršalca pirms vairākiem gadu desmitiem, tomēr metode, protams, ir vairākus tūkstošus gadu sena un Senajā Ķīnā tika izmantota ne vien iekštelpu iekārtošanas, bet arī arhitektūras procesā. Tas fenšui, ko pazīstam mēs, protams, ir rietumnieciskā mērcē, pielāgota un interpretēta metode. Fenšui pamatā ir doma par enerģijām ne tikai cilvēka, bet arī vides kontekstā. Māja ir vieta, kas spoguļo visu mūsu dzīvi kopumā, un mājas enerģētiskais stāvoklis ietekmē arī citas dzīves jomas. Ja mājoklis iekārtots tā, ka enerģija tajā nevar plūst brīvi, tā bloķējas un iestrēgst arī citās dzīves jomās: attiecībās, darbā, personiskajā attīstībā. Mājoklis jāiekārto tā, lai tajā vienmēr var ienākt jauna, dzīvīga enerģija, lai tajā nekrājas vecais, liekais un nevajadzīgais. Fenšui piedāvā pavisam konkrētus principus, kas var palīdzēt to īstenot vieglāk.

     

    1. Svarīgs mājokļa elements ir durvis. Pa ieejas durvīm mūsu mājās ieplūst jauna enerģija, tāpēc šim portālam jābūt gaišam un aicinošam. Jāraugās, lai koridors nav aizkrāmēts, lai durvis veras vaļā maksimāli brīvi (vismaz 90 grādu leņķī), lai tajā ir labs apgaismojums. Tas pats attiecas uz citām durvīm mājoklī – ja tās ir salūzušas vai tām priekšā ir kādi šķēršļi, šajās vietās enerģija iestrēgst. Fenšui tic, ka fiziskie bloki telpā rada arī emocionālus un enerģētiskus sastrēgumus ikdienas dzīvē.
    2. Fenšui tic: jo brīvāka no nevajadzīgām lietām ir dzīvojamā telpa, jo labāk. Protams, nav iespējams iekārtot mājokli bez lietām, bet var tās novietot tā, lai netraucē mājinieku ikdienas biežākajos maršrutos. Lai pa ceļam no guļamistabas uz vannasistabu nav, piemēram, jāspraucas cauri pārāk tuvu novietotām mēbelēm. Jo brīvāka un vieglāka pārvietošanās telpā, jo brīvāka un vieglāka enerģijas plūsma dzīvē.
    3. Fenšui ir savā ziņā šamaniska tradīcija un uzskata, ka mājas, kurās dzīvojam, ir pelnījušas mūsu pateicību, jo tā ir vieta, kur atpūšamies, atjaunojamies, svinam dzīvi, esam kopā ar tuvākajiem cilvēkiem. Svarīgi pateikties savai mājai par iespēju to piedzīvot, jo tas vairo pateicības enerģiju dzīvē kopumā.

    Hygge

    Hygge ir vārds, ar ko dāņi, kurus dēvē par laimīgākajiem cilvēkiem pasaulē, apzīmē mājīguma un mājīgas intimitātes sajūtu. Kaut ko tādu, pēc kā mēs, ziemeļnieki, jo īpaši tiecamies garajos un tumšajos rudens un ziemas mēnešos. Hygge ir arī par mākslu atrast prieku un labsajūtu vienkāršās, sadzīviskās lietās, kas nemaksā lielu naudu. Lūk, trīs ieteikumi, kas pēc laimīgo dāņu domām, palīdz ikvienā mājā radīt tādu vidi, lai hygge būtu iespējama!

     

    1. Dzīvā uguns – sveces, kamīns, ar malku kurināta krāsns. Silta, sprakšķoša liesma. Ja mājās nav kamīna vai krāsns, palīdz sveces – dažādos izmēros, uz palodzēm, galdiem, grīdas. Tāpat mājīguma radīšanai labāk izvairīties no spoža mākslīgā apgaismojuma, tā vietā izvēloties klusinātu gaismu.
    2. Tekstils, tekstils un vēlreiz tekstils! Spilveni, silti pledi, paklāji, mīksti dvieļi vannasistabā, zīdaina gultasveļa. Bez taktilās pieredzes, ko sniedz kvalitatīvs tekstils, īsta hygge sajūta nav iedomājama.
    3. Izvēlies maksimāli daudz dabisku materiālu: koka mēbeles un grīdas, māla traukus, akmens apdari, linu. Pie dabiskajiem materiāliem pieskaitāmi arī zaļie augi, kuru mājās nevar būt par daudz.

    Lagom

    Zviedru dzīves filozofija lagom par centrālo domu un principu definē mērenību un līdzsvara meklējumus. Tieši zviedru filozofija, šobrīd, šķiet, piedzīvo uzvaras gājienu visā pasaulē, lai gan daudzi nemaz neapzinās, ka to praktizē. Lagom tiešā tulkojumā to arī nozīmē – ne par daudz, ne par maz, tieši tik, cik vajag. Lai arī lagom filozofija aptver visas dzīves jomas, ne tikai vides iekārtošanu, vide uzskatāma par vienu no stūrakmeņiem. Viss šajā dzīvesveidā ir balstīts uz resursu, enerģijas taupīšanu, uz ilgtspējīgu virzību, cieņu pret dabu. Izvēloties mājlietas, lagom iesaka izdarīt gudras un atbildīgas izvēles, dodot priekšroku funkcionālām un praktiskām lietām, tādām, kam piemīt loģika un ergonomika. Vēl viens svarīgs lagom princips – nost ar perfekcionismu! Tieši mazajās, neperfektajās lietās, nobīdēs no normas, ir viss skaistums un dzīves vieglums. Lūk, pāris vienkāršu, viegli saprotamu ieteikumu, kā iekārtot savu mājokli, ņemot vērā lagom principus!

     

     

    1. Maksimāli izmanto dienasgaismu, lai nebūtu jātērē elektrība. Tātad tās aktivitātes, kam vajag vairāk gaismas, piemēram, lasīšanu, plāno pie logiem un mājokļa gaišākajās zonās.
    2. Iegādājoties mēbeles, dod priekšroku lietotām, nevis jaunām. Ja vari, atjauno tās pašu rokām vai uztici kādam meistaram. Arī jaunas lietas mājoklim labāk izvēlēties tādas, kas darinātas ar rokām, nevis ražotas rūpnieciski. Turklāt maksimāli dabiskas. Tātad, ja lina galdauts, tad dabiskajā lina tonī, nevis krāsots.
    3. Īsta lagom māja ir pilna ar zaļajiem augiem – tie uzlabo gaisa kvalitāti un rada miera oāzes mājoklī. Ideāli, ja mājās uz palodzes vai balkona var izaudzēt arī kaut ko ēdamu.

    Konmari

    Šī par pasaules trendu kļuvusī metode ir absolūti universāla un vienkārša kā zeme. Iespējams, tāpēc tā der un patīk cilvēkiem visā pasaulē. Tās pamatā ir ieteikumi, kā sakārtot vidi sev apkārt, atstājot tikai to, kas ir vērtīgs un sagādā prieku. Metodi radījusi japāniete Marija Kondo, kuru varētu dēvēt arī par mājas kārtošanas feju. Šīs metodes pamatā ir doma, ka, sakārtojot vidi, sakārtojas arī prāts, emocijas, un dzīve kopumā kļūst labāka, vieglāka un laimīgāka. Marija iesaka mājas kārtošanai pieiet ļoti mērķtiecīgi un neatlaidīgi. Tas prasīs laiku, bet ieviestās pārmaiņas, ja paveiktas pareizi, ir noturīgas, un pēc tam vides uzturēšana kārtībā vairs nesagādā daudz raižu – tā kļūst pašsaprotama un viegla. Lūk, daži vērtīgi Marijas pamatieteikumi, uzsākot kārtot māju!

     

    1. Atbrīvojies no lietām, ejot cauri ne vien mājokļa lokācijām – virtuvei, vannasistabai, guļamistabai –, bet arī dažādām kategorijām: grāmatām, papīrlietām, niekiem un sentimentālajām lietām. Tas nozīmē: ja pieķeries sīklietu kārtošanai, tad atrodi tās visā mājoklī, sākot ar koridoru, beidzot ar noliktavas telpu.
    2. Paturi savā dzīves telpā tikai tās lietas, kas tev dara prieku. Lai to saprastu, vajadzīgs laiks, saslēgšanās ar katru lietu, kas ir tavā rīcībā. Ja lietai tavā dzīvē nav nekādas vērtības, tai nav iemesla atrasties tavās mājās. Atdod to tālāk un pateicies par laiku, ko tā tev kalpojusi.
    3. Lietu organizēšanai izmanto lielākas un mazākas kastes un sadalītājus, ko ievieto plauktos un atvilktnēs. To var izmantot gan apģērbu kārtošanā, gan tikpat labi virtuvē vai vannasistabā. Ja ir iespēja izvēlēties mēbeli ar plauktiem vai mēbeli ar atvilktnēm, dod priekšroku atvilktnēm, jo tās ir vieglāk organizējamas un pārskatāmas.

    Iedvesmai

    • Mazā hygge grāmata – Kopenhāgenas Laimes pētniecības institūta vadītājs Meiks Vikings iepazīstina ar hygge pamatiem. 18,99 €, Zvaigzne ABC
    • Hygge and Lagom – grāmata par skandināviskajām pieejām mājīguma meklējumos. 14,76 $, Amazon.com
    • Lagom: Not Too Little, Not Too Much – par līdzsvara meklējumiem visās dzīves jomās. 15,61 $, Amazon.com
    • Decorating with the Five Elements of Feng Shui – ceļvedis, kā, izmantojot piecus dabas pamatelementus, iekārtot mājokli pēc fenšui principiem. 16,99 $, Amazon.com
    • Kārtības maģijaMarijas Kondo bestsellers. 7,99 €, Zvaigzne ABC
    • Netflix seriāls Tidying up with Marie KondoMarija Kondo viesojas dažādās amerikāņu ģimenēs, palīdzot ieviest savu metodi viņu mājokļos.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē