• Vai izlietnē vajadzīgs pārtikas atkritumu smalcinātājs?

    Māja
    Elīna Kondrāte
    19. maijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ja dārzā vēl nav ierīkots stūrītis kompostam, virtuves atkritumu smalcinātājs ir ērts veids, kā atbrīvoties no dārzeņu mizām, sēklām un ēdienu pārpalikumiem. Tomēr – cik praktisks tas ir un cik droši to ir pievienot kanalizācijas sistēmai? Konsultē GATIS GASONS, vannupasaule.lv tirdzniecības speciālists

    Atkritumu smalcinātāja dzimtene ir tālā Amerika, taču jau vairākus gadus to izmanto arī Latvijas virtuvēs. Smalcinātājs darbojas pavisam vienkārši – izlietnē nomizo dārzeņus, atgriež ūdens krānu un nospiež ieslēgšanas pogu. Smalcinātāja asmeņi gluži kā dzirnavas samaļ mizas pulverveida masā. Tālāk tās ar ūdeni tiek aizskalotas kanalizācijā.

    Šādā pašā veidā var atbrīvoties no sakaltušiem ziediem, zivs asakām, ieskābušas zupas, pelējušas maizes, arbūzu mizām, augļiem, vistu kauliem un citiem organiskajiem atkritumiem. Banānu mizas gan smalcināt neiesaka, jo to šķiedras mēdz apvīties mehānismam. Kad atkritumi ir sasmalcināti, iekārtu ar pogu izslēdz. Pārējā laikā izlietne kalpo tāpat kā līdz šim. Šī noteikti dēvējama par komforta iekārtu – mizo vai mazgā un izmet vienviet. Tomēr jāatzīst, ka viennozīmīgu vērtējumu, vai smalcinātājs ir vērtīgs un praktisks ikvienā virtuvē, tas aizvien nav guvis.

    Kvalitatīvs smalcinātājs maksās tikpat, cik plīts vai ledusskapis.

    Atkritumu smalcinātāja priekšrocības

    • Ērti lietot, atvieglo ikdienu.
    • Samazina atkritumu daudzumu un ir labs palīgs to šķirošanā.
    • Novērš mitro un ūdeņaino dārzeņu un pārtikas pārpalikumu krāšanos, kuri rada pilošos atkritumu maisus, smaku, kā arī veicina augļu mušiņu vairošanos virtuvē.

    Trūkumi

    • Pie visām izlietnēm pievienot nevar, un jāraugās, lai zem izlietnes pietiktu vietas.
    • Jāpatērē vairāk ūdens un elektrības.

    Kur novieto smalcinātāju?

    Atkritumu smalcinātāju novieto zem izlietnes. Tur to savieno ar izlietnes noteci un ūdens notekcauruli jeb kanalizācijas sistēmu. Smalcinātājs labi derēs standarta izlietnēm ar 9 cm platu noteci. To nevarēs pievienot izlietnēm ar pārāk šauru noteci, kāda raksturīga vecām izlietnēm, kā arī izlietnēm ar integrēto noteci – tā ir iestrādāta izlietnē un pa vidu ir metāla siets. Smalcinātāju nevarēs vai būs sarežģīti pievienot arī izlietnēm ar platu noteci.

    Pirms iegādājies virtuves atkritumu smalcinātāju, vienmēr izpēti tā tehniskos parametrus – jaudu un iespējas to savienot ar esošo izlietni un kanalizācijas sistēmu.

    Smalcinātāji parasti ir vismaz 30 centimetru augsti, tāpēc, ja zem izlietnes ierīkota atvilktne atkritumu spainim, jārēķinās, ka tam visdrīzāk būs jāatrod cita vieta virtuvē – zem izlietnes lielāko vietu aizņems smalcinātājs. Taču, iespējams, šādi tiks samazināts atkritumu apjoms un vairs nevajadzēs lielu atkritumu kasti. Lai pievienotu smalcinātāju, tam nepieciešams arī elektrības pieslēgums. Ja izlietnei blakus nav elektrības rozetes, jāapdomā, vai to ierīkot vai arī jāizmanto pagarinātājs. Tāpat jārēķinās, ka darba virsmā pie izlietnes būs jāierīko poga, ar ko ieslēgt un izslēgt smalcinātāju.

    Jo dārgāks, jo klusāks

    Lai gan atkritumu smalcinātājs ir neliela ierīce, tā cenas neatpaliek no lielās virtuves sadzīves tehnikas cenām – kvalitatīvs smalcinātājs maksās tikpat, cik plīts vai ledusskapis. Smalcinātāji, kas piemēroti lietošanai mājās, iegādājami vidēji par 180–500 eiro.

    Būtiskākais, ar ko smalcinātāji atšķiras cits no cita, ir asmeņu daudzums. Tas nosaka, cik pakāpēs atkritumi tiks sasmalcināti, kā arī ierīces darbības skaļumu. Jo kvalitatīvāks smalcinātājs, jo vairāk tam asmeņu, un ēdiena atliekas tiek samaltas ātrāk, smalkāk un klusāk.

    Jaudīgākie un ietilpīgākie smalcinātāji ir arī dārgāki.

    Standarta izmēra smalcinātāja tvertnes tilpums ir 0,98 l. Atšķiras arī smalcinātāju motora jauda, ko ražotāji mēdz norādīt gan zirgspēkos, gan kilovatos.

    1 zirgspēks atbilst 745 W, 3/4 – 559 W, savukārt 1/2 zirgspēka – 372 W. Jo smalcinātājs jaudīgāks, jo smalkāk tas samals un mazāka iespēja, ka kaut ieķersies kanalizācijā. Atšķiras arī ātrums, kādā pārpalikumi tiek samalti, ko parasti norāda ar apgriezieniem minūtē. Savukārt elektrības patēriņš atkritumu smalcinātājam ir neliels – elektrību tas patērē tikai tad, kad ir nospiesta ieslēgšanas poga. Turklāt parasti tas jādarbina tikai pāris reižu dienā, kad tiek gatavotas maltītes vai mazgāti trauki.

    Ko nelikt smalcinātājā?

    Rūpīga saimnieka atkritumu smalcinātāja mūžs parasti ilgst no 5 līdz 7 gadiem. Galvenokārt tiem vai nu nolietojas asmeņi, vai arī pārstāj darboties motors. Ja smalcinātājs saplīst, to var remontēt, taču parasti remonta izmaksas pielīdzināmas jauna smalcinātāja cenai. Lai smalcinātājs kalpotu pēc iespējas ilgāk, svarīgi ievērot dažas būtiskas lietas.

    1. Nekad smalcinātāju neiedarbini, pirms atgriezts ūdens krāns.
    2. Nemet tajā pārlieku cietas un nepiemērotas lietas: avokado un plūmju apaļos, cietos kaulus, lielus dzīvnieku kaulus, metāla priekšmetus, polietilēna vai auduma izstrādājumus.
    3. Smalcini tikai tik daudz un tik cietus ēdienu atlikumus, cik to paredz smalcinātāja jauda un lietošanas instrukcija. Mājas lietošanai paredzētie smalcinātāji nav domāti izmantošanai nelielā ģimenes kafejnīcā vai viesu namā.
    4. Raugies, lai smalcinātāju neizmanto mazi bērni. Gan drošības apsvērumu dēļ, gan tāpēc, lai bērni spēlējoties smalcinātājā nemestu zīmuļus un citus nepiemērotus priekšmetus.
       

    Kā kopt smalcinātāju?

    • Smaka. Virtuves smalcinātājā regulāri nokļūst mitri atkritumi, un, to atliekām sakrājoties, dažkārt var parādīties arī nepatīkams aromāts. Palīdzēs speciālie virtuves izlietņu un notekcauruļu tīrīšanas līdzekļi. Taču labi noderēs arī citrons. To var sagriezt gabaliņos un sasmalcināt. Ja paredzēts malt smakojošu ēdienu, citrona sulu var uzspiest uzreiz pirms malšanas. Smalcinātāja tīrīšanai mēdz izmantot arī etiķi un dzeramo sodu – pusglāzi sodas ieber smalcinātājā un aplej ar pusglāzi etiķa.
    • Ja kaut kas iesprūst. No šādām situācijām var izvairīties, ja smalcinātājā ievieto tikai produktus, kam tas paredzēts. Ja smalcinātājā tomēr iesprūdis kāds cietāks gabals, smalcinātājs jāatvieno no elektrības, korpuss jāizjauc un traucēklis jāizņem.

    Pirms iegādājies virtuves atkritumu smalcinātāju, vienmēr izpēti tā tehniskos parametrus – jaudu un iespējas to savienot ar esošo izlietni un kanalizācijas sistēmu. Svarīgi, lai kanalizācijas caurules būtu atbilstošā augstumā. Dažkārt būs vajadzīga kanalizācijas pārbūve piemērotā augstumā, taču ne vienmēr to ir iespējams paveikt. Svarīgi izpētīt arī to, cik liels ir smalcinātājs: augstums, platums, dziļums un tilpums. Iespējams, zem izlietnes tam nepietiek vietas.

    Viedokļi. Par un pret

    Smalcinātājs traumē kanalizāciju

    Gunārs Ķeipāns, SIA August Latvia Serviss menedžeris: «Ja mājā ierīkota lokālā kanalizācijas sistēma, virtuves atkritumu smalcinātāju nevajadzētu izmantot un pieslēgt šai sistēmai. Kanalizācijas sistēmā ir paredzēts novadīt sadzīves kanalizācijas ūdeņus, nevis ēdiena paliekas. Tāpat viena no lielākajām problēmām, lietojot šo ierīci, var būt cauruļu aizsērēšana.

    Ja smalcinātājs tomēr jau ir pievienots, jārēķinās, ka kanalizācijas sistēmā peldēs ēdienu paliekas, kamēr tās sadalīsies un, iespējams, būs nepieciešama regulāra cauruļu tīrīšana. To labāk uzticēt zinošam santehniķim. Ja mājās izmantos spēcīgu ķīmiju, tas var kaitēt ierīcei. Tāpat jārēķinās, ja kanalizācijas notekūdeņu krājbedre piepildīsies ātrāk un būs biežāk jātīra.»

    Redzu tikai plusus!

    Andrita Grīnberga, divu bērnu mamma, EkoLoģiski koncepta idejas attīstītāja no Ozolniekiem: «Pusotra mēneša dzīvoju Amerikā, Čikāgas apkaimē. Privātmājā, kurā uzturējos, virtuvē bija pat divi šādi grauzēji, kā es tos saucu, – katrā izlietnē pa vienam. Jāatzīst, ka šai ierīcei saskatu tikai plusus un plānoju tādu ieviest arī savā privātmājā.

    Pirmkārt, tas ir ērti, ja nav komposta kaudzes vai lopu, kam izbarot pārtikas atkritumus.

    Tas, cik daudz un kādus pārtikas atkritumus var likt smalcinātājā, atkarīgs no tā, cik tas ir kvalitatīvs un jaudīgs. Grauzējs ir piemērots, ja jāizmet, piemēram, zivs, kas citkārt atkritumu kastē smirdētu, līdz atbrauc atkritumu izvešanas mašīnas. Turklāt pēc sīpolu vai burkānu mizošanas visas sīkās miziņas nav jāizlasa no izlietnes, bet tās var turpat sasmalcināt. Lai novērstu smakas, pa virsu var vēl uzspiest citrona sulu.

    Smalcinātājs darbojoties rada skaņu, taču tas noteikti nav troksnis, no kā būtu jābaidās. Tad jau mikseri arī nevarētu lietot. Elektrības patēriņš ir neliels, jo smalcinātājs darbojas vien nepilnu minūti. Ideāli būtu, ja mājsaimniecībā dārzā ierīkotu kompostu, vislabāk noslēgtu komposta mucu, kuru var griezt  ??? – tajā atkritumi sadalās ātrāk un kompostam netiek klāt dzīvnieki, savukārt virtuvē grauzējs, kas sasmalcinātu atkritumus, kuri kompostā nenonāk.

    Skatoties globālāk, virtuves atkritumu smalcinātājs būtiski ietekmē atkritumu šķirošanas iespējas – samazinās atkritumu daudzums, īpaši pilsētās un novados, kur ir jāmaksā par izvesto atkritumu kilogramiem, nevis kubikmetriem.

    Tāpat ir būtiski atvieglota tālākā atkritumu pārstrāde. Pamatā ir divu veidu organiskie atkritumi – dārzeņi un to mizas un citi pārtikas atkritumi. Pašlaik cilvēki mēdz pāri palikušo zupu ieliet klozetpodā, un tas patiešām rada iespēju, ka kanalizācijas sistēma var aizdambēties. Tāpēc grauzējus redzu kā iespēju globāli mainīt un uzlabot iespējas šķirot organiskos atkritumus. Tas, protams, prasītu arī centrālo kanalizācijas sistēmu un notekūdeņu sistēmu uzlabošanu un pielāgošanu, taču būtu viens no būtiskiem posmiem, kā šķirot atkritumus.»

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē