• Sakoptas priedes ziemas dārzā

    Dārzs
    Aiva Alksne
    12. decembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Piqsels
    Ziemā dārzā košuma ir mazāk, tāpēc goda vietā nāk augi, kas citkārt paliek nepamanīti. Koša rota dārzam miera periodā ir priedes, tikai tām jābūt rūpīgi sakoptām.

    10 padomi priežu apgriešanai

    1. Pirms priežu apgriešanas jābūt skaidram nodomam, kādu formu no koka vēlies izveidot. Labākais laiks apgriešanai – no maija līdz jūnijam.
    2. Apaļām, ovālām vai citām masīvām formām griešana ir vienkāršāka. Galvenais  – uzmanīt priedes galotni. Ja tā padosies vairāk uz augšu, nekā ar trepēm spēsi aizsniegt, būs grūti priedi nosēdināt zemāk.
    3. Sānus dzīvžoga priedēm apcērp, domās noturot kopējo nākotnes formas vietu par mērauklu, un viss, kas ārpus tās, jānogriež. Tukšumiem jāļauj pieaugt!
    4. Priedēm augšdaļa aug daudz spēcīgāk, tāpēc jau pēc pāris gadiem jādomā par tās retināšanu, citādi apakšējā josla izskatīsies pārāk klaja. Ja priedes netiek apgrieztas, tās mēģina atgūt dabisko formu. Ja četrus gadus neapgriezīsi, tad tās vairs nepazīsi!
    5. Ja priedes atradīsies stipri noēnotās vietās, tās augs vāji. Forma veidosies lēnāk. Tas pats attiecas uz dzīvžoga priedēm – koka ziemeļu puse kopumā ir retāka nekā tās pašas priedes dienvidu puse.
    6. Apgriežot priedes, lai iegūtu no tām japāņu dārza formas, jāzina, kurās vietās būs veidotie zaru mākonīši. Parasti priedei ir viens centrālais stumbrs, kuram apkārt kā stāvos simetriski izvietoti seši zari (dažreiz vairāk, dažreiz mazāk). Tos retinot, katrā stāvā iesākumā var atstāt trīs zarus. Jācenšas, lai katrā nākamajā stāvā būtu cits zaru novietojums.
    7. Svarīgi ir paturēt prātā debespuses izgaismojumu, jo austrumu un rietumu puses kupli veidotie zari var noēnot ziemeļu pusē esošos. Tāpēc labāk, ja uz ziemeļiem nav neviena zara (tas, protams, atkarīgs no konkrētās priedes formas).
    8. Arī veidojot dzīvžogu, jāņem vērā, ka priedes galotnes daļa pieaug visvairāk, tāpēc tā rūpīgi jāretina. Rudenī vecās skujas kļūst dzeltenas, atmirst, sablīvējas pušķos un neizbirst pašas ārā. Līdz ar to pēc ziemas koki ir pilni ar atmirušām skujām, kas pavasarī ar rokām jāizpurina. Ja to neizdara, skujas paliek iekšā un neaug jaunās, un pēc dažiem gadiem var izveidoties ne visai glīti caurumi, pliki zari.
    9. Priedes griežot, jāņem vērā, ka ir darīšana ar sveķiem, īpaši, ja darbi notiek siltā gadalaikā. Labāk izmantot parastās dārznieka garās šķēres, mazās grieznes, dārznieka zāģi. Elektriskos instrumentus būs grūti notīrīt no sveķiem.
    10. Ja nav vēlmes pēc priežu apkopšanas vākt skujas no zāliena, tad pirms darba zem koka jāpaklāj plēves vai tenta gabals.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē