• Pēc ziemas miega matracis ir jāiztīra

    Zelta padomi
    Elīna Kondrāte
    6. aprīlis, 2021
    1 komentārs

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock.com
    Lai gan matracis izskatās tīrs, pārvalka audumā krājas gan atmirušās ādas daļiņas, gan sviedri, kas izdalās gulēšanas laikā. Laiks ķerties pie tīrīšanas! Konsultē Katrīna Kurilko, Maxclean.lv valdes locekle, Jānis Langemans, Matraču meistars klientu apkalpošanas speciālists, Sandra Zdanceviča, SIA Ossov klientu konsultante.

    Ikdienas kopšana

    1. Jāgādā par gaisa cirkulāciju – tā samazina putekļu uzkrāšanos matracī. Ja matracis gultā novietots uz taisnas finiera pamatnes, tajā jāierīko ventilācijas caurumi. Savukārt, ja guļvieta ierīkota uz grīdas, laikā, kad matraci neizmanto, ieteicams to piesliet pie sienas.
    2. Izsūkt matraci ar putekļsūcēju katrā gultasveļas mainīšanas reizē. Tā atbrīvosies no putekļiem, smiltīm, ēdiena drumstalām, dzīvnieku spalvām un citiem netīrumiem, kas uzkrājas uz matrača pārvalka. Tīrīšanas reizēs istaba arī jāvēdina. Nav nozīmes, vai matracis ir atsperu, bezatsperu, putu, porolona, lateksa, kokosa, ortopēdiskais, ziemas-vasaras vai kāda cita veida, no putekļiem nedrīkst atbrīvoties, tos izdauzot. Šādi tiks bojātas matrača atsperes vai līmētās matrača pildījuma kārtas. Matraci bojās arī locīšana.
    3. Reizi ceturksnī matracis jāapgriež otrādi, ja tas ir divpusējs, kā arī jāsamaina vietām galvgalis un kājgalis, lai novērstu izgulējumus. Arī šajās reizēs nevajadzētu piemirst par putekļu izsūkšanu.

    Ja izlijis šķidrums

    Nereti matracis kalpo ne vien naktsmiera laikā, bet uz tā mēdzam ieturēt maltītes, rotaļāties ar bērniem vai dzīvniekiem. Šādos gadījumos traipi ir neizbēgami. Kā rīkoties, ja uz matrača uzlijis šķidrums?

    • Traips nekavējoties jānosusina ar papīra salveti vai frotē dvieli. Jo ātrāk traipu nosusināsi, jo lielākaiespēja, ka mitrums neiekļūs matrača atsperēs vai pildvielās un tās nesabojās. 
    • Ja šķidrums ir lipīgs vai krāso, slapjā vieta pēc nosusināšanas jāiztīra ar tīrīšanas līdzekli. Tad ar ļoti viegli samitrinātu lupatiņu līdzeklis jānoņem un traips jāizžāvē. 
    • Slapjo vietu var žāvēt ar fēnu. Lai nesabojātu pārvalka audumu, žāvēšanai drīkst izmantot tikai auksto gaisu. Ja fēna pa rokai nav, slapjajai vietai vēlreiz uzklāj sausu dvieli, kas uzsūks atlikušo mitrumu. Matracim jāļauj nožūt vismaz pāris stundu, līdz tas ir pilnībā sauss. Pret mitrumu noturīgākie ir lateksa matrači, tomēr arī šādus matračus ieteicams izžāvēt iespējami ātrāk.

    Matracim kaitīgākie traipi

    • Kafija. Atstāj ne vien grūti iztīrāmu traipu, bet arī nepatīkamu smaku.
    • Sviedri. Rada brūngani dzeltenus traipus, parasti uz kokvilnas matraču virsmām. Ja tos neiztīra pēc iespējas drīzāk vai vismaz gada laikā, vēlāk no tiem atbrīvoties nav iespējams.
    • Urīns. Atstāj ļoti grūti tīrāmus traipus, kam raksturīga nepatīkama smaka, ko mājas apstākļos nav iespējams likvidēt. Ja netiks iztīrīti laikus, urīnsāls sabojās pārvalka audumu, atsperes un pildījumu. Traips maksimāli jānosusina. Tīrīšanai var izmēģināt zooveikalā nopērkamos līdzekļus, kas neitralizē urīna smaku, taču tie negarantē, ka smaka izzudīs pilnībā. Tad vienīgā iespēja ir vērsties ķīmiskajā tīrītavā.
    • Asinis. Mājās tīrīt nav ieteicams. Ja traipu rūpīgi neiztīrīs ar sūklīti, tas kļūs lielāks, un tad arī ķīmiskajā tīrītavā to vairs nevarēs likvidēt. Labāk uzreiz vērsties pie profesionāliem tīrītājiem.
    • Piens. Rūgstošs produkts. Ja laikus netiks nosusināts un iztīrīts, paša spēkiem smaku likvidēt visdrīzāk neizdosies. Piena baktērijas var iznīcināt tikai ar speciāliem ķīmiskiem līdzekļiem, ko veikalos iegādāties nevar.

    Kādu tīrīšanas līdzekli izvēlēties?

    Matraču pārvalki tiek gatavoti no dažādiem audumiem – bambusa šķiedras, zīda, kašmira, vilnas, viskozes, žakarda un trikotāžas –, kas jaukti ar poliesteru vai poliesteru un akrilu, tāpat tie var būt stepēti, poraini, blīvāki vai mazāk blīvi. Norādes par kopšanu parasti atrodamas matrača lietošanas instrukcijā vai uz matrača etiķetes, kuru nevajadzētu nogriezt, – tā ir matrača firmas zīme, ar ko nepieciešamības gadījumā varēsi vērsties pie ražotāja. Veikalos pieejami matraču tīrīšanas līdzekļi gan pūšamā, gan šķidrā veidā. Tomēr ne vienmēr visi universālie tīrīšanas līdzekļi būs ikvienam audumam nekaitīgi.

    Sargi no lieka mitruma un pelējuma!

    Ja matracis pārziemojis lauku mājā vai vasarnīcā, aukstums tam nekaitē. Mitrums gan – tas izraisa pelējumu. Turklāt pelējums spēj sabojāt ne vien matrača pārvalku, bet arī pašu matraci.

    Taču sapūdēt var, ne vien atstājot matraci mitrumā, bet arī tīrot traipus ar pārlieku mitru lupatiņu vai sūkli – tiem vienmēr jābūt tikai viegli mitriem! Ja tīrīsi ar pārlieku slapju, mitrums iekļūs arī matrača pildījumā, un tas saies kunkuļos.

    Pelējumā itin viegli iedzīvoties arī tad, ja pēc traipu tīrīšanas neļauj matracim kārtīgi izžūt, bet vienkārši apgriež otrādi, lai gulētu uz sausās puses. Nenožuvusī puse sāks pelēt. Ja pelējuma skartās vietas ir melnā krāsā, tā ir zīme, ka pārvalka audums ir sabojāts. To varēs tikai pabalināt, bet iztīrīt vairs neizdosies.

    • Matraci, kas ziemu pavadījis neapdzīvotā mājā, pavasarī pirms lietošanas var iznest saulītē, pavēdināt un pažāvēt.
    • Matracim, ko skāris pelējums, var pasūtīt jaunu pārvalku. Tomēr labāk to pēc iespējas drīzāk nomainīt pret jaunu.

    Ja traucē putekļu ērcītes

    • Reizi nedēļā matracis jāizsūc ar jaudīgu vakuuma putekļsūcēju.
    • Vasarā matraci var iznest ārā saulītē, savukārt ziemā – noņemt gultasveļu un labi izvēdināt telpas, jo putekļu ērcītes baidās no saules un sala.
    • Gultasveļu ieteicams mazgāt augstā ūdens temperatūrā, bet segas un spilvenus bieži vēdināt ārā.
    • Pēc palīdzības var vērsties arī ķīmiskajā tīrītavā, kur lieto speciālus dezinficējošus līdzekļi, kas iznīcina putekļu ērcīti. Tomēr, lai no tām atbrīvotos pavisam, matracis jātīra regulāri – vismaz reizi trijos mēnešos.

    Noderīgi tautas līdzekļi

    1. Ziepjūdens – vienkārša un pārbaudīta vērtība.
    2. Dzeramā soda labi uzsūc smakas un traipus. Noder arī ikdienišķai matrača atsvaidzināšanai – uzber sodu uz virsmas un pēc laiciņa rūpīgi izsūc ar putekļsūcēju. 
    3. Etiķis labi tiek galā ar traipiem un smakām. Tāpat tas noderēs vasaras beigās un rudeņos, kad nereti mājās ieperinās smilšu blusas. Etiķis dezinficēs un iznīdēs parazītu oliņas, taču būs jārēķinās ar specifisko etiķa aromātu, kas var neizgaist.
    4. Ūdeņraža pārskābe iztīrīs netīrumus un dezinficēs.

    Ieteikums! Nopērc virsmatraci!

    Kvalitatīvs matracis nav lēts. Lai paildzinātu tā kalpošanas ilgumu pat par pieciem gadiem, pasargātu no sasmērēšanās, sviedru traipiem un putekļu ērcītēm, matraču ražotāji iesaka iegādāties arī virsmatraci, ko novieto uz lielā matrača.

    Virsmatracis glābs arī tad, ja matracis šķiet pārāk ciets.

    Tā pārvalku parasti var viegli noņemt un mazgāt, cik bieži nepieciešams. Lai audums nesarautos vai netiktu bojāts, tas jāmazgā saudzīgā režīmā. Ja virsmatrača pārvalks vairs nebūs iztīrāms, par nelielu cenu var pasūtīt jaunu. Ja mājās ir dzīvnieki vai mazi bērni, piemērotākie būs higiēniskie un ūdensnecaurlaidīgie virsmatrači ar gumijām.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    1 komentārs

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē