• Kas jāņem vērā, iekārtojot māju senioram

    Māja
    Santa.lv
    Santa.lv
    4. augusts, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Statistikas dati rāda, ka Latvijā katrs piektais cilvēks ir vecāks par 62 gadiem; šo iedzīvotāju īpatsvars pēdējos desmit gados ir pieaudzis, un paredzams, ka šī tendence turpināsies arī nākotnē. Tāpēc eksperti meklē risinājumus, kā palīdzēt nodrošināt kvalitatīvu un neatkarīgu ikdienas dzīvi mājās pēc iespējas ilgāk, un liela loma tajā ir piemērotai videi.

    Kā radīt drošu vidi mājās?

    "Novecojot cilvēka ķermenī notiek izmaiņas, un tas ir normāls un dabīgs process. Ar laiku visu ķermeņa fizisko īpašību – piemēram, spēka, ātruma, izturības, veiklības, lokanības – attīstības līmenis samazinās. Katram šis process ir individuāls un atkarīgs no dažādiem faktoriem: 50% no dzīvesveida, 20% no vides, 20% no iedzimtības un tikai 10% no veselības aprūpes. Ar gadiem mainās arī kustību funkcijas – apmēram no 30 gadu vecuma muskuļu masa sāk samazināties, bet no 50 gadu vecuma tas notiek straujāk. Ja muskuļi netiek trenēti, tad cilvēks jūt, ka dažādas ikdienas darbības prasa lielāku piepūli un vairāk laika – ir grūtāk, piemēram, apsēsties vai piecelties no krēsla vai gultas,” skaidro fizioterapeite Una Veseta.

    Tāpēc ir svarīgi pielāgot mājokļa interjeru senioru vajadzībām, lai dzīves vide būtu ērta un droša, saka eksperte.

    Svarīgākais, kas jāņem vērā senioru mājokļu iekārtojumā:

    • Senioriem ir augstāks risks nokrist, un viņiem var būt grūtības pārvietoties pa māju un veikt ikdienas darbības. Tāpēc mēbelēm mājoklī jābūt stabilām, lai uz tām varētu atbalstīties, ja cilvēks zaudē līdzsvaru.
    • Ieteicams izvēlēties mēbeles ar noapaļotiem stūriem – tad, nejauši tām uzgrūžoties, sasitumi būs vieglāki, nekā tas būtu ar asiem stūriem.

    • Nereti vecāki cilvēki gūst traumas vannasistabā. Tāpēc šajā telpā noderēs īpaši rokturi un neslīdošs vannas paklājiņš, kas palīdzēs noturēt līdzsvaru. Tāpat labāk izvēlēties arī izlietni ar noapaļotiem stūriem.
    • Novecojot mainās arī cilvēka gaita, tā kļūst vairāk slīdoša, tāpēc svarīgi, lai grīda nav slidena. Lai izvairītos no kritieniem, ieteicams izvēlēties gludi austus paklājus ar neslīdošu pamatni.
    • Plauktiem un atvilktnēm vajadzētu būt viegli aizsniedzamā augstumā – ne pārāk augstu un ne pārāk zemu.
    • No mīkstām mēbelēm ir grūtāk piecelties, tāpēc ieteicams izvēlēties stingru dīvānu un matraci – tie senioriem būs ērtāki.

    Dažādi sīkumi, kas var palīdzēt ikdienā

    Ir arī dažādas nemanāmas mēbeļu īpašības un piederumi, kam jāpievērš uzmanība, lai tie būtu droši senioriem.

    “Vecākam cilvēkam būs ērtāk apsēsties un piecelties no krēsla ar atzveltni un roku balstiem. Atzveltnes krēsliem būtu jābūt radītiem tā, lai tajos varētu sēdēt taisni, jo cilvēkam ir grūtāk piecelties, ja viņš sēž atgāzies krēslā. Nereti ar gadiem zūd arī atmiņas asums, un šādos gadījumos var noderēt mazas detaļas, kas ļaus justies labāk psiholoģiski: atzveltnes krēsls ar iestrādātām kabatām, kur glabāt nelielus priekšmetus, piemēram, televizora pulti vai brilles, lai tās nepazustu, vai īpašs ziņojumu dēlis, kur vienuviet salikt svarīgas piezīmes,” skaidro IKEA interjera dizaineru vadītājs Darjus Rimkus.

    Svarīga loma ir arī interjera krāsām. Tām jābūt mierīgām, un paletei – harmoniskai. Tas rada kārtīgu un mierīgu noskaņu, turklāt šādā vidē ir vieglāk atrast dažādas mantas.

    Kopumā senioru mājokļiem nevajadzētu būt pārāk pieblīvētiem ar dažādām mantām un mēbelēm, bet iekārtojumam jābūt funkcionālam. 

    “Pat dažādiem aksesuāriem ir būtiska nozīmē senioru mājokļos. Glāzēm, vāzēm un bļodām būtu jābūt tādām, ko var ērti satvert, pārnēsāt un mazgāt. IKEA mēbeles un interjera piederumi ir veidoti, sadarbojoties ar ergonomikas ekspertiem, un tos ir izmēģinājuši cilvēki ar dažādām vajadzībām. Piemēram, jaunās kolekcijas galdiem ir matētā virsma, kas mazina atspīdumu un neapgrūtina acis, un tiem nav apakšrāmja, lai zem galda būtu pietiekami daudz vietas kājām vai ratiņkrēslam,” saka Darjus Rimkus.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē