• Kā izvēlēties vislabāko gultasveļu?

    Zelta padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    12. marts, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Guļamistaba ir miera osta, kur visam jābūt patīkamam: gultai – ērtai, krāsu gammai un apgaismojumam – klusinātam, materiālu faktūrai – maigai un nomierinošai. Gultasveļa ir viens no svarīgākajiem labsajūtas un spēcinoša miega priekšnosacījumiem, tāpēc būtiski izvēlēties kvalitatīvu un ādai patīkamu gultas veļu. Kā atpazīt audumu un kādus parametrus ņemt vērā, izvēloties jaunu gultasveļu, skaidro interjera dizainers Jānis Krastiņš.

    Lai gan daudziem svarīgākais kritērijs ir krāsa, speciālisti iesaka gultasveļas izvēli sākt ar citiem faktoriem. Pirms gultasveļas iegādes jānoskaidro trīs svarīgi parametri: matrača, segas un spilvena izmērs.

    Meklējot atbilstošu palagu, ir jāzina matrača izmērs; lai iegādātos spilvendrānu, jānomēra spilvens, jo to formāti un izmēri mūsdienās ir ļoti dažādi. Sega platā pārvalkā pazudīs, bet pārāk šaurā – nepatīkami sakrokosies. Ja segas izmērs ir, piemēram, 180×200 cm, atbilstoša izmēra norāde jāmeklē arī uz pārvalka.

    Visi pārējie parametri – materiāls, cenu kategorija un krāsu gamma – ir jāpakārto izmēram, jo pārāk mazi vai pārāk lieli gultasveļas piederumi neļaus pilnībā izbaudīt kvalitatīvu atpūtu.

    Iespējas – bezgalīgi plašas

    Kad izmērs noskaidrots, īstā izvēle tikai sākas. Ja palaga veidu izvēlēties ir vienkārši – vai nu klasisko pārklājamo, vai piegulošo, kam apakšmalā iestrādāta gumija, – tad materiālu klāsts ir teju bezgalīgs. Pieejami kokvilnas, satīna, frotē, flaneļa, lina, zīda, sintētisko un pussintētisko audumu palagi, tāpēc ir vērts konsultēties ar pārdevēju, lai noskaidrotu, kādas īpašības piemīt katram materiālam. Tieši tas pats attiecināms arī uz segu pārvalkiem un spilvendrānām. Ne mazāk plašas ir arī segas un spilvenu izvēles iespējas.

    “Pirmajā brīdī varētu šķist, ka visi spilveni ir vienādi, taču tā nebūt nav. Līdzās standarta kokvilnas, spalvu vai dūnu spilveniem plašā klāstā pieejami dažādu izmēru viskozes, pussintētiskie vai putu spilveni, gan plakani, gan pufīgāki – pa prātam dažādām gulētāju gaumēm. Tāpat arī segas var variēt no dabiskām dūnu, zīda vai bambusa šķiedras segām līdz sintētiskām segām, un tās var būt paredzētas vienam cilvēkam vai divguļamām gultām,” stāsta dizainers.

    Gultasveļas komplekti

    Ja nevēlaties katru gultasveļas piederumu iegādāties atsevišķi, ir iespējams pirkt gatavus komplektus. “Daudzi novērtē ērtības, ko sniedz iespēja iegādāties gultasveļas komplektus. Tie nopērkami vienvietīgai vai divguļamai gultai un parasti atšķiras pēc izmēra un spilvendrānu skaita.

    Ja segas izmērs ir 140×200 cm, tā tiek uzskatīta par vienvietīgu, tāpēc komplektā būs tikai viena spilvendrāna.

    160×200 cm vai lielāks pārvalks jau tiek uzskatīts par divguļamās segas pārvalku, tāpēc arī komplektā būs divas spilvendrānas,” skaidro interjera dizainers.

    Parasti gultasveļas komplektā netiek iekļauts palags, jo cilvēkiem patīk gulēt zem 200×200 cm segas uz 160×200 cm matrača. Protams, var uzklāt platāku palagu, bet tā malas būs ļoti garas, tāpēc palaga izvēle tiek atstāta klienta paša ziņā.

    “Gultasveļas komplekti pieejami trīs cenu kategorijās: visdraudzīgākie maciņam būs sintētisko materiālu komplekti, visdārgākie – satīna, lina un zīda, bet vidējā kategorija ir kokvilnas, pussintētiskā un arī satīna gultasveļa, apvienojot labu kvalitāti ar pieejamu cenu,” stāsta Jānis Krastiņš.

    Kā atpazīt labu gultasveļas audumu

    Gultasveļa tiek izgatavota no dabiskiem vai sintētiskiem materiāliem. Sintētiskie parasti ir viskoze un spandekss, dabiskie – kokvilna, lins un zīds. Lins un zīds ir nepārspējami kvalitātē, taču izmaksās dārgāk. Tāpēc ražotāji meklē zelta vidusceļu, lai gultasveļa nemaksātu pārāk dārgi, bet būtu gana kvalitatīva, un piedāvā pussintētiskus audumus no viskozes un kokvilnas.

    “Gultasveļas cenu ietekmē ne tikai auduma kvalitāte, bet arī izturība un mazgāšanas veids, kas tieši ietekmē produkta ilgmūžību,”stāsta K Senukai interjera dizainers un konsultants Jānis Krastiņš.

    No funkcionalitātes viedokļa vispiemērotākais audums gultasveļai ir kokvilna, ir patīkams, gana izturīgs un labi izskatās. “Vai ir vēl labāki audumi? Jā – lins un īpaši zīds, kam piemīt antialerģiskas un termoregulējošas īpašības,” atzīst Jānis Krastiņš, taču kā cenas ziņā pieejamāku alternatīvu iesaka kokvilnas satīnu.

    Tas ir blīvs audums ar diezgan lielu kokvilnas saturu (apmēram 200–220 gramu kvadrātmetrā), tāpēc neizstaipās un ir ļoti izturīgs, vienlaikus lieliski vadot gaisu un mitrumu. Šī auduma cena nav pārmērīgi augsta, turklāt tas ir spīdīgs, zīdains un ļoti mīksts, tam ir patīkami pieskarties. Satīnu ar ieaustu svītru vai četrstūru rakstu sauc par žakarda satīnu. Tāds audums nav slidens un izskatās ļoti skaisti.

    Greznas gultasveļas cienītājiem pa prātam būs arī krāšņākais satīna paveids – damasks – ar ieaustiem sarežģītiem rakstiem no sevišķi smalka žakarda pavediena.

    Ja ar segu vien nepietiek

    Tā kā Latvijas klimats rudenī un ziemā nav pārāk patīkams, gultasveļai jāpilda vēl viena būtiska funkcija – tai jābūt siltai, nevis atvēsinošai. “Zīda gultasveļai piemīt unikāla īpašība sildīt vēsā laikā un atvēsināt vasarā. Tomēr populārāka izvēle, ja ar segu nepietiek, ir flaneļa gultasveļa. Speciālais flaneļa audums, kura sastāvā kokvilna apvienota ar linu, ir lieliski piemērots gultasveļai – tas ir ļoti maigs un mīksts,” stāsta Jānis Krastiņš.

    Tomēr šādas gultasveļas mazgāšanā rūpīgi jāievēro instrukcijas: nepareizi mazgājot, tā var savelties, un tad tā ir jāapstrādā ar pūku noņēmēju, kas prasa papildu laiku un pūles.

    Krāsu izvēlē valda tradīcijas, bet nav noteikumu

    Šķiet, nav tādas krāsas, kas nebūtu izmantota gultasveļas ražošanā. “Kādam patīk gulēt uz melna vai spilgti sarkana spilvena, cits priecājas par dažādiem attēliem uz gultasveļas – kā bērnībā, vēl kāds atzīst tikai puķainus, svītrainus vai punktotus audumus. Tomēr žanra klasika ir balta vai bēša gultasveļa,” saka interjera dizainers.

    Lai kādu krāsu arī jūs izvēlētos, galvenais ir pieskaņot gultasveļas tonalitāti telpas interjeram tā, lai, ieejot telpā, acis neizjustu lielu disonansi

    Pēdējā laikā arvien populārāka kļūst gultasveļa ar 3D apdruku. Skatoties uz to no noteikta leņķa, zīmējums atgādina telpisku veidojumu. “Šādu efektu var panākt tikai tad, ja gulta uzklāta pilnīgi perfekti, bez jebkādām krokām vai ielocījumiem,” atgādina Jānis Krastiņš.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē