• Kā izvēlēties īsto galda lampu?

    Māja
    Jolanta Tomševica
    25. aprīlis, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Lampas visbiežāk izvēlamies pēc izskata un gaismas, ko tās dod. Taču, lai gaismas ķermenis kalpotu ilgi un nekaitētu acīm, izvēles principiem jābūt krietni vien sarežģītākiem, Īpaši, ja izvēlamies lampu darba galdam. Konsultē apgaismes tehniķe ALĪNA ŠMUCERE.

    Ja pie darba galda ar mākslīgo apgaismojumu jāpavada visa diena, svarīgs ir ne tikai lampas izskats un konstrukcija, bet arī tas, cik veselīga acīm ir gaisma, ko rada izvēlētā galda lampa.

    Pietiekamu darba galda apgaismojumu nodrošina 40–100 W spuldze, bet, protams, jāņem vērā izgaismojamās virsmas lielums un individuālās izjūtas. Vislabāk, ja kombinē galda lampu un vēl kādu gaismas ķermeni, lai acīm būtu mazāka slodze. Lai telpā neveidotos pārāk lieli gaismas kontrasti, kas apgrūtina un bojā redzi, starpība starp darba virsmas apgaismojumu un datora monitoru vai pārējo telpu nedrīkst pārsniegt 40 procentus. Ieteicamais gaismas stiprums uz darba virsmas ir 500 luksi (lux). To mēra tieši uz darba virsmas vai dokumentiem, ja strādā ar tiem, izmantojot speciālu profesionālu ierīci – luksometru.

    Liela nozīme ir arī izvēlētajam spuldzes veidam.

    • Kvēlspuldzes rada siltu, patīkamu gaismu; tās uzsilst mazāk nekā halogēnspuldzes un ir vismazāk kaitīgas, bet kalpo salīdzinoši neilgi, jutīgas pret sprieguma maiņām.
    • Halogēnspuldzes rada gaišu un spilgtu gaismu – vislīdzīgāko dabiskam apgaismojumam. Tomēr ilgstoši šis apgaismojums ir pārāk tiešs. To labāk kombinēt ar vēl kādu gaismas avotu. Nav vēlams izmantot spuldzes ar koncentrēto gaismas kūli – tās uz darba virsmas veido izteiktus gaismas apļus. Halogēnspuldzes spēcīgi uzkarst un patērē daudz enerģijas. Pluss – iespējams regulēt to stiprumu (dimmēt).
    • Dienasgaismas spuldzes rada vienmērīgu gaismu jebkuram spektram. Tās neuzkarst un ir ekonomiskas. Vecā parauga spuldzes darbojās ar induktīvo balastu, tāpēc tās mēdza raustīties un dūkt. Jaunās spuldzes aprīkotas ar elektronisko balastu, kas nodrošina vienmērīgu ieslēgšanos un degšanu. Iegādājoties garenās dienasgaismas spuldzes, vienmēr jāpainteresējas, vai tām ir elektroniskais balasts un kas ir ražotājs. Tiem, kas strādā ar krāsām, īpaši svarīgi, kādu spuldzes spektru izvēlas, jo tā ietekmē mainās arī krāsu izjūta uz izgaismotās darba virsmas. Apzīmējums 3000–3500 K (kelvini– gaismas temperatūra) nodrošinās patīkami baltu gaismu. Augstāks cipars nozīmē – zila gaisma, zemāks – pārāk dzeltena.
    • LED gaismas. Lai gan pārdošanā parādījušās galda lampas arī ar LED gaismām, šīs spuldzes ilgstošam darbagalda apgaismojumam neiesaku, jo tās veido ļoti koncentrētu gaismu ar izteiktām robežām, kas nogurdina acis.

    Izvēloties noskaņas lampas ar dekoratīviem abažūriem, ieteicams jau veikalā noskaidrot, vai un kā tie tīrāmi.

    Pirms izvēlies, pajautā sev:

    1. Vai lampa nepieciešama darbam, atpūtas nodarbēm (lasīšanai, rokdarbiem) vai tikai noskaņas radīšanai?

    Ja vajadzīga lampa rakstāmgaldam, pie kura strādāsi visu dienu, vai darbagaldam, pie kura pavadīsi pāris stundu, svarīgi novērtēt vairākus parametrus. Ja gaismas ķermenis nepieciešams dekoratīvam nolūkam, jāzina, kāda ir tās telpas interjera noskaņa, kurā plānots lampu novietot, un vai lampa tur tiešām vienmēr būs tikai dekoratīvs interjera elements, – varbūt tomēr telpā, kur šo lampu novietosi, tiek arī, piemēram, lasītas grāmatas un žurnāli vai spēlētas galda spēles?

    1. Kas strādās šīs lampas gaismā (ja lampa nepieciešama darbam)?

    Ja lampa paredzēta bērniem pirmsskolas vai sākumskolas vecumā, derēs tāda, kas ir uz zemāka statīva un ar vienkāršāku mehānismu. Nereti tiek uzskatīts, ka bērnam vajadzīga gaišāka lampa, tomēr tas ir vienkāršots skatījums. Tā kā bērna redze vēl tikai attīstās, viņam nepieciešams kvalitatīvāks gaismas ķermenis, kas vienmērīgi izgaismo visu galda plakni, nerada spēcīgus gaismas un ēnu kontrastus un izstaro acīm tīkama spektra gaismu. Jāpievērš uzmanība arī drošībai – lampai jābūt stabilai un ar tādu kupolu, kas nesakarst, lai bērns, tam pieskaroties, nevarētu gūt traumu. Pieaugušajiem būs nepieciešama lampa ar augstāku statīvu, lai gaisma nespīdētu acīs. Noderēs arī dažādas regulācijas iespējas.

    1. Vai jāizgaismo plaša darba virsma vai – gluži otrādi – nepieciešams koncentrēts staru kūlis?

    Ja jāstrādā ar dažādiem materiāliem (dokumentiem, rasējumiem, datoru, grāmatām utt.), nepieciešama lampa, kas vienmērīgi izgaismo plašu darba virsmu un kuras izstaroto staru kūli iespējams novirzīt dažādos virzienos. Vispiemērotākais šādam nolūkam būs gaismas ķermenis ar pietiekami lielu kupolu (biežāk izstieptas formas) un iespējām regulēt tā noliekšanas leņķi. Lampa uz nekustīga statīva izgaismos tikai to galda virsmas daļu, kas atrodas ap tās kupolu (jo lielāks kupols, jo plašāks laukums). Svarīga arī kupola forma (izstieptas formas vai uz leju paplatinātas formas kupols ļaus gaismai izplatīties plašāk).

    Kam pievērst uzmanību veikalā:

    • Lampas augstums. Bērnam vai neliela auguma cilvēkam derēs lampas ar zemāku statīvu, bet garākiem cilvēkiem nepieciešama augstāka galda lampa (lampām ar nekustīgiem statīviem). Tas tāpēc, ka galda virsma vislabāk un atbilstošāk konkrētajam cilvēkam tiek izgaismota, ja lampas kupola apakšējā mala ir pie galda sēdošā cilvēka acu līmenī. Ja kupols atradīsies augstāk, gaisma spīdēs acīs; ja zemāk – nepietiekami izgaismos galda virsmu, un lampa būs jānovieto augstāk, piemēram, uz grāmatu kaudzes. Augstums svarīgs arī dekoratīvajām galda lampām. Svarīgi ievērot attiecību starp to novietojumu telpā un lampu abažūru augstumu – tā, lai abažūri neatrastos augstāk par sēdoša cilvēka acu līmeni un to gaisma nespīdētu acīs.
    • Lampas konstrukcija, materiāli un regulācijas iespējas. Daudzi cilvēki domā, ka funkcionāla ir tāda galda lampa, kam ir daudz regulācijas iespēju. Tomēr tā ir ne vienmēr. Nereti tieši regulējošie mehānismi ir tie, kas visātrāk saplīst. Tāpēc novērtē to materiālu un savienojumu vietas. Plastmasas detaļas nolietojas visātrāk. Zemas un vidējas cenu grupas lampām visbiežāk un ātrāk saplīst mehānismi, kas groza galda lampas kupolu, ātri nolietojas arī dažādu veidu atsperes, regulētāji un fiksatori, līdz ar to lampas statīvs var vairs nefiksēties, slīdēt uz leju. Vislabāk, ja regulējamās detaļas ir no metāla. Nekvalitatīvām lampām transformatori bieži sāk radīt nepatīkami dūcošu skaņu, līdz beidzot spuldze nedeg vispār.
    • Lampas kupols. Darba lampām parasti ir plastmasas vai metāla kupoli, retāk – stikla. Savukārt dekoratīvajām lampām biežāk ir stikla kupoli, auduma un papīra abažūri, retāk tiek izmantots metāls un plastmasa. Plastmasas kupols būs funkcionāls, lietojot ekonomiskās un dienasgaismas spuldzes, jo tās sakarst mazāk nekā kvēlspuldzes vai halogēnspuldzes. Tomēr, ja lieto pārāk jaudīgu spuldzi vai lampa ir nekvalitatīva, kupols var sākt kust, radīt nepatīkamu smaku un sabojāt lampu. Tas īpaši jāņem vērā, ja lampu izvēlas bērnam. Stikla kupols derēs komplektācijā arī ar kvēlspuldzi un halogēnspuldzi, jo lēnāk sakarst, bet jāpievērš uzmanība, lai izmantotais stikls būtu matēts, citādi gaisma būs pārāk spoža acīm. Papīra un auduma abažūri, arī spilgtas krāsas vai zīmējumi uz kupola derēs noskaņas gaismai.
    • Lampas pamatne un vads. Lampas pamatnes svaram pircēji parasti nevelta vajadzīgo uzmanību. Ņem vērā, ka pamatnei jābūt pietiekami smagai, lai spētu lampu stabili noturēt uz galda arī tad, ja gadās to nejauši aizķert ar roku vai garāmejot pieskarties. Īpaši aktuāli tas ir bērniem domātajām un regulējamajām lampām. Ja izvēlies tādu lampu, kam ir regulējams statīvs (kustīgā statīva daļa, izmantojot fiksatoru, vairāk vai mazāk izbīdāma), jau veikalā pārbaudi, cik stabila ir lampa, kad statīvs noregulēts maksimālā garumā. Nereti gadās, ka, pirmajā acu uzmetienā lampa šķiet stabila, bet, izvelkot statīvu līdz galam, pamatne nespēj noturēt pagarināto konstrukciju. Pārbaudi arī, cik ērti būs lampu ieslēgt un izslēgt, sēžot pie galda, – vai lampas elektrības vads ir pietiekami garš, lai sniegtos līdz tuvākajai elektrības rozetei, un, ja slēdzis novietots uz vada, cik tālu tas atrodas no lampas.

    Nereti lampas, kas it kā domātas skolēniem un studentiem un nopērkamas salīdzinoši lēti, ir uz pārāk zema statīva, līdz ar to nefunkcionālas, jo izgaismo ļoti nelielu virsmas laukumu. Pirkt tādu lampu – tā ir vējā izmesta nauda. Bieži tieši lētākās lampas izskatās efektīgi – spilgtās krāsās un ar iespaidīgu daudzumu dažādu detaļu: trosītēm, svirām, kloķīšiem, kas nereti pārstāj darboties vai nolūst jau pirmajā lietošanas nedēļā. Apskatot lampu, der izvērtēt, cik atbilstoša solītajai funkcionalitātei ir lampas cena.

    Lētajās galda lampās, kas jau ir komplektētas ar dienasgaismas spuldzi, tā nereti mēdz būt zemas kvalitātes. Tāpēc labāk spuldzi nomainīt pret zināma ražotāja izstrādājumu, kas kalpos labāk un ilgāk.

    Lai izvairītos no nekvalitatīva pirkuma, gaismas ķermeni labāk iegādāties specializētā apgaismes tehnikas veikalā, nevis lielveikalā.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē