• Iededz gaismu mājas pagalmā

    Zelta padomi
    Agnese Ģērmane
    22. aprīlis, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Āra apgaismojuma iespējas ir plašas – sākot no dažādu izmēru stāvlampām, iebūvējamām un sienas lampām līdz laternām un prožektoriem. Pirms izdara izvēli, jānolemj, ko tieši plānots izgaismot, cik gaišu gribas padarīt apgaismojamo zonu, un jānoskaidro, vai tuvumā pieejams strāvas avots. Konsultē ELĪNA KULIŠA, K Senukai interjera dizainere; KRISTA VITKOVSKA, LampuNams.lv konsultante un ANDIS KOZLOVSKIS, veikala Elmo Light pārdevējs.

    Dārza un pagalma izgaismošanai diennakts un gada tumšajā laikā ir ne vien dekoratīva nozīme, bet arī praktiska nepieciešamība. Galvenokārt tāpēc, ka apgaismota teritorija ir pārredzama un izskatās apdzīvota, un tas savukārt liks zagļiem ap tavu māju mest līkumu.

    Praktiskumam un drošībai vērts apgaismot tās pagalma zonas, kurās notiek aktīva kustība – pie staigāšanas laukumiem, uz celiņiem, mājas kāpnēm, garāžas un citām vietām. Šādu pamata apgaismojumu nodrošina lukturi, āra sienas lampas, prožektori, arī laternas. Pie mājas ieejas un kāpnēm ērtāk uzstādīt sienas lampas ar kustību sensoru – tas automātiski ieslēgsies tad, kad pie apvāršņa parādīsies atnācējs.

    Savukārt dekoratīvais apgaismojums paredzēts atsevišķu objektu akcentēšanai, piemēram, izgaismojot vārtu stabus, mājas fasādi, strūklakas, arī kokus, dīķi, dekoratīvos elementus un pat statujas. Dekoratīvai izgaismošanai piemēroti āra sienas gaismekļi, LED dārza prožektori un gaismu virtenes, stāvlampas un iebūvētās virsmas lampas, kas darbojas līdzīgi kā starmeši.

    Lai gan dekoratīvs, šāds apgaismojums būs pietiekami spožs, lai pārredzētu iebraucamo celiņu un somā varētu atrast atslēgas.

    No āra lampām plaši izmantoti ir arī tā sauktie stabiņi, kas noder celiņu, pagalma, iebraucamā ceļa un dārza izgaismošanai. Viena no galvenajām prasībām stabiņu ierīkošanā ir stingrs pamats, kur lampu nostiprināt. Lielām privātmājām un pagalmiem noderēs gari dekoratīvie āra stabi un laternas, kas izgaismos plašas teritorijas. Savukārt viens no salīdzinoši neseniem jaunumiem ir interjera āra lampas. Pēc izskata tās ir līdzīgas telpās paredzētajām, taču ir mitrumizturīgas. Interjera lampas izmanto uz āra terases vai lapenē.

    Vēl svarīgi izvēlēties ne tikai piemērotu apgaismojuma veidu, bet arī enerģijas padeves tipu. Iespējas ir divas – lampas ar saules baterijām vai elektriskās. Kurš būs labākais variants tieši tavai mājai, jāapsver pirms došanās uz veikalu un gaismekļa iegādes.

    Izvērtē, cik daudz saules gaismas apspīd tavu māju, kāda ir elektrības padeves iespēja un cik ērti ierīkot āra apgaismojumam nepieciešamos kabeļus.

    Ja tev nav izpratnes par elektrības jautājumiem, vērsies pie kaimiņa, kas pārzina šo tematu, vai konsultējies ar praktizējošu elektriķi. Bet uz savu galvu nemini!

    Kas ir kas?

    • Saules bateriju lampas jeb solārlampas.

    Uzlādējas dienas gaismā no saules enerģijas, tāpēc mūsu platuma grādos piemērotas tikai vasaras periodā. Uzlādei nepieciešamas aptuveni astoņas stundas, un – atkarībā no lampas – bez atkārtotas enerģijas ieguves tās spēj dot gaismu līdz trim dienām.

    Priekšrocība lampām, kas darbojas tikai uz saules baterijām, ir tā, ka nav nepieciešami elektrības vadi.

    Tas atvieglo ierīkošanu, jo šādiem gaismekļiem nav vietas uzstādīšanas ierobežojumu un tos pēc kāda laika var pārlikt citur. Tāpēc vari saules bateriju lampu novietot pie mājas, lai izgaismotu ieejas teritoriju, gan arī izgaismot ar to teritoriju dekoratīvos nolūkos. Ir arī tādas solārlampas, ko var ievietot ūdenī, lai naktī izgaismotu dīķi vai baseinu.

    Solārlampu mīnuss – to radītā gaisma nav tik spilgta kā elektrisko lampu apgaismojums, turklāt, ja nesaņem pietiekami daudz saules gaismas, tumšajā laikā var nedarboties ar pilnu atdevi. Tāpēc, lai nesanāk vilties, pirms saules bateriju lampu iegādes apsver, cik daudz gaismas tev nepieciešams un cik regulāru to vēlies.  Ja izgaismošana tev ir otršķirīga, tad šis ir labs variants – ekonomisks, videi draudzīgs un ērts.

    • Elektriskās lampas.

    Mums kā ziemeļniekiem populārākas par solārlampām, jo dod spožu gaismu neatkarīgi no laika apstākļiem. No praktiskā viedokļa tās ir ļoti ērtas – labi izgaismo un atkarībā no spuldzīšu veida var kalpot līdz pat 10 gadiem bez spuldzīšu maiņas. Sarežģītību rada tikai uzstādīšana, jo elektriskajām lampām nepieciešams transformators, kas pievienots tīkla spriegumam.

    Elektrisko lampu pieslēgšanai vajadzīgi vadi un kabeļi, tāpēc uzstādīšanu labāk uzticēt elektriķim.

    Ja vajadzīga viena sienas lampa, kurai jāizgaismo tikai kāpnes, pietiks ar kabeli un, iespējams, pagarinātāju, bet, ja izgaismojamā teritorija ir liela, bez maiņstrāvas ierīces neiztikt. Lai transformators darbotos labi un lampas dotu tik daudz gaismas, cik paredzēts, jāseko norādījumiem par gaismekļu jaudu. Proti, ja transformatoram būs pieslēgtas lampas, kuru jauda ir lielāka nekā pašam transformatoram paredzētā, lampas nedos paredzēto gaismas spožumu un var gadīties, ka būs nepieciešami nevis viens vai divi, bet pat trīs transformatori. Tāpēc lūko, lai transformatora un lampu jauda sakrīt.

    Spuldžu veidi

    Āra apgaismojumiem ir vairāki spuldzīšu tipi, bet populārākie ir halogēna un LED. Halogēna spuldzes rada dzeltenu gaismu un patērē vairāk elektrības, kā arī uzkarst ātrāk nekā citas. Savukārt LED spudzes dod tīru, baltu gaismu un, tāpat kā fluorescentās spuldzes, patērē maz elektrības. Arī to kalpošanas laiks ir ilgāks. Šā iemesla dēļ vairākus gadus pēc kārtas iecienītākie āra apgaismojumi Latvijā ir tieši ar LED spuldzēm, lai gan, salīdzinot ar halogēna spuldzēm, tās ir dārgākas.

    Gaismas krāsu nosaka spuldzes krāsas temperatūra, ko izsaka kelvinos (uz iepakojuma apzīmē ar K). Un, jo mazāks K, jo dzeltenāka gaismas krāsa. Piemēram, silti baltas gaismas krāsa ir 2600 līdz 3200 K robežās, bet zilganbalta ir 4000–6000 K. Mājsaimniecībā vislabāk izmantot silti balto krāsu, jo zilganbaltā slikti iedarbojas uz redzi. Savukārt pagalma vai dārza izgaismošana zilganbaltā būs labāka izvēle, jo labi šķeļ tumsu. Dzeltenā krāsa neizgaismo apkārtni tik labi, kā to dara zilganbaltā.

    Der zināt! Daudzi apgaismojumu izvēlas, skatoties pēc jaudas, ko izsaka vatos (W), un domā – jo lielāki vati, jo spožāka gaisma. Taču jauda nosaka tikai enerģijas patēriņu, un tai nav nekāda sakara ar gaismas kvalitāti un daudzumu. Lai zinātu, kāda būs gaismas intensitāte, jāpievērš uzmanība nevis vatiem, bet gaismas plūsmas mērījumam jeb lūmeniem (lm). Tieši lūmeni parāda, cik spoža būs spuldze un cik daudz gaismas tā dos.

    Pērkot LED spuldzes, jāizvēlas nedaudz lielāks lūmenu skaits nekā kvēlspuldzei, jo LED spuldzes kalpošanas laikā zaudē nelielu daļu no gaismas daudzuma, ko tās atdos. Taču spožuma ziņā LED ir izdevīgākas – viena spuldzīte aizvieto pat 10 parastās kvēlspuldzes. Salīdzinājumam: 450 lūmenu stipru gaismu dod 4–5W LED spuldze un 40 W kvēlspuldze, savukārt 800 lūmenus dod 6–8 W LED spuldze un 60 W kvēlspuldze. Tas nozīmē, ka LED spuldzes dos vairāk gaismas un to būs nepieciešams mazāk, nekā izvēloties kvēlspuldzes.

    Metāla kalpos ilgāk

    Āram paredzētās lampas veido no dažādiem materiāliem, bet populārākās ir no plastmasas un metāla. Plastmasas karkass būs trauslāks par metālu, bet maksās lētāk. Turklāt gaismeklis var kalpot ilgi, ja atradīsies vietā, kur nav aktīva kustība, un tas pildīs lielākoties dekoratīvās izgaismošanas uzdevumu.

    Tur, kur ir runa par elektrību un mitrumu, svarīgs rādītājs ir mitrumizturība. Šajā ziņā metāls ir labāks par plastmasu, turklāt arī kalpos ilgāk. Ja vien izmantotais materiāls ir kvalitatīvs, tam neskādēs ne brāzmaini vēji, ne sals un sniegs. Taču jārēķinās, ka metāla lampas saules staros uzkarst, tādēļ jāuzmanās, lai tām nejauši nepieskartos.

    Novērtē kvalitāti!

    Par lampas kvalitāti un izturību liecina klases cipari, kas norādīti uz iepakojuma etiķetes un ir apzīmēti ar burtiem I un P. Viens burts nosaka aizsardzību pret putekļiem, otrs – pret mitrumu. Pirmais cipars var būt robežās no nulle līdz seši, bet otrais – no viens līdz astoņi. Lai gaismeklis būtu piemērots lietošanai ārpusē, IP jābūt vismaz 65. Jo lielāki cipari, jo izturīgāks apgaismojums pret ārējiem apstākļiem. Mazāki IP cipari (no 54 līdz 65) var būt gaismekļiem, kas izmantojami terases un fasādes izgaismošanai, jo tie nav tiešā saskarē ar laika apstākļiem, taču joprojām droši lietošanai ārā. Savukārt tos gaismekļus, kam IP ir lielāks par 65, drīkst izmantot pat ūdenī.

    Kuru ražotāju?

    Kad jāizlemj, kādu lampu iegādāties, vērts pievērst uzmanību arī ražotājvalstij. Speciālisti iesaka izvēlēties skandināvu, franču, itāļu vai vācu ražotājus, jo tiem ir stingra kvalitātes kontrole un sertifikāti, kas garantē, ka gaismas ķermeņi kalpos ilgi un labi. Minēto ražotājvalstu cena ir augstāka, taču ilgtermiņā ieguldījums atmaksājas.

    Kā gaisma maina vidi?

    • Uz augšu vērsta lampa akcentēs objektu no apakšas, savukārt apkārtējo teritoriju izgaismos tikai nedaudz. Šāds risinājums noder, piemēram, dārza skulptūru, mājas nosaukumu vai numuru apgaismošanai.
    • Uz leju vērsta lampa apspīdēs plašu laukumu zem sevis. Šādas lampas piemērotas virs ieejām un vietās, kur bieži notiek rosība. Piemēram, pie mājas ieejas, garāžas, arī nojumes vai dārza lapenē.
    • Sienas lampas izstaro vienmērīgu gaismu visos virzienos, tāpēc iederas kā dekoratīvs elements, piemēram, uz mājas fasādes, vienlaikus ļoti labi izgaismojot teritoriju.
    • Prožektora gaisma būs spoža un vērsta uz noteiktu objektu, taču gaisma ir intensīva, tādēļ apspīdēs diezgan plašu teritoriju. Labs risinājums, piemēram, virs sētas vārtiņiem.
    • Gaismas stabiņi, kas izvietoti ar noteiktu intervālu cits aiz cita, apspīdēs ceļus un taciņas. Šādi netiks apgaismots viss pagalms, bet radīts romantisks gaismas ceļš.
    • Virsmās iebūvētas lampas ļauj labi pārredzēt objektu un ēku robežas. Izmantojamas iebūvēšanai, piemēram, kāpnēs.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē