• Hallo, duša? Kā izvēlēties jaunu dušas klausuli

    Māja
    Jolanta Tomševica
    11. februāris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Lai sakārtotu vannasistabu un kvalitatīvi baudītu dušošanās priekus, ne vienmēr jāmeklē jauna dušas konstrukcija. Pietiks, ja nomainīsi dušas klausuli jeb galvu. Iesaka eksperts Egils Gridins, salona Komforts konsultants.

    Izvēloties dušas klausuli, noteikti paturi to rokā, lai saprastu, vai tā ir ērta tieši tavai plaukstai. Dušas galvas ir gan apaļas, gan kantainas, un nav strikta ieteikuma, kura būtu labāka. Dažām kantainām dušas klausulēm šķautnes ir ļoti asas, tas jūtams, ne vien turot to rokā, bet vēl vairāk, ja klausule nejauši izslīd no rokas un uzkrīt uz kājas.

    Novērtēt var tikai redzamus parametrus: cik tālu uz sāniem ūdens strūkla šļācas no apaļas vai kantainas dušas galvas; kādas ir dušas klausules malas – asas vai noapaļotas.

    Ja ļoti vēlies pārliecināties, kāda būs dušas galvas radītā ūdens strūkla, vari palūgt pieslēgt to ūdensvadam arī salonā, kur to iegādājies.

    Ja izrādās, ka vannasistabā jau esošajām ūdens caurulēm nav pietiekams diametrs, izvairīties no cauruļu maiņas var, izvēloties jaunos rain dance dušas klausuļu modeļus, kuros ūdens caurplūde ir tikai 9 l/min. Tie ir noderīgi arī tad, ja vēlies ieekonomēt ūdens patēriņu.

    Vienkāršākiem dušas galvu veidiem ir divi strūklas veidi – parasts un spēcīgāks. Sarežģītākā modelī papildus šiem diviem vēl iespējams lietus efekts, masāžas funkcija un pašlaik aktuālā rain dance strūkla, kas ir maiga, putojoša ūdens straume, kas bagātināta ar gaisu. Strūklu var regulēt, dušas galvas uzgali pagriežot konkrētā leņķī vai ar īpašu kloķi, kas iestiprināts dušas galvā. Jaunākie dušu galvu modeļi aprīkoti ar taustiņiem + un –, ar kuriem regulē ūdens strūklas spiedienu.

    Ja izvēlies dušas galvu ar masāžas funkcijām, iepriekš noteikti jāierīko ūdens filtrs, jo šīs konstrukcijas ir ļoti smalkas un jutīgas pret piesārņojumu, jāpārbauda ūdens spiediens un caurplūde ūdensvadā. Par to jājautā santehniķim, kam ir attiecīgas zināšanas un ierīces, kā to izmērīt.

    Standarta ūdens spiedienam jābūt ne mazākam par 1,2 atmosfērām, bet, ja vēlies dušu ar masāžu, – ne mazākam par 1,5–2 atmosfērām. Tomēr bieži vainīgas ir jau esošās maza diametra ūdens caurules ar nepietiekamu caurplūdi. Lai nodrošinātu standarta caurplūdi, cauruļu iekšējam diametram jābūt vismaz 15 mm, bet lielākai caurplūdei – 20 mm. Svarīgi – jāmēra caurules iekšējais, nevis ārējas diametrs!

    Ja iegādājies dušas galvu vai klausuli specializētā santehnikas salonā, nepieciešamā ūdens caurplūde ir norādīta izstrādājumam pievienotajā dokumentācijā, standarta dušām tā ir 15–18 l/min. Celtniecības lielveikalos šādas informācijas var arī nebūt.

    Lai gan dažās dušas galvās paredzēti pat septiņi strūklu veidi, prakse rāda, ka pirmajā nedēļā pēc dušas ierīkošanas izmēģina visus, bet vēlāk ikdienā izmanto labi ja divus.

    5 pamatlietas dušas klausules izvēlei

    1. Novietojums

    No tā atkarīgs, vai tev nepieciešama stacionāra vai rokas duša.

    • Ja duša apvienota ar vannu, visbiežāk lieto rokas dušu – dušas klausuli ar vadu un statīvu. Klausulei izvēlies vieglu materiālu, lai to būtu ērti turēt rokās, bet dušas galvai jābūt nelielai, lai ūdens nešļakstītos pārāk plašā amplitūdā.
    • Atsevišķā dušas telpā var lietot gan stacionāru dušas galvu, kas iebūvēta griestos vai stiprināta pie sienas, gan rokas dušu, gan abus veidus kopā. Ja izvēlies liela diametra tā saucamo lietus dušu, tā jāiebūvē griestos. Tam nepieciešams pamatīgs stiprinājums, jo lielākās no tām (diametrs aptuveni 40 cm) sver apmēram 6–7 kilogrami.

      Mazākas dušas galvas var gan iebūvēt griestos, gan stiprināt pie griestiem vai sienas ar atsevišķu statīvu. Abos variantos dušas pievads tiek iebūvēts – pie sienas redzams tikai maisītājs. Arī ja lieto vienkāršu stacionāru dušu, dušas telpā var iegūt vairāk vietas, vadu un stiprinājumu iebūvējot sienā. Turklāt iebūvētās sistēmas būs vieglāk kopt – jānoslauka tikai maisītājs un dušas galva. Ja kaut kas sabojājas, ir paredzēts, kā dušas galvu un maisītāju vienkārši izjaukt un piekļūt bojājumam. Īpaši greznām un retro sērijām gan vairāk piestāv atsevišķs, neiebūvēts statīvs.
    • Ja vēlies dušas galvu ar masāžas funkciju, noteikti ieplāno dušas galvas novietojumu vairākos augstumos, lai būtu ērtāk izmasēt dažādas ķermeņa vietas. Šim nolūkam var nopirkt statīvus ar vairākiem dušas novietošanas augstumiem vai pat tādas dušas galvas (klausules), kas jau komplektētas ar paceļamu un nolaižamu statīvu – dušas galvu tajā iespējams pagriezt dažādās pozīcijās.

      Tomēr ņem vērā, ka statīvi ar izvirzījumiem telpā aizņem vairāk vietas, bet atlokāmās dušas konstrukcijas ar laiku var sākt niķoties – nenofiksēties vai, gluži pretēji, ieķīlēties, ja netiek regulāri koptas.

    2. Materiāls

    Tas ir ne tikai gaumes jautājums, bet ietekmē arī dušas galvas kalpošanas ilgumu un kopšanu.

    • Dušas galvas uzgaļa (stacionārām dušām) un klausules (rokas dušām) konstrukcijas visbiežāk izgatavo no ABS plastmasas. Tas ir pietiekami izturīgs un viegls materiāls.
    • No metāla dušas galvas ražoja agrāk. Tagad to izmanto tikai atsevišķiem modeļiem, piemēram, speciālām retrosērijām. Tā kā metāla izstrādājumi ir smagāki nekā plastmasas, tos nav vēlams izvēlēties, ja duša atrodas kopā ar vannu – nejauši izslīdot no rokām un atsitoties pret vannu, dušas klausule var sabojāt vannas emalju.
    • Ārējo apdari dušas galvām un klausulēm veido no hroma, bronzas, vara vai tērauda. Var būt arī vairāku materiālu kombinācijas un apstrādes – hroms ar misiņu, patinējums, matējums. Tas, kādu izvēlēties, vairāk ir gaumes jautājums – atšķiras vien kopšana. Uz jebkuras metāla virsmas paliek pirkstu nospiedumi, mazāk tos var pamanīt uz matētas virsmas, bet gandrīz nemānāmi tie ir uz tērauda. Bronza un varš ar laiku kļūst tumšāki, nespodrāki.
    • Vissvarīgākā ir tā dušas galvas daļas apdare, kurā novietotas ūdens sprauslas. Metāla virsma, no kuras dušas ražoja senāk, ātri apkaļķojas un norūsē. Ja sprauslu atverītes sīkas, tās var iztīrīt, tikai bakstot ar adatu. Arī plastmasas sprauslas vienlīdz ātri aizsērē. Vislabākās ir silikona gumijas sprauslas – tajās kaļķis tik ātri neuzkrājas, turklāt to viegli iztīrīt, tikai paberzējot sprauslas ar plaukstu.

    3. Ražotājs

    No tā atkarīga kvalitāte, dizains un cena

    • Ja gribi kvalitatīvu standarta izstrādājumu, izvēlies Vācijas, Itālijas vai Skandināvijas ražojumus – tiem ir gadu gaitā atzīta kvalitāte. Vācijas preces pārsvarā ir standarta produkti, kam lielāks garantijas laiks nekā itāļu produkcijai. Bet atsevišķu kolekciju izstrādē piedalās arī itāliešu dizaineri. Skandināvu produkcijas modeļi ik pēc pāris gadiem tiek tikai nedaudz variēti – īpašus jaunumus te neatradīsi. Tomēr kvalitāte ir laba.
    • Ja nepieciešams kaut kas netradicionāls vai krāsains, meklē itāliešu ražojumus. Itālijas firmas lielāku uzmanību pievērš izskatam – materiālam, dizainam.
    • Ja meklē kaut ko izsmalcinātu, izvēlies franču izstrādājumus, kas izceļas ar īpatnēju šarmu, labu kvalitāti un, protams, attiecīgi augstu cenu.
    • Ielāgo! Dažreiz marķējumam Ražots ES tomēr nevar ticēt, jo dažās norādītajās valstīs prece tiek tikai pārsaiņota, taču īstenībā ražota kādā Āzijas valstī. Ja šaubies, galvenais rādītājs ir cena – dušas galva, kas maksā trīs latus, nebūs ražota Vācijā.

    4. Papildu piederumi

    Tie rada komfortu vai… neērtības

    • Dušas klausules ir komplektētas ar plastmasas vai metāla dušas vadiem. Vadu standarta garumi ir 150 vai 200 cm, retāk lietotie – 125 un 175 cm.
    • Plastmasas vadi ir izturīgi, bet ne tik elastīgi kā metāla vadi. Metāla vadi un metāla vadi ar gumijas pārklājumu ir elastīgi, izturīgi, bet apmēram trīsreiz dārgāki par plastmasas. Tiem pieejami arī dizaina risinājumi – ne tikai pierastie rievotie, bet arī gludi kā caurules.
    • Agrāk ražotās dušas klausules stiprinot griezās kopā ar vadu. Tas bija neērti – vads sagriezās, to vajadzēja atritināt. Jaunākās paaudzes dušas klausules griežas atsevišķi no vada, bet, vai tas tā ir, to pārbaudi pirms iegādes.

    5. Cena

    • Par pietiekami izturīgu  un kvalitatīvu var uzskatīt dušas klausuli, kuras cena nav mazāka par 25 eiro. 
    • Cenu palielina vairāki strūklu veidi, masāžas iespējas vai īpaša apdare.  Pirms dušas galvas iegādes apdomā, cik strūklu vai masāžas variantu patiešām izmantosi, jo katrs no tiem sadārdzina dušas galvas cenu.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē