• Gribu mājās skaistu paklāju

    Zelta padomi
    Agnese Ģērmane
    22. aprīlis, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Gribu skaistu, arī mīkstu un sildošu paklāju, tādu, uz kura patīkami uzkāpt basām kājām. Vai, gluži pretēji, nepraktisku, bet cēlu un izsmalcinātu, kas rotās māju vairākās paaudzēs. Paklāju izvēle ir bezgala daudzveidīga, tāpēc mācīsimies saprast, kurš paklājs būs īstais tieši tev!

    Pirms dodies uz veikalu, jāsaprot, kādiem mērķiem paklājs būs paredzēts. Ja vēlies to izmantot kā dekoratīvu elementu, pa kuru staigāsi reti, paklāja kvalitāte var nebūt tā augstākā. Taču, ja plāno to ievietot telpā, kurā daudz staigā, svarīgi, lai paklājs būtu izturīgs un ilgi kalpotu. To, cik izturīgs un viegli kopjams tas būs, nosaka divi rādītāji – izgatavošanas tehnoloģija un saru jeb diedziņu blīvums.

    Izgatavošanas tehnoloģija

    Ir divas lielas paklāju kategorijas: austie un līmētie. Gan austo, gan līmēto paklāju gatavo, piepildot pamatni jeb kanvas audumu ar daudziem sīkiem diedziņiem. Atšķirība ir tikai diedziņu iestiprināšanas veidā, kas savukārt lielā mērā nosaka paklāja izturību un kalpošanas laiku.

    Austā paklājā katrs sariņš nostiprināts pamatnē ar mezgliņu, tādēļ raksts vai zīmējums paklāja augšpusē un apakšpusē ir identisks. Šiem paklājiem nav izteiktas plūksnas, tie ir līdzeni un mīksti. Arī izturīgi un viegli kopjami – pietiks ar iknedēļas izsūkšanu ar putekļsūcēju.

    Atšķirībā no līmētajiem paklājiem austo paklāju sari ar laiku neizkrīt, jo pamatnē stingri piestiprināti ar mezgliņu. Vienīgais, kas ar tiem var notikt, – pēc daudzu gadu intensīvas lietošanas diedziņi var nodilt.

    Līmētā paklājā ar speciālu iekārtu kanvā citu citai līdzās iedur U veida cilpiņas un pēc tam paklāja apakšā pielīmē vēl vienu auduma kārtu, tādā veidā nostiprinot ievērtos sarus. Līmētu paklāju no austa atšķirt ir vienkārši – tā kreisajā pusē nav redzams zīmējums, jo ir pielīmēts audums.

    Līmētu paklāju lielākais mīnuss ir to ierobežotais kalpošanas laiks.

    Tā kā paklājā diedziņus notur tikai līme, tas nav paredzēts aktīvai lietošanai, tātad vietām, kur pār to diendienā neskaitāmas reizes dipinās pēdas. Turklāt paklājs jāsargā no mitruma, jo, ja uz tā izlīst šķidrums, īpaši silts, auduma kārtas viena no otras var atlīmēties, un aplietajā vietā sari sprauksies ārā. Tāpat līme ar gadiem var sākt drupt, tāpēc diedziņi krīt ārā un paklājā parādās kaili laukumi. Šo iemeslu dēļ līmētie paklāji nav paredzēti telpām, kurās bieži uzturas un staigā. Vidējais kalpošanas laiks aktīvi apdzīvotā telpā šādiem paklājiem ir divi trīs gadi.

    Ja mājās ir līmētais paklājs, tam piemērota tikai sausā tīrīšana ar putekļsūcēju, jo mitrums šķīdina līmi, tāpēc mērcēšana ir tabu šādu paklāju kopšanā. Ja gadījumā uz seguma radies grūti iztīrāms traips, jāmēģina to iztīrīt ar maigiem paklāju kopšanas līdzekļiem.

    Arī ar tautas metodēm jāuzmanās, jo, piemēram, soda tieši veicina netīrumu iekļūšanu dziļāk paklāja šķiedrās.

    Tīrīšanas veids, kas nenodarīs pāri līmētam paklājam, ir papīra dvielis, ar ko var savākt visu izlieto šķidrumu. Bet ņem vērā – jāsusina tik ilgi, kamēr, uzliekot sausu papīra dvieli un uzkāpjot tam virsū, papīrs tā arī paliek sauss. Tas ir rādītājs, ka pat dziļākajās paklāja šķiedrās nav palicis mitrums.

    Pārbaudi blīvumu!

    Par paklāja izturību liecina arī diedziņu blīvums un garums. Tieši no tā atkarīgs, cik mīksts un ērti kopjams būs segums.

    Visbiežāk vienā paklāja kvadrātmetrā ir no simt tūkstošiem līdz vienam miljonam saru. Kā zināt, ka paklājam diedziņi ir tik cieši cits pie cita, ka neizjuks jau otrajā kalpošanas gadā? To ir viegli pārbaudīt! Uzliec rokas īkšķa spilventiņu uz virsmas un, ātri kustinot to uz vienu un otru pusi (it kā gribētos paklājā ieurbties), mēģini nokļūt līdz seguma pamatnei. Ja tas izdodas ātri, paklājs nav pārāk blīvs un, visticamāk, nebūs no ilgdzīvotājiem.  Savukārt tāds, kuram diedziņi ir tik cieši, ka pamatni nemaz nav iespējams sataustīt, liecina, ka paklājs būs izturīgs un kalpos godam.

    Lielāks saru blīvums nozīmē arī labāku skaņas izolāciju, ilgāku kalpošanas laiku un izturību pret laika zobu. Taču kopšana ir nedaudz sarežģītāka, jo no blīviem paklājiem grūtāk dabūt laukā smiltis, putekļus un citus smalkus netīrumus. Tad glābiņš būs vai nu ļoti jaudīgs putekļsūcējs, vai apņēmība reizi gadā (var retāk) paklāju aiznest uz ķīmisko tīrīšanu. Arī cena blīviem paklājiem ir lielāka, jo izmantots vairāk materiāla.

    Jauns, tikko nopirkts paklājs no retākiem diedziņiem šķiet mīkstāks un patīkamāks taustei. Taču tas ātrāk saveļas un atšķirībā no blīvāka paklāja, kas ilgāk saglabāsies vienmērīgi mīksts, uz tā drīz vien iestaigājas taciņas.

    Secinājums – ja vēlies ieklāt paklāju apdzīvotā istabā, izvēlies blīvu, lai pēc pāris mēnešu lietošanas neizskatītos nolietots.

    Bet, ja liksi to istabā, kurā iegriezies reti, lieki nepārmaksā – tur pietiks arī ar mazu saru blīvumu.

    Svarīgs arī saru garums

    Gari sari parasti ir mīkstāki un piemēroti dekoratīviem nolūkiem, bet īsi sari ir funkcionālāki, taču mēdz būt pacieti. Ja pa garsaru paklāju staigā bieži, tas ātri saveļas un nav vairs vienmērīgi pūkains. Turklāt garsaru paklājs biežāk jāsūc un jāmazgā. Bet – ar slapjo kopšanu jāuzmanās, jo pēc mazgāšanas mājas apstākļos šāda veida paklājs var savelties un to ir grūti izžāvēt.

    Tāpēc paklājus ar garām cilpām un lielu plūksnu labāk liec vannasistabā, lai nesalst kājas, kamēr tīri zobus, vai guļamistabā, lai no rīta ir patīkami basām kājām izkāpt no gultas.

    Savukārt īssaru paklājs ir piemērots dzīvojamā istabā vai gaitenī. Interesanti, ka pēdējā laikā paklājus sāk izmantot arī virtuvē. Arī tur īssaru paklāji ir piemērotākie, bet atceries – būs biežāk jākopj.

    Materiālu izvēle

    Ir sintētisko materiālu paklāji un dabiskie.

    Sintētiskie ir viegli kopjami, nemaina formu pat pēc ilgas lietošanas, un to izvēle ir ļoti plaša. Sintētiskās šķiedras ir gludas un atgrūž mitrumu. Vilnas paklājs ir kā papīrs, bet sintētika ir kā plastmasas loksne, no kuras šķidrums notek, tādēļ no mākslīgajām šķiedrām ir vieglāk iztīrīt traipus.

    Paklāji ir mīksti un maigi, pieejami košās krāsās, jo labi padodas krāsošanai. Piemēroti telpām, kurās ir augsts mitruma līmenis, piemēram, vannasistabā. Savukārt dabiskie materiāli ir mazliet kaprīzāki – tie reaģē uz mitrumu un netīrumiem, tāpēc var sarauties, taču ir izturīgi.

    Materiālu plusi un mīnusi

    • Vilna

    Plusi: Vilnas paklājs būs mīksts, izturīgs un kalpos līdz pat 50 gadiem un ilgāk. Vilnas paklājs dod siltumu, un tā sari ātrāk atjaunojas (pieceļas) pēc tam, kad uz tiem ilgāk stāvējušas mēbeles.

    Mīnusi: Nav piemēroti alerģiskiem cilvēkiem, īpaši tāpēc, ka pat ļoti labi apstrādāta vilna pirmos 2–3 mēnešus pūkojas. Ar aci neredzamās pūciņas lido pa telpu un var kairināt elpceļus, izraisot sausu, alerģisku klepu un iesnas.

    Grūti kopt, jo vilnas šķiedra ir poraina un uz virsmas veidojas pūku slānītis, kuru grūti dabūt nost pat ar putekļsūcēju.

    Arī šķidrumus vilnas paklājs uzsūc kā papīra lapa – kafija, sula, guašas krāsas un citi traipi iesūcas dziļi vilnas šķiedrās, un izmazgāt tās ir grūti.

    • Zīds

    Plusi: Dabisks, krāšņs, viegls, mīksts un patīkams taustei.

    Mīnusi: Divas trīs reizes dārgāks nekā vilnas paklājs un diezgan nepraktisks. Maza siltumizolācija un lielāks izbalēšanas risks. Arī diezgan kaprīzs, jo, nepareizi kopts, pūkosies.

    • Kokvilna

    Plusi: Laba alternatīva vilnai, labi vada siltumu un ir elpojošs materiāls, kas nerada alerģiskas reakcijas. Viegli kopjams.

    Mīnusi: Reti nopērkami, biežāk kokvilna izmantota paklāja pamatnē kopā ar džutu. Deformējas.

    • Džuta

    Plusi: Pārsvarā džuta ir paklāju pamatnes materiāls, taču, cītīgi pameklējot, var atrast kādu, kas pilnībā veidots no džutas. Tas ir ekoloģisks un izturīgs. Ideāla paklāja pamatne ir veidota no džutas un kokvilnas.

    Mīnusi: Nepatīk mitrums un var sarauties.

     

    Neilons

    Plusi

    Nenodilst, un pat pēc ilgstošas noslodzes paklāja sari atgriežas iepriekšējā stāvoklī. Arī viegli kopjams un ātri žūst.

    Neilona paklājus negrauž kodes.

    Mīnusi

    Mēdz atstāt paliekošus traipus.

     

    Polipropilēns Īpaši piemērots vannas istabām!

    Plusi

    Novērtēs tie, kam svarīga tīrība, jo šķiedras pavediens ir pilnīgi gluds, tāpēc nelaiž dziļumā sīkus netīrumus un putekļus. Viegli kopt – pietiek, ja reizi pa reizei paklāju izsūc.

    Mīnusi

    Nav izturīgs. Jārēķinās, ka pēc piecu gadu lietošanas paklājs, iespējams, būs jāmaina.

     

    Poliamīds

    Plusi

    Elastīgs un ugunsdrošs, kā arī nemaina formu pat zem smagām mēbelēm. Viegli kopjams.

    Mīnusi

    Nav tik izturīgs.

     

    Poliesters

    Plusi

    Mīksts.

    Laba mitruma aizsardzība.

    Izturīgs pret nodilumu.

    Mīnusi

    Neizturīgāks par poliamīdu, taču ir mīkstāks. Ja noskatīts paklājs, kura sastāvā ir poliesters, labāk iegādāties tādu, kurš sakombinēts ar poliamīdu.

     

    Viskozi

    Pluss

    Dēvē par mākslīgo zīdu, tāpēc to uzskata par labu alternatīvu dabiskajam materiālam. Nebalē un nenodilst, tāpēc paredzēta ilgai lietošanai un slodzei.

    Mīnusi

    Tāpat kā džuta, arī viskoze ir jutīga pret mitrumu un samirkstot var zaudēt gan formu, gan košo krāsojumu.

     

    Akrils Alternatīva, ja alerģija no vilnas!

    Plusi

    Mīksts un pakļāvīgs materiāls, ļoti līdzīgs vilnai. Tāpēc, ja patīk vilnas paklāji, bet ir alerģijas, akrils ir laba alternatīva.

    Mīnusi

    Mēdz savelties, tāpēc tos vajag biežāk kopt.

     

    Atsevišķi

    Kopšanas ABC

    *Sūc paklāju vismaz reizi nedēļā (garsaru paklājus pat divas reizes nedēļā).

    *Reizi gadā nodod ķīmiskajā tīrīšanā.

    Tad izmazgājas smiltis arī no pamatnes, kur tās ar laiku sakrājas (jo ar putekļsūcēju visu pilnībā iztīrīt nav iespējams), un kārtīgi izžāvē, jo mājas apstākļos to izdarīt nevar.

     

    Atsevišķi

    3 veidi

    Celiņi un grīdsegas ir lēti izstrādājumi, kas pieejami no dažādiem materiāliem, sākot no bambusa un niedrēm līdz džutai un stellēs austai vilnai. Grīdsegas var nosaukt par paklāju trešās pakāpes māsīcām, jo tās nedarina kā paklājus, tāpēc ne blīvums, ne izturība vai citi parametri nav noteikti. Grīdsegas izmanto gaiteņos pie spoguļiem, lauku mājās guļamistabā pie gultas, arī vasarnīcās.

    Brīvi stāvoši paklāji izmantojami zonēšanai, piemēram, dzīvojamā istabā vai lai atdalītu ēdamo zonu no virtuves telpas. Šā veida paklāji materiālu un formu ziņā piedāvā ļoti plašas iespējas. Arī cenu kategorija ir no lētiem līdz ļoti dārgiem.

    Mīkstie grīdas segumi iedalāmi divās kategorijās: ruļļveida un paklājflīzes. Ruļļveida segumus piegriež atbilstoši telpas izmēram un pielīmē pie grīdas ar universālo līmi, bet paklājflīzes izkārto kā puzles gabaliņus. Paklājflīzēm ir priekšrocība, ka atsevišķās vietās tās var nomainīt.

     

    Atsevišķi

    Cik maksā?

    Vilnas paklāji maksā apmēram divreiz vairāk nekā sintētiskie. Sintētisko paklāju cenas sākas no 20 eiro kvadrātmetrā, bet vilnas paklāju – no 40 eiro kvadrātmetrā.

     

    Atsevišķi

    Vai zināji?

    Ražotāji sintētisko paklāju diegos iestrādā smalkas metāla stieplītes, kas novada statisko elektrību.

     

    Atsevišķi

    Profesionāļu pieredze

     

    Viskoze – labākais mājā ar bērniem un dzīvniekiem

    Ēriks Karlsons, interjera dizaineris:

    «Paklājs ir būtiska interjera sastāvdaļa, kas gan savieno vairākus elementus, gan sadala telpu laukumos, tāpēc tam jābūt atbilstošā izmērā, un šis nebūs priekšmets, par kur varu teikt – jo vairāk, jo labāk.

    Paklājam ir jāelpo. Tas nozīmē, ka paklājs jānovieto telpā atbilstošā vietā, piesaistot vēl kādam priekšmetam (visbiežāk mīksto mēbeļu grupai), bet lai tas nenosedz visu grīdu, ja vien tā nav paredzēts.

    Paklājs nav spilvens, to nebūs viegli atrast un nopirkt. Tāpēc vislabāk paklāju iestrādāt interjera dizaina projektā, pirms tam pārliecinoties, ka vari to atļauties. Paklājs var maksāt no dažiem desmitiem līdz vairākiem desmitiem tūkstošu eiro. Tāpēc, ja izlemsi pirkt dārgu paklāju, visdrīzāk tas būs dabiskā zīda izstrādājums, ko cilvēki ar rokām auduši vairākus mēnešus. Bet zini, ka ar putekļsūcēju to tīrīt nedrīkst, tāpēc neiesaku izvēlēties paklāju no zīda, ja mājās ir mazi bērni un dzīvnieki. Šādā gadījumā iesaku paklāju no viskozes, jo, manuprāt, tie ir vieni no mīkstākajiem paklājiem, kurus viegli kopt.

    Apaļš paklājs ir laba alternatīva ierastajam taisnstūrim, bet jāņem vērā, ka to būs grūtāk atrast.»

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē