• Elmārs Tannis palīdz izvēlēties labāko blenderi

    Virtuves darbarīki
    Santa.lv
    Santa.lv
    17. marts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Lai gan blenderi var izmantot ļoti dažādu ēdienu pagatavošanai, ne visi modeļi vienlīdz labi derēs gan augļu un dārzeņu smalcināšanai, gan arī mērču un krēmzupu pagatavošanai. Tāpēc izvēloties ņem vērā katra blendera priekšrocības un savas vajadzības. Konsultē Elmārs Tannis, vairāku restorānu īpašnieks un televīzijas šovu pavārs.

    – Pērkot blenderi, vienmēr jānovērtē tā krūzes materiāls un kvalitāte. Ja blenderi lieto bieži, krūze ātri nolietojas un nereti arī saplīst, lai cik izturīga būtu. Tāpēc jau pērkot ir noderīgi uzzināt, vai komplektā esošo trauku iespējams iegādāties arī atsevišķi un cik tas maksā. Dažreiz trauka izmaksas ir neadekvāti augstas, tad labāk izvēlēties blenderi ar trauku no vienkāršāka materiāla.

    Vienmēr paturu prātā sava tēva padomu – pirkt tikai kvalitatīvus darbarīkus. Blenderis ir ierīce, ko lieto bieži, vismaz manās mājās. Tāpēc uzskatu, ka ir lietderīgi ieguldīt naudu kvalitatīvā ierīcē ar pietiekami lielu jaudu un labiem nažiem. Protams, tas nozīmē, ka arī cena būs virs vidējās. No papildaprīkojuma svarīga ir pulsārā poga – bez tās neiztikt, ja blendē karstu ēdienu galda blenderī vai ja blendēšanu nepieciešams mazliet piebremzēt.

    Izvēloties jebkuru blenderi, noteikti jāpārliecinās, cik ērti to būs tīrīt. Vislabāk pirms došanās uz veikalu mazliet papētīt konkrētu blenderu modeļus un to salīdzinājumus internetā.

    Ko labāk izvēlēties – rokas vai galda blenderi? Man šķiet, ka ģimenē ērtāks ir stacionārs blenderis – tas nav katru reizi jāpako iekšā un ārā, turklāt gandrīz visām ierīcēm krūze ir pietiekami liela, lai pagatavotu, piemēram, rīta kokteili gan bērniem, gan vecākiem. Starp citu, blenderis īpaši noderīgs ir ģimenei ar maziem bērniem – to izmantojot, var ne tikai pagatavot visdažādākos ēdienus, kas bērniem garšo, bet arī sablendētu dzērienu veidā iemānīt mazajiem svaigus dārzeņus un garšaugus ar vērtīgajiem vitamīniem.»

    Blenderu veidi

    • Rokas blenderis – izdevīgs, ja virtuvē maz vietas vai ēdiens jāgatavo lielā apjomā.
    • Galda blenderis – derēs, ja gribi stacionāru ierīci, ar ko pagatavot daudzveidīgu ēdienu nelielās porcijās.
    • Universālais blenderis (biežāk atrodams pie rokas blenderiem, bet ar bagātīgu komplektāciju) – izvēlies, ja gribi gatavot daudzveidīgu ēdienu, bet nevēlies stacionāru ierīci.
    • Blenderis, kas iekļauts virtuves kombainā, – pirkt virtuves kombainu tikai blendera dēļ, protams, nav prāta darbs, bet, ja esi ieplānojusi iegādāties virtuves kombainu, tad gan noteikti izvēlies tādu, kura komplektācijā ir blenderis.

    Kam jāpievērš uzmanība, izvēloties blenderi?

    • Asmeņi 

    Jāraugās, lai asmeņi atrastos iespējami tuvāk krūzes pamatnei, tas nodrošinās vienmērīgāku un kvalitatīvāku sakulšanu. Tāpat būtisks ir asmeņu skaits – optimāli smūtija blenderim ir četri krusteniski izvietoti asmeņi, bet ir modeļi arī ar sešiem asmeņiem. Labāk, ja asmeņi ir plānāki, tad tie lielākoties ir arī asāki.

    Un vēl – ja asmeņu ir mazāk, labāk, ka tie ir nevis taisni, bet gan ieliekti, kas nodrošina labāku smalcināšanu un samaltās masas mešanu augšup. Vēl jāzina, ka tiem blenderiem, kuri īpaši paredzēti ledus smalcināšanai, asmeņi mēdz būt biezāki un ar robiņiem – jāteic gan, ka tie ne tik labi sasmalcina mīkstus produktus.

    • Jauda un apgriezieni 

    Pircēji bieži vien blenderi un citas elektroierīces izvēlas pēc norādītās motora jaudas, bet speciālisti par optimālu uzskata blenderi ar 600–700 W jaudu. Stacionārajiem blenderiem ar krūzi parasti jauda ir plašā amplitūdā 250–2200 W. Taču jauda šiem blenderiem nav vienīgais rādītājs – svarīgs ir arī apgriezienu skaits, proti, cik ātri griežas asmens, un tas nav tas pats, kas motora jauda!

    Problēma gan ir tāda, ka lielākajai daļai modeļu apgriezienu skaits nav norādīts, tāpēc var gadīties, ka lētāks blenderis ar mazāku jaudu samaļ sastāvdaļas pat ļoti labi. Salīdzinoši – rokas blenderiem jauda ir atbilstošāka apgriezienu skaitam minūtē, proti, ja norādītā jauda rokas blenderim ir 500–800 W, ir gandrīz droši, ka tas būs labs palīgs virtuvē.

    • Krūze

    Labāka ir stikla krūze, jo plastmasas krūze ar laiku var gan iekrāsoties no kāda produkta, gan pievilkties ar kādu aromātu, gan saskrāpēties. Stikls tādā ziņā ir krietni vieglāk kopjams, un visas minētās plastmasas problēmas uz šo materiālu neattiecas. Vienīgais teorētiskais mīnuss ir tas, ka stikls var saplīst, taču blenderu krūzes parasti ir no bieza un izturīga stikla. Svarīgs ir arī vāciņš, labāk, ja tas pieguļ cieši, citādi var gadīties, ka, blendējot pilnu krūzi, šķidrums gar vāciņa malām tek laukā.

    • Režīmi

    Vienkāršākajiem modeļiem parasti ir divi režīmi – lēnāks un ātrāks. Vēl ir arī pulsa funkcija – nospiežot to, blenderis darbojas, ja atlaiž, izslēdzas. Vēl ir smalkāki modeļi, kuriem var elektroniski ieregulēt dažādus režīmus – piemēram, smūtijs, biezzupa, ledus smalcināšana u. c., un blenderis pats ieregulē attiecīgos apgriezienus.

      Ko vēlas smūtijs?

      Smūtijs vēlas tikt sakults viendabīgi. Par to jau liecina nosaukums angļu valodā (smooth – gluds), tāpēc skaidrs, ka dzērienam jābūt maigam un viendabīgam. Jo smalkāk smūtijs ir samalts un sakults, jo kvalitatīvāka būs tā baudīšana, īpaši, ja dzer caur salmiņu.

      Ja vēlies iegādāties blenderi tieši smūtiju pagatavošanai, jāmeklē stacionārais modelis ar krūzi, jo rokas blenderis nebūs piemērotākais. Tiesa, arī ar rokas blenderi ir iespējams pagatavot smūtiju vai vismaz ko līdzīgu, tomēr tas nebūs tik ērti – jāpiemeklē garens, ietilpīgs trauks, turklāt pagatavošana aizņems ilgāku laiku, jo blenderis jācilā augšup un lejup. Iespējams, ka smūtijs nesanāks tik viendabīgs un kaut kādi augļu vai dārzeņu gabaliņi paliks nesasmalcināti.

      Te gan sākas prasību un gaumes jautājums – viens vēlas, lai perfekts smūtijs ir gatavs vienā mirklī, bet otram nav problēmu pakult ilgāk, pēc vajadzības apmaisot, līdz iegūts vēlamais rezultāts.

      0 komentāri

      Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

      Pievienot komentāru

      Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

      Satura mārketings

       

      Veselība

      Vairāk

      Receptes

      Vairāk

      Personības

      Vairāk

      Skaistums un mode

      Vairāk

      Bērni

      Vairāk

      Māja un dārzs

      Vairāk

      Izklaide

      Vairāk

      Labākai dzīvei

      Vairāk

      Aktuāli

      Vairāk

      Abonē