• Lielā mājokļa tīrīšana. Es daru tā!

    Māja un Dārzs
    Kristiāna Kalniņa
    Kristiāna Kalniņa
    2. septembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock.com
    Ir lietas, kas nemainās – pavasarim atnākot, visi sarosās un ķeras pie ģenerāltīrīšanas. Vienas pareizas formulas, kā tikt pie spodrības, nav, bet ir vērts aizņemties vērtīgus padomus un ieklausīties citu tīrītāju pieredzē!

    Bišu radīts gaisa atsvaidzinātājs

    Ilze Briede, kulinārijas šova Īstās latvju saimnieces dalībniece:

    «Sākot ģenerāltīrīšanu, svarīgi  ir kārtīgi izvēdināt māju. Tādās reizēs grīdas mazgāju ar ūdeni, kuram pievienots etiķis, sāls un eikalipta vai greipfrūtu eļļa, jo sāls šķīdums arī enerģētiski iztīra māju.

    Medus kārēm pārklajāmās stropu sedziņas ir labs, smaržīgs un elpceļiem veselīgs gaisa atsvaidzinātājs.

    Ņemot vērā, ka mums ir nosēdumu akas, tad, lai savu zemi nepiesārņotu ar ķīmiju, laiku pa laikam izlietnes un vannas caurules iztīru šādi: ieberu sauju sodas notekcaurulē, ieleju tajā 100 gramu etiķa un pēc laika noskaloju ar lielu daudzumu karsta ūdens – lai nerastos aizsērējumi un pazustu smakas.

    Ziemā plīts un maizes krāsns tiek intensīvi kurinātas un virtuve nokvēp, tādēļ ģenerāltīrīšanas neatņemama sastāvdaļa ir ķēķa balsināšana – sakārtotībai, tīrībai un pavasara sajūtai. Kā atsvaidzinātāju mājās izmantoju lavandas pušķīšus, diedziņā saveru kanēļa standziņas, anīsu, kaltētas apelsīnu miziņas. Man ir arī veselīgs un smaržīgs gaisa atsvaidzinātājs, ko nevar nopirkt, bet var sarunāt ar biteniekiem. Kad dravinieki maina medus kārēm pārklajāmās stropu sedziņas, uz kurām bites atstājušas propolisu, sarunāju, lai tās atdod man. Sedziņas sagriežu mazākos gabaliņos un sakaru, kur sirds kāro – tas ir labs, smaržīgs un elpceļiem veselīgs gaisa atsvaidzinātājs.»

    Iecienītākais logu mazgāšanas līdzeklis

    Izmantoju etiķi, citronskābi, sinepju pulveri, sāli un  ziepes – ar šiem līdzekļiem var gan nospodrināt logus, gan noberzt netīrumus un nosēdumus no dažādām virsmām.

    Ilze iesaka:

    Istabu slauku virzienā pret sauli jeb pret rītiem, bet mazgāju saules virzienā – pret vakariem. Tas nozīmē, ka sākumā sakopojam visu negatīvo enerģiju un slaukām pret vakariem jeb ieslaukām vakardienā. Savukārt mazgājam pa saulei, iedzīvinot mājā pozitīvo un dzīvības enerģiju.

    Ar spodriem logiem, bez liekām mantām

    Laura Vonda, raidījuma Panorāma diktore:

    «Ja mājās logi ir spodri, jo spodri, tas nozīmē, ka pavasara tīrīšana ir paveikta. Parasti logi ziemā kļuvuši ļoti netīri, mūsu mājās es tos pēdējo reizi notīru rudenī. Logu tīrīšana neprasa ilgu laiku­ – grūtāk ir saņemties šim darbam.

    Mikrošķiedras lupatiņa – tīrīšanas brīnumlīdzeklis visām virsmām.

    Man dzīvi padara jaukāku arī atbrīvošanās no liekajām mantām. Sākoties jaunai sezonai, noteikti pārskatu drēbju skapi. Tās drēbes, kas manā drēbju skapī savu dzīvi nodzīvojušas, ziedoju citiem, kam tās būs noderīgas vairāk. Tāpat atbrīvojos no citām mantām, kas tikai krāj putekļus, neaizbildinoties, ka gan jau kādreiz noderēs (tāpat jau labi zināms, ka nenoderēs).»

    Iecienītākais logu mazgāšanas līdzeklis

    Es ievēroju principu – neizmantot neko no ķīmiskajiem līdzekļiem un tīrīt tikai ar mikrošķiedras lupatiņu, kas ir tīrīšanas brīnumlīdzeklis visām virsmām. Ar to var ļoti labi tīrīt daudz reižu, atliek tikai to vienmēr čakli izskalot. Ja tas nelīdz, izmantoju kaut ko no veikalā nopērkamajiem līdzekļiem, pirms tam rūpīgi izpētot sastāvu.

    Laura iesaka:

    Nepaļaujies uz pavasara tīrīšanu, bet tīri māju regulāri, tad ģenerāltīrīšana būs simboliska – jānomazgā tikai logi!

    Tā māju tīra ķīmiķis

    Ivars Kalviņš, Latvijas Organiskās sintēzes institūta direktors:

    «Ar pavasara tīrīšanu man vairāk saistās vasarnīcas sakopšana – nogrābju ziemā no kaimiņu pagalma sabirušās koku lapas, nolīdzinu kurmju rakumus, bet māju vienkārši izvēdinu un veicu vienkāršu uzkopšanu. Tomēr pašas svarīgākās man ir ikdienas rūpes par to, lai mājās ir tāda vide, kurā neuzkrājas daudz putekļu. Man ir putekļu tīrīšanas aparāts, kas savāc putekļus ar rotējošām slotiņām, un ar to var tīrīt gan grīdu, gan mēbeļu virsmas. Tas ir būtiski, lai mājās neuzkrātos alergēni. Es kā speciālists varu teikt – parasta slaucīšana ir nepareizākais veids, kā savākt putekļus! Tie ceļas gaisā un vēlāk atkal nosēžas uz virsmām.»

    Iecienītākais logu mazgāšanas līdzeklis

    Tikpat svarīgi kā izvēlēties tīrīšanas līdzekli ir atrast pareizo mazgāšanas laiku – logus vislabāk mazgāt siltā, nevis aukstā laikā.

    Daudzas no katjonu vai anjonu tipa aktīvajām vielā, nonākot dabā, nesadalās līdz videi nekaitīgiem savienojumiem un vēlāk uzkrājas upēs, ezeros, jūrās.

    Pērkot tīrīšanas līdzekli, neesmu izvēlīgs – galvenais, lai ir ar pulverizators un uz loga veidojas putas. Būdams ķīmiķis, pievēršu uzmanību, lai uz iepakojuma būtu minēts, ka sastāvā ir tieši nejonogēna tipa virsmu aktīvās vielas, nevis katjonu vai anjonu tipa – daudzas no tām, nonākot dabā, nesadalās līdz videi nekaitīgiem savienojumiem un vēlāk uzkrājas upēs, ezeros, jūrās.

    Īpašais tīrīšanas paņēmiens

    Vannas attīrīšanai no rūsas man ir ķīmiķa cienīgs līdzeklis – skābeņskābe, kas nekaitē arī videi. Tā ir balta, stipra, toksiska un kristāliska skābe, kas dabā sastopama skābenēs un daudzos citos augos un šķīst ūdenī, bet cilvēka organismam ļoti lielos daudzumos gan var kaitēt, tādēļ jālieto uzmanīgi. Es to pērku internetā, bet to var iegādāties arī SIA Latvijas ķīmija veikalā (chemical.lv), dažkārt arī biškopības veikalos.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē