• Trešdien Latvijas dienvidos gaidāma liela tveice; pēcpusdienā augs negaisa mākoņi

    Sabiedrība
    Ziņu aģentūra LETA
    12. jūnijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: LETA
    Trešdien Latvijas dienvidos gaiss sakarsīs līdz +28..+32 grādiem, savukārt valsts ziemeļu daļā maksimālā gaisa temperatūra būs +22..+25 grādi, vēl nedaudz zemāka temperatūra saglabāsies Rīgas līča Kurzemes piekrastē, prognozē sinoptiķi.

    Sagaidāms, ka pēcpusdienā augs negaisa mākoņi. Negaisa risks būs visos valsts reģionos, bet nav gaidāma tik plaša stihija kā pēdējā diennaktī Kurzemē un Vidzemē. Atsevišķās vietās iespējama liela krusa, intensīvas lietusgāzes un stipras vēja brāzmas.

    Valdošais būs lēns līdz mērens austrumu, ziemeļaustrumu vējš, Vidzemē un Ziemeļkurzemē tas brāzmās pastiprināsies līdz 11–14 metriem sekundē.

    Rīgā, sākot ar pēcpusdienu, iespējams īslaicīgs lietus un pērkona negaiss. Galvenokārt pūtīs mērens ziemeļaustrumu vējš, gaisa temperatūra pakāpsies līdz +28 grādiem.

    VUGD atgādina - ja pērkona negaiss vai spēcīgais vējš rada postījumus, kas apdraud cilvēku veselību un dzīvību vai sabiedriskā transporta kustību, nekavējoties jāzvana uz 112.

    Laikapstākļus ietekmē anticiklons Skandināvijā un ciklons Centrāleiropā. Latvija ir uz robežas starp lielu svelmi dienvidos un vēsu gaisu ziemeļos. Atmosfēras spiediens 761–764 dzīvsudraba staba milimetri jūras līmenī.

    Pēc otrdienas vakarā piedzīvotā pērkona negaisa trešdienas rītā visvairāk avārijas atslēgumu elektrolīnijās ir Tukuma pusē un Kandavas pusē, liecina AS Sadales tīkls apkopotā informācija.

    Šajās teritorijās trešdienas rītā kopumā konstatēti 103 elektrolīniju avārijas atslēgumi.

    Aucē un tās apkārtnē šorīt fiksēti 62 avārijas atslēgumi elektrolīnijās, bet teritorijā starp Jelgavu un Iecavu – 29.

    76 neparedzēti elektrotīklu atslēgumi šorīt konstatēti arī dažādās vietās Vidzemē, un vissliktākā situācija ar elektroapgādi šajā reģionā šorīt ir Līgatnes pusē, kur fiksēti 32 avārijas atslēgumi.

    Kopumā šorīt Latvijā konstatēti 278 avārijas atslēgumi elektrotīklos, liecina Sadales tīkla apkopotā informācija.

    Kā ziņots, otrdienas vakarā un naktī uz trešdienu Kurzemes centrālo un ziemeļu daļu, kā arī lielu daļu Vidzemes šķērsoja pērkona negaiss, atnesdams dažādus postījumus.

    Saistībā ar negaisa radītajiem postījumiem Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) aizvadītajā diennaktī saņēmis vairāk nekā 50 izsaukumus, turklāt dzēsti arī ugunsgrēki, kurus, visticamāk, izraisījuši zibens spērieni.

    Kā aģentūru LETA informēja VUGD preses pārstāve Inta Palkavniece, visvairāk ar negaisu saistīto izsaukumu bija par nolūzušiem kokiem, kas uzkrituši uz ceļa braucamās daļas, bet bija arī pāris izsaukumi par to, ka koki nolūzuši un uzkrituši uz dzīvojamās mājas jumtiem un automašīnām.

    Visvairāk ar negaisa postījumiem saistīto izsaukumu – 19 – tika saņemti Tukumā un Tukuma novadā.

    Naktī Jaunpiebalgas novadā koks bija uzkritis uz dzīvojamā vagoniņa, iespiežot tajā cilvēkus – pirms VUGD ierašanās no šī treilera saviem spēkiem bija izkļuvis laukā viens cilvēks, bet otru, izmantojot hidrauliskos instrumentus un augstspiediena spilvenu, atbrīvoja ugunsdzēsēji glābēji. Abi cilvēki tika nodoti Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam.

    Visticamāk, zibens izlādes rezultātā otrdien izcēlās seši ugunsgrēki Vidzemes pusē – Saulkrastu novadā dzīvojamā mājā dega elektrības vadi, Rūjienas novadā dega elektrības transformators, Raunas novadā dega saimniecības ēka 450 kvadrātmetru platībā, Alūksnes novadā dega koka dobums, Burtnieku novadā dega elektrības vadi, bet Pārgaujas novadā dega elektrolīnijas balsts.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē