• Šis gads Latvijā pārliecinoši kļuvis par siltāko novērojumu vēsturē

    Sabiedrība
    Ziņu aģentūra LETA
    26. decembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Šā gada vidējā gaisa temperatūra Latvijā par trim grāda desmitdaļām apsteigusi iepriekšējā siltākā – 2015.gada – temperatūru, liecina aģentūras LETA apkopotie dati no Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra.

    Provizoriski aprēķini liecina, ka 2019.gada vidējā gaisa temperatūra valstī ir +8,1 grāds. Līdzšinējais rekords bija +7,8 grādi 2015.gadā. Uz trešo vietu siltāko gadu rindā atkāpies 1989.gads ar vidējo gaisa temperatūru +7,7 grādi, tam seko 2000., 2008. un 2018.gads – šo gadu vidējā temperatūra Latvijā bija +7,6 grādi.

    Šogad tikai janvārī un jūlijā gaisa temperatūra bija zem normas – attiecīgi par 0,8 un 1,2 grādiem. Pārējie mēneši bija 0,3–4,5 grādus siltāki par 1981.-2010.gada vidējo temperatūru. Lielākā temperatūras novirze no normas piedzīvota februārī un decembrī.

    Šā gada jūnijs ar vidējo gaisa temperatūru +18,6 grādi jeb 3,8 grādi virs normas kļuva par siltāko novērojumu vēsturē – kopš 1924.gada. Savukārt aprīlis pārspēja sausuma rekordu.

    Gada kopējais nokrišņu daudzums Latvijā vidēji ir aptuveni 650 milimetri – mazliet zem normas, taču par 170 milimetriem vairāk nekā pērn, kas bija sausākais gads Latvijas vēsturē, un par 150 milimetriem mazāk nekā 2017.gadā.

    Šogad Latvijā pārspēti 63 aukstuma rekordi un vairāk nekā 300 siltuma rekordi – līdzīgs skaits kā dažos iepriekšējos gados. Visvairāk aukstuma rekordu šogad bija jūlijā un augustā, savukārt lielākais skaits siltuma rekordu pārspēts jūnijā, arī februārī, aprīlī, oktobrī un novembrī bija vairāki desmiti jaunu siltuma rekordu.

    Jau vēstīts, ka Pasaules Meteoroloģijas organizācijas ziņojumā teikts, ka 2019.gads noslēdz dekādi ar rekordaugstu globālo gaisa temperatūru un jūras līmeni, kā arī ievērojamu ledāju atkāpšanos, ko virza cilvēka radītās siltumnīcefekta gāzes.

    Jaunākie raksti

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē