• Līdz jūlija vidum ultravioletais starojums būs gada augstākajā līmenī

    Sabiedrība
    Ziņu aģentūra LETA
    6. jūnijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Tuvākā mēneša laikā – līdz jūlija pirmajai pusei – saules ultravioletais starojums Latvijā būs gada augstākajā līmenī, atgādina speciālisti.

    Saskaņā ar datiem no Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra novērojumu stacijas Rucavā ultravioletās radiācijas indekss 5. jūnijā pakāpās līdz sestajam līmenim. Iepriekšējos trijos gados ultravioletā starojuma intensitāte vasaras sākumā brīžiem bija augstāka.

    Rucava ir vienīgā vieta Latvijā, kur valsts veic šādus mērījumus. Augstākā ultravioletās radiācijas indeksa vērtība, kas reģistrēta pēdējos gados, ir 8,4 punkti 2016. gada 22. jūnijā. Pagājušā gada maksimums bija 8,0 punkti 15. un 29. jūnijā.

    No saules īpaši jāizvairās dienas vidū – no plkst.12 līdz 15. Bez aizsargkrēma vēlams sauļoties tikai no rīta vai pievakarē.

    Gaisa temperatūra neietekmē ultravioletā starojuma intensitāti – arī vēsā un vējainā dienā, ja spīd saule, var gūt apdegumus, taču lielā tveicē var dabūt gan saules, gan karstuma dūrienu.

    No saules stariem visvairāk jāuzmanās cilvēkiem ar gaišu ādu un blondiem vai rudiem matiem, kuriem ir daudz vasaras raibumu. Ļoti uzmanīgiem jābūt arī citiem cilvēkiem, kuriem agrāk bijuši saules apdegumi, tāpat no saules īpaši jāsargā bērni.

    No ultravioletajiem stariem jāsargā arī acis, turklāt jāņem vērā, ka daudzas virsmas, sevišķi ūdens un gaišas smiltis, atstaro saules starus.

    Vislielāko risku veselībai rada sauļošanās solārijā un dienvidu zemēs, kur ultravioletā radiācija ir daudz spēcīgāka nekā Latvijā.

    Ultravioletais starojums ir galvenais ādas vēža izraisītājs. Slimību profilakses un kontroles centra apkopotā informācija liecina, ka ādas vēzis ieņem līderpozīciju starp visiem onkoloģijas saslimšanas veidiem Latvijā.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē