• Gada īsākā nakts būs nakts no piektdienas uz sestdienu

    Sabiedrība
    Ziņu aģentūra LETA
    17. jūnijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Šā gada garākā diena būs piektdiena, 21. jūnijs, bet īsākā nakts – nakts no piektdienas uz sestdienu. Tad arī Zemes ziemeļu puslodē iestāsies astronomiskā vasara.

    Saskaņā ar datiem no ASV Nacionālās okeānu un atmosfēras pārvaldes Saules kalkulatora saulgrieži būs 21.jūnijā plkst.18.54, kad saule sasniegs lielāko attālumu uz ziemeļiem no debess ekvatora.

    Atbilstoši Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotajai informācijai meteoroloģiskā vasara Latvijā vidēji sākās 17.maijā jeb mēnesi agrāk nekā ierasts, taču nedēļu vēlāk nekā pērn. Par meteoroloģisko vasaru dēvē periodu, kurā vidējā gaisa temperatūra caurmērā ir augstāka par +15 grādiem.

    Saulgriežu dienas garums Rīgā būs 17 stundas un 52 minūtes, pārējā Latvijā – no 17 stundām un 33 minūtēm Daugavpils novada dienvidos līdz 18 stundām un 12 minūtēm Rūjienas novada ziemeļos.

    Gada īsākās nakts ilgums Rīgā būs sešas stundas un astoņas minūtes, citviet valstī – no piecām stundām un 48 minūtēm valsts tālākajā ziemeļu punktā, Rūjienas novadā pie Igaunijas robežas, līdz sešām stundām un 28 minūtēm valsts tālākajā dienvidu punktā, Daugavpils novadā pie Lietuvas un Baltkrievijas robežas.

    21. jūnijā Rīgā saule lēks plkst. 4.29, rietēs plkst. 22.21. Visagrāk – plkst. 4.10 – saule lēks Latvijas galējos ziemeļaustrumos, Alūksnes novada Pededzes pagastā, savukārt visvēlāk – plkst. 4.48 – saule lēks Latvijas dienvidrietumos, jūras piekrastē Rucavas novadā.

    Agrākais saulriets saulgriežos gaidāms valsts dienvidaustrumos, kur Baltkrievijas pierobežā saule rietēs jau plkst.21.58, bet vēlākais saulriets būs ziemeļrietumos, kur pie jūras Ventspils novadā saule rietēs plkst. 22.36.

    Pēc saulgriežiem naktis kļūs arvien garākas, bet dienas – īsākas. 22. jūnijā dienas garums būs par divām sekundēm īsāks, Pēterdienā saule spīdēs sešas minūtes mazāk, bet pēc mēneša dienas garums būs sarucis par stundu.

    Gada īsākajā naktī gaidāms silts laiks, vietām iespējams lietus, arī pērkona lietusgāzes.

    Jau ziņots, ka šonedēļ siltas dienas mīsies ar karstām un nokrišņi būs reti, dominēs lēns vējš.

    Jaunākā Global Forecast System un arī Lielbritānijas Met Office prognoze rāda, ka 23. un 24. jūnijā būs ciklons un lietus, citas prognozes vēsta par Jāņos iespējamu anticiklonu – sausu un saulainu laiku.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē