• Lai logs saulē uzsmaida!

    Māja
    Aļona Zandere
    4. aprīlis, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Ieva Andersone
    Kā panākt, lai logi spīd un laistās? Labam rezultātam nav lielas saistības ar naudu, ko esi ieguldījis, pērkot tīrīšanas ekipējumu. Konsultē Velga Kopce, SIA LiiR Latvia attīstības vadītāja.
    1. Cik bieži ir jātīra logi, un kad to vislabāk darīt?
      Logus būtu vēlams tīrīt vismaz divas reizes gadā. Parasti to dara pirms un pēc ziemas sezonas – pavasarī un rudenī. Kad gaisa temperatūra mērāma mīnusos, tad logu mazgāšana vismaz no ārpuses var kļūt diezgan apgrūtinoša. Protams, ar atbilstošas ķīmijas palīdzību ir iespējams to darīt arī lielā aukstumā.

    2. Kādos laikapstākļos mazgāt logus ir vislabāk?
      Vislabāk to darīt gaišā dienas laikā, jo tad netīrumi ir pamanāmi skaidrāk. Ja esi logus mazgājis nepietiekamā apgaismojumā, piemēram, vēlos vakaros, naktīs, agros rītos, kaut gan esi centies, darbu bieži vien vajadzēs veikt no jauna. Tas tāpēc, ka dienas gaismā uz logiem var pamanīt švīkas.

    3. Vai tīrot ir atšķirība starp stikla un plastikāta logiem?
      Atšķirība var būt tikai logu rāmju tīrīšanā – plastikāta logiem rāmjus tīrīt vieglāk nekā, piemēram, veciem koka logiem.

    4. Cik efektīvs logu tīrīšanas palīgs ir avīzes?
      Avīzes mūsdienās, kad ir pie­ejams tik daudzi modernu palīglīdzekļu, var uzskatīt par tiešām arhaisku tīrīšanas paņēmienu. Turklāt, manuprāt, logu mazgāšanu šis veids tikai apgrūtina, liekot patērēt lielu papīra daudzumu un bieži vien atstājot uz logiem švīkas. Švīku intensitāte atkarīga no tipogrāfijas krāsas, ar ko iespiestas avīzes.

    5. Kā tīrīt, lai uz logiem nepaliek švīkas, un kā no loga dabūt ārā grūti iztīrāmus netīrumus?
      Lai to panāktu, logi ir jātīra gaišā dienas laikā un ar tīru logu mazgāšanas inventāru, ūdeni vai spirtu saturošu ķīmiju. Procesu noslēdz, noslaukot atlikušo mitrumu ar bezpūku papīru vai mikrošķiedras drānu.

      Netīrumiem ir paredzēti speciāli logu skrāpji vai žiletes, ar kuru palīdzību uzmanīgi var nokasīt, piemēram, krāsas traipus. Ja netīrumi nav tik cieti un grūti nokasāmi, var izlīdzēties ar sūkli un kādu abrazīvu ķīmisko līdzekli vai sūkli ar abrazīvu virsmu.

    6. Kāds ir nepieciešamais ekipējums logu tīrīšanai?
      Profesionāļi to dara ar speciālu inventāru – gumijas logu sliedi, mikrošķiedras drānām, speciālām birstēm un bezpūku papīru. Mājas apstākļos pilnīgi pietiek ar tīru mikrošķiedras drānu mazgāšanai un salvetēm vai papīra dvieļiem, kas nemet pūkas, mitruma noslaucīšanai.

      Daži mēdz izmantot arī gumijas sliedes, bet neprofesionālās sliedes var būt neparocīgas, un ir pamatīgi jāpacenšas, lai pēc mazgāšanas ar tām nepaliktu švīkas.
    7. Kādi ir visieteicamākie līdzekļi logu tīrīšanai?
      Iespējas ir dažādas – ­ekoloģisks, tīrs ūdens un mikrošķiedras lupata vai arī ūdens. Tāpat derēs arī etiķis un mikrošķiedras lupata vai bezpūku papīrs. Netīrākiem logiem labāk derēs ūdens kopā ar kādu attaukojošu šķīdumu, piemēram, trauku mazgājamo līdzekli. Der arī spirtu saturoši logu mazgāšanas līdzekļi. Tie ir dārgāki, bet, jāatzīst, ka nebūt ne efektīvāki par iepriekšminētajiem.

    8. Vai ir kādas efektīvas tautas metodes logu mazgāšanai?
      Ir, un ļoti dažādas. Pavisam vienkāršs veids – ūdens un tīra lupata. Tāpat – ūdens un etiķis vienādās proporcijās, kā arī tīra lupata. Pie tautas metodēm būtu pieskaitāms arī ūdens savienojumā ar nelielu daudzumu ožamā spirta. Tāpat arī ūdens, sajaukts ar šķidrajām ziepēm vai trauku mazgājamo līdzekli.

    Soli pa solim, kā pareizi mazgāt logu

    • Apklāj palodzi.
    • Sākot no augšas, ar mitru sūkli vai drānu notīra logu rāmjus, slēģus un ailes.
    •  Ar ūdenī vai sagatavotā šķīdumā samitrinātu sūkli vai drānu nomazgā logu.
    • Ar mikrošķiedras drānu vai gumijas sliedi noslauka lieko šķidrumu, sliedi ik pa laikam noslaukot salvetē vai drānā.
    • Atkārto loga nomazgāšanu nu jau ar tīru ūdenī samitrinātu sūkli vai mikrošķiedras drānu.
    • Atkārto mitruma noņemšanu ar gumijas sliedi vai papīru, rūpīgi izslaukot arī rūts stūrus.
    • Visbeidzot nopulē ar sausu, tīru mikrošķiedras drānu vai bezpūku papīru.

    Eksperiments

    Izmēģina IEVAS Mājas galvenās redaktores vietniece AĻONA ZANDERE :

    «Veikalos logu tīrīšanas ekipējumam paredzētais plaukts ir vērienīgs gan no līdzekļu, gan no cenu amplitūdas viedokļa. Tīrāmās lupatiņas maksā no viena eiro, līdz pat pāri pieciem eiro – īpaši modernās. Ķīmiskos līdzekļus šoreiz ignorēju, mēģinot lietā likt ūdeni un vajadzības gadījumā arī trauku mazgājamo līdzekli. Iegādājos divas mikrošķiedras lupatiņas: vienu dārgāku – par apmēram trim eiro, otru lētāku – ap vienu eiro. Nopērku arī universālās drāniņas. Ekipējumu komplektēju vēl ar kādu pasen izlasītu IEVAS Padomu Avīzi, jo, kā eksperte norāda, avīzei svarīga ir kvalitāte, kādā tā iespiesta tipogrāfijā. Ņemot vērā, ka mājās ir bērns un logus vietām rotā speķaini gaisa skūpsta nospiedumi, siltam ūdenim pievienoju nedaudz trauku mazgājamā līdzekļa.»

    • Ar mikrošķiedras drāniņām
      Ātri un labi

    Vienu lupatu samitrinu tīrā ūdenī, kam pievienots nedaudz trauku mazgājamā līdzekļa. Tīra ātrāk nekā parastā lupata. Labāk pieplok logam un līdz ar to arī uzsūc netīrumus. Noskaloju tīrā ūdenī un vēlreiz pārbraucu pāri logam, notīrot putas. Ņemu sauso mikrošķiedras drāniņu un notīru mitrumu. Esmu pārsteigta un priecīga. Rezultāts ir ātrs un labs.

    • Ar avīzi
      Nav tik traki

    Avīze izglāba ar universālo lupatu mazgāto logu, tāpēc, par spīti sākotnējām bažām, nākamo logu nolemju tīrīt ar to. Protams, vispirms apslapinu ar parasto lupatu. Saule spīd, un tiešām jāatzīst – ar avīzi nav tik traki. Kaut vietām kāda švīka nedaudz parādās, paņemu virtuves papīra dvieli un ar īsu rokas kustību viegli notīru.

    • Ar universālajām lupatiņām
      Atstāj pūkas

    Vienu lupatu samitrinu siltajā ūdenī, kam pievienots nedaudz trauku mazgājamā līdzekļa. Puto labi, netīrumi ātri noiet. Pāris reižu nomazgāju putas ar tīru, mitru lupatiņu un tad ņemu talkā no tā paša iepakojuma otru lupatiņu. Te sākas nepatīkamākais. Teiksim tā – uzsūc ne pārāk labi, atstāj pūkas. Ņemu talkā avīzi, kas, par laimi, švīkas neatstāj, turklāt salīdzinājumā ar blakus esošo logu rodas neviltots gandarījums.

    Aļona secina: «Kaut gan mikrošķiedras drāniņas ir nedaudz dārgākas par parastajām, es izvēlētos tās. Jāpiemin, ka nenovēroju pilnīgi nekādu atšķirību starp abām mikrošķiedras lupatiņām, kaut gan to cena būtiski atšķīrās. Līdz ar to pieļauju, ka ļoti labi var iztikt ar pašām lētākajām. Tiem, kam nav vēlmes doties uz veikalu un mājās ir avīzes, mierīgi var izmantot arī tās.»

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē