• Kādus kokus stādīt labsajūtai un veselībai

    Māja un Dārzs
    Ieva Rāviņa
    14. maijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock.com
    Katram kokam ir sava enerģētika, iedarbība un spēks. Tie spēj dziedināt, harmonizēt un sargāt. Lai zinātu, kādus kokus un krūmus stādīt pie mājas un kurus doties apmīļot mežā, ir jāzina koku daba un enerģētiskās īpašības. Konsultē ZIEDONIS KĀRKLIŅŠ, dziednieks un pirtslietu zinātājs.

    «Katram kokam ir sava enerģētika, aura, informācija un dvēsele,» saka dziednieks un pirtnieks Ziedonis Kārkliņš. «Nav sliktu koku, svarīgi, kā cilvēks izmanto to īpašības un enerģētiku. Koku īpašības ir jāpārzina arī tāpēc, lai sietu pirtsslotas. Jo lielāks koks, jo spēcīgāka tā enerģētika. Pie koka pēc palīdzības var vērsties, kad tas sasniedzis vismaz 12 gadu vecumu. Kokiem jātuvojas lēni, jāsasveicinās, jāizsaka savas vēlmes un tad var baudīt enerģiju vai vākt drogas.

    Telpas enerģētiku uzlabo vāzē ielikti koku zari, bet, ja cilvēks vēlas augu īpašības ienest sevī, traukā ar vēsu ūdeni var ielikt ziedošu jasmīnzaru un tauksakni

    Ar koku var kontaktēties, tam piespiežoties, pasēžot zem tā, parunājoties. Koks savas īpašības saglabā arī tad, kad nocirsts, tāpēc koka ripiņu, izstrādājumu vai sprungulīti var nēsāt līdzi somā. Darbavietā uz galda var turēt papeli, bet vietās, kur pulcējas daudz cilvēku, apsi, jo šīs sugas sargā no negatīvās enerģijas.

    Telpas enerģētiku uzlabo vāzē ielikti koku zari, bet, ja cilvēks vēlas augu īpašības ienest sevī, traukā ar vēsu ūdeni var ielikt ziedošu jasmīnzaru un tauksakni. Ūdens lieliski strukturējas ar augu enerģētiku, un vasarā dzeramajā ūdenī var iegremdēt jebkuru augu, pēc kura roka stiepjas.» Ziedonis Kārkliņš stāsta, ka vajadzīgie koki paši iesējas, taču visas sugas, kas īpašumā parādās, nevajag atstāt, jo tad veidosies brikšņi un haoss.

    Pierādīts, ka augi savā starpā apmainās ar informāciju. Īpaši spēcīga informatīvā apmaiņa ir ozoliem, jo tie aug āderu krustpunktā un ir savstarpēji saistīti pa āderu režģi. Ja cilvēks nodara pāri vienam ozolam, pārējie sugas brāļi vismaz divsimt kilometru radiusā par to ir informēti un nevēlēsies dalīties ar spēcinošo enerģiju.

    Koku enerģētika un dziedinošais spēks

    • Ābelei ir maiga enerģētika. To dēvē par sievietes koku – guļot zem ziedošas ābeles, atbrīvojas sievietes seksualitāte. Peroties ar svaigu ābeļziedu slotiņu, vēsu sievieti var padarīt karstu, dullu un neaprēķināmu. Koka enerģētika palīdz cīņā ar depresiju, mazina spēku izsīkumu, izdegšanas sindromu.

    Ābele vairo ticību saviem spēkiem. Kad sāp sirds nelaimīgas mīlestības dēļ, jāpastāv zem koka. Ābele palīdzēs tās pārvarēt. Svaigus ābeļziedus var lietot tējā, garšīga ir fermentizēta ābeles lapu tēja, bet ābolos ir C vitamīns.

    • Apse uzņem negatīvo enerģiju, atbrīvo no negatīvām domām un emocijām, sargā no ļauniem spēkiem, skaudīgas acs. Latviešu un citu tautu foklorā ar nešķīsteņiem tiek galā, piedurot tiem ar apses mietu.

    Apse, tāpat kā uguns un spogulis, ir viens no neizskaidrojamiem brīnumiem.

    Tā ir kā starpnieks starp šo telpu un to telpu, kur tā transformē lieko un traucējošo negatīvo aplikumu. Dziedniecībā lieto apses lapas, mizu un mizas pulveri. Pirtī apse labi sviedrē, noder reimatisma un radikulīta ārstēšanai. Pumpuru un jauno miziņu tēju lieto iekaisuma un zarnu trakta problēmu gadījumā, arī aknu attīrīšanai. Apse ir labs līdzeklis pret apdegumiem un hemoroīdiem. Ar pumpuru izvilkumu degvīnā iesmērē sāpošās vietas.

    • Akācija dod mundrumu un svaiguma sajūtu. Ticējums vēsta: ja mīlējas zem akācijas krūma, pretapaugļošanās līdzekļi nelīdz. Akācijai ir liels dzimtas turpināšanas potenciāls, tāpēc, ja ir grūti tikt pie bērniņa, jāmīlējas zem akācijas.  
    • Alksnis stiprina ģimenes enerģētiku, palīdz uzturēt radnieciskas saites, dāvā dzīvessparu, sakārto domas. Koka enerģētika dod skaidru prātu, tāpēc to pie mājas vajadzētu stādīt lietvežiem un grāmatvežiem. Ja ģimenē radušās nesaskaņas, partneriem vēlams pastāvēt pie alkšņa – koks palīdzēs novērst nesaskaņas.

    Alkšņa malku izmanto gaļas kūpināšanai. No alkšņa sietas pirtsslotas mazina kaulu sāpes, palīdz pret reimatismu, artrītu. Kāju muskulatūras relaksēšanai pirtī izmanto alkšņa nūjiņas. Ja moka sāpes, vakarā var uzvilkt treniņtērpu, tajā sabāzt alkšņa lapas un iet gulēt. Otrā rītā lapas būs sausas un sāpes mazinājušās. Katrā mājas aptieciņā ir jābūt alkšņu čiekuriņu tējai – tā no organisma izvada ķīmiju. Drogas vāc septembrī, kad čiekuriņi sāk brūnēt. Savukārt no alkšņu pumpuriem, ko vāc pavasarī, gatavo pretiekaisuma tēju. Pret iekaisumiem un čūlām lieto alkšņa mizas pulveri.  

    • Bērzam ir maiga, relaksējoša, dzīvespriecīga enerģija. Bērzs palīdz sakārtot domas, uzmundrina, pie tā vēlams spēcināties pēc pārslodzes, biežāk uzturēties rehabilitācijas laikā pēc smagas slimības, jo augs paātrina dziedināšanas procesus. Koks aizdzen bailes par nākotni. Bērza enerģiju vēlams uzņemt grūtniecēm, lai dzemdības ir vieglākas.

    Bērzu sulas attīra organismu, paātrina vielmaiņu, stiprina imunitāti.

    Bērza slotiņas pirtī veicina svīšanu, atslābina muskulatūru, relaksē, mazina depresiju. Īpaši vērtīga ir bērza pumpuru un lapu tēja, kas palīdz pret daudzām vainām, bet tējai no bērza tāss ir pretonkoloģiska iedarbība. Agrāk ar bērza darvu smērēja slēpes, to izmanto veterinārijā zirgu un govju nagu kopšanā. Pirtī atšķaidītu bērza darvu lej uz akmeņiem. Tā dod patīkamu aromātu. Bērza piepi izmanto onkoloģisko slimību ārstēšanā. Jāatceras, ka koks ir dzīvelīgs, ar saknēm noplicina augsni un var pacelt mājas pamatus.

    • Ceriņus senāk stādīja pie mājas pakša, lai mājā nenāk spoki. Ceriņi pastiprina mīlestības enerģiju, un ceriņziedu pirtsslota ir mīlestības slotiņa. Ceriņi attīra enerģētiski un fiziski, kavē sāļu nogulsnēšanos locītavās. Ceriņu lapu slota dziedē kaulu sāpes. Dziedniecībā vairāk izmanto parastos zilos ceriņus. Ceriņu ziedus un pumpurus, aplietus ar degvīnu, lieto locītavu, sirds slimību, astmas dziedināšanai. Ceriņu pumpuru tēja der cukura diabēta slimniekiem. Ātraudzīgos ceriņus ar platajām lapām audzē dzīvžogam, jo tie aiztur lielceļu putekļus.
    • Egle ir lielisks vietas sargs. Ne velti senāk pie mājām saimnieki stādīja egļu dzīvžogu. Egli stāda ne tuvāk kā 50 metrus no mājas, jo kokam ir divējāda daba – vasarā egles enerģija ir ņemoša, bet ziemā dodoša. Tāpēc ar egli ieteicams kontaktēties ziemā, jo vasarā jūtīgākiem cilvēkiem ir apgrūtinoši uzturēties koka tuvumā. Koka enerģija palīdz kontrolēt emocijas, sakārtot domas, mazina stresu un uzbudinājumu.

    Egle dāvā labestību, piedod cilvēkam solīdumu.

    Attīrot telpas, kvēpina egļu skujas kopā ar kadiķi. Skujas var sakapāt, lai telpā izdalās fitoncīdi, kas mazina galvassāpes. Izžāvēti čiekuri ir lielisks masāžas rīks – ja ir sliktas emocijas, vēlams tos paviļāt plaukstās. Vakarā skatoties televizoru, čiekurus var sabērt pannā  un masēt pēdas. Jaunās skujas pavasarī ir lielisks vitamīnu avots, bet egļu pumpuri, pārlieti ar medu vai šņabi, stiprina imunitāti. Egļu pumpurus var sasaldēt un ziemā lietot imunitātes stiprināšanai un elpošanas ceļu slimību profilaksei.  

    • Irbenes audzē dzīvžogā. Ar irbenēm sievietei ir jādalās bēdās. Tās atslābina nervu sistēmu, cilvēku padara pievilcīgu. Agrāk meitenes mazgājās irbeņogu sulā, lai būtu skaistas. Veiksmei un labklājībai to lika līgavas pušķī. Irbenes labvēlīgās enerģijas sekmē ģimenes uzplaukumu, taču irbenes krūmam nedrīkst darīt pāri, jo veiksme var novērst savu vaigu. Krievijā irbenāju ogas uzskata par vienām no vērtīgākajām ogām dziedniecībā, jo tās ir bagātīgs vitamīnu avots.  Ogas ar medu pazemina asinsspiedienu. Vērtīga ir irbeņu ziedu un ogu tēja. Ziemā karstā pirtī ēd saldētas irbenes.
    • Ieva ir attiecību koks. Ne velti iemīlējušies cilvēki sēž apskāvušies zem ievu krūma. Ieva uz īpašuma robežām palīdz uzturēt labas kaimiņattiecības. Ieva veicina garīgo attīstību, kontaktēšanās ar šo koku pielīdzināma lūgšanai baznīcā. Pēc šķiršanās ieva atjauno emocijas, un cilvēks atveras jaunām attiecībām. Ievogas ir dabiskas antibiotikas, palīdz cīnīties ar lieko svaru. Ievziedu kompreses liek uz nogurušām acīm. Īpaši vērtīga ir koka miza, ko sasmalcina, pārlej ar eļļu un mēnesi nostādina. Tā ir antiseptiska, lieto ādas iekaisumu un sēnīšu slimību ārstēšanai. Ar eļļu var masēt sāpošās locītavas.
    • Jasmīns ir populārs košumkrūms piemājas apstādījumos. Tā enerģētika atbrīvo no emocionālas spriedzes, relaksē, nomierina nervus. Ar jasmīnu vēlams kontaktēties sievietēm, kam ir seksuāla disfunkcija, jo krūma enerģētika pastiprina seksuālo tieksmi. Augs uzlabo miegu, mazina depresiju, atvieglo dzemdības. Jasmīna ziedus kaltē tējai, bet slotiņas izmanto pirts rituālos. Apvītinātus ziedus pārlej ar nerafinētu eļļu un lieto masāžām.
    • Kadiķis ir maģisks augs, labs vietas sargs. To stāda pie vārtiem, jo augs palīdz atbrīvoties no nelabvēlīgām enerģijām, attīra telpu. Kadiķis ir labs antiseptiķis, tāpēc agrāk kāpostu un gurķu muciņās ielika kadiķa zaru saišķi un aplēja ar verdošu ūdeni. Augs ir bagāts ar fitoncīdiem, kas likvidē vīrusus un baciļus.

    Kadiķa slota pirtī stiprina nervu sistēmu, atvieglo paģiras, attīra organismu.

    Dziedniecībā kadiķi lieto elpošanas ceļu slimību un radikulīta ārstēšanai. Sasmalcinātus zarus izmanto inhalācijām, bet kadiķogas – tējai un kā garšvielu medījumiem. Kadiķogu pulveri kopā ar medu liek uz strutojošām brūcēm. Igauņi no kadiķogām brūvē alu, bet kadiķogu tēja kaimiņzemē ir populārs pirts dzēriens. Kazaku kadiķis ir iecienīts augs piemājas apstādījumos, taču to nevar lietot pirtslotā, jo augs ir indīgs.

    • Plūškoku (melno) vēlams stādīt pie vārtiem, jo tas ir diezgan agresīvs sargs. Augs likvidē nesaskaņas, uzmundrina, dod enerģiju. Plūškoks attīsta strādīgumu, kārtīgumu, atbildības izjūtu. Senos laikos visas raganas lidoja uz plūškoka slotām. Senāk šo koku izmantoja dažādos rituālos, ierodoties šai saulē un aizejot uz to sauli. Tas ir arī iedarbīgs ārstniecības augs.
    • Pīlādzim piemīt diezgan agresīva enerģija, tāpēc to stāda pievārtē vai ceļa malā. Maģiskais augs ir labs vietas sargs, mājiniekus aizsargā no mošķiem. Katras pīlādžogas galā ir krustiņš, un no tā gatavo amuletus, izmanto saulgriežu rituālos, pīlādža zaru liek pie durvīm, aizsargājot māju no negatīvām enerģijām. Koks vairo spēku, uzlabo garastāvokli, stimulē smadzeņu darbību. Ar augu vēlams kontaktēties pirms saspringta darba, savukārt topošajām māmiņām palīdz harmonizēt grūtniecības periodu.

    Pīlādža enerģija palīdz risināt neauglības problēmas, atbrīvo sievietē snaudošo seksuālo enerģiju.

    Auga ziedu un ogu tēja ir bagātīgs vitamīnu avots. Ogas ir gardas ievārījumos un uzlējumos. Strauji žāvējot pīlādžu zarus ar ogām, iegūst labas masējošas slotiņas.

    • Ķirsis piesaista materiālo labklājību, taču kokam nav noturīgas enerģijas. Ķirsis veicina interesi par apkārtējo pasauli, māca uzdrīkstēties un atļauties vairāk. Tas atgriež zudušās darbaspējas pēc slimības un emocionāliem pārdzīvojumiem. Ķiršu ogu un lapu tējas ir vērtīgas pret saaukstēšanos un iekaisumiem.
    • Ozols ir spēcīgu cilvēku koks, garīgās enerģijas vadītājs. Kad nepieciešama informācija jaunu lietu sākšanai, ir jāpakonsultējas ar ozolu – jānostājas pie dižkoka, domās ar to jāparunājas, un atbildes nāks! Zināšanas ieteicams smelties no gudra ozola, kam apkārt ir vismaz trīs enerģētiskie riņķi. Tos var noteikt ar svārstiņu. Ozols uzlabo garstāvokli, dāvā autoritāti, gudrību, pamatīgumu, loģiku. Stiprais koks palīdz attīrīt informatīvos kanālus, veicina saskaņu un saliedē cilvēkus.

    Ozolu nedrīkst stādīt tuvu mājai, jo tas aug āderu krustpunktā, tāpēc tajā var iespert zibens.

    Stāvot pie dižā koka vai peroties ar ozola slotiņām, pazeminās asinsspiediens. Ozola mizas tēja veicina gremošanu, mazina iekaisumus.

    • Vīksna un goba harmonizē vīriešu enerģētisko lauku, stimulē domāšanu, likvidē psiholoģiskus pārdzīvojumus.
    • Osis nomierina nervu sistēmu, palīdz atbrīvoties no iekšējiem kompleksiem un sliktām domām. Tas garīgi stiprina un dod pārliecību aizstāvēt savu viedokli. Osis attīsta intuīciju, palīdz piepildīt vēlmes un pārvērtēt vērtības. Atrodoties tā tuvumā vai peroties ar oša pirtsslotām, cilvēks spēj ieraudzīt problēmas sakni, rod risinājumu sarežģītās dzīves situācijās. Viņš iemācās uz problēmu paraudzīties no cita skatpunkta. Uzskata, ka ošu lapas palīdz pret čūsku kodumiem.
    • Vītols ir sievietes koks, un tā enerģiju izmanto auglības un Mēness rituālos. Vītols dod spēku. Tie, kam vītoli nepatīk, ir tā sauktie enerģētiskie vampīri, mūžīgie īdētāji. Senāk vītolus audzēja māju tuvumā, jo vītola klātbūtne neļauj ņemt enerģiju vienam no otra. Arī telpā ienesti zari pilda sarga pienākumu. Sudrabvītola pirtsslotas ir ļoti maigas, tā mizā ir dabiskais aspirīns. Mizu var vārīt tējā.  
    • Lapegle palīdz izprast lietu un notikumu patieso dabu, ieraudzīt medaļas otru pusi. Koks māca pozitīvo domāšanu un palīdz dziedināt nopietnas nervu problēmas, atbrīvoties no melanholijas un depresijas. No lapegles čiekuriem var vārīt sīrupu imunitātes stiprināšanai rudens un ziemas mēnešos.
    • Liepa ir sieviešu koks, ko stāda pagalma vidū. Koka enerģija dāvā spēku un veselību. Liepziedu tēju lieto iekaisumu un saaukstēšanās gadījumā, taču to nedrīkst dot mazām meitenēm līdz pubertātei, jo var izjaukt cikla veidošanos. Saberztas lapas tīra ādu un mazina vasarraibumus. Liepu lapu pirtsslotas ir ļoti mīkstas, veicina svīšanu. No liepas pirtnieki veido masāžas slotiņu, lai atbrīvotos no rētām un sacietējuma krūtīs. Pirtī šī slota ir viltīga, jo samazina karstumu. Tāpēc tos, kam netīk karstums, var pērt augstākā temperatūrā.  
    • Kļava nomierina, harmonizē un dod garīgo līdzsvaru. Koks atbrīvo no nevajadzīgām emocijām – dusmām, greizsirdības – un pretī dod pozitīvas sajūtas. Koks vairo izturību, ticību saviem spēkiem, palīdz pretoties nelabvēlīgiem sadzīves apstākļiem. Kļava pie mājas jāaudzē karjeristiem, jo piesaista pārticību. Kļavas koka ripiņu var turēt naudas makā. Dziedniecībā kļavas lapas tēju lieto pret iekaisumu, tajās ir vielas, kas veicina seksualitāti. Ļoti vērtīga ir kļavu sula. Pirtī no kļavlapām veido cepures, platās lapas der slotai, tvaika dzīšanai.
    • Lazda harmonizē, nomierina, rada tīkamu gaisotni atpūtas vietā. Īpašumā audzēts lazdu dzīvžogs nodrošina aizvēju un pavēni. Koka enerģija atraisa talantu. Vērtīgi ir lazdu rieksti, bet lapu un mizu tēja vienādās devās tīra asinsvadus, mazina holesterīna līmeni.
    • Zirgkastaņa ir enerģijas avots, māca taisnīguma izjūtu, nepieļauj sliktu rīcību. Koks aicina vairāk padomāt par sevi, attīsta intuīciju, fantāziju, veicina radošumu un dāvā drosmi īstenot sapņus. Kastaņus ieteicams nēsāt kabatā – tie dod enerģiju un mazina sāpes. Ziedu tēja vai ziedi, aplieti ar šņabi, ir labs līdzeklis vēnu ārstēšanai, uzlējums mazina kaulu sāpes. Ar izvilkumu var ierīvēt sāpošās vietas.
    • Priede ir saules enerģijas koks, vairo cilvēkā enerģētiskos resursus un atjauno spēku. Dižais koks dāvā ticību saviem spēkiem, attīra apziņu, lai cilvēks var ar vēsu prātu paskatīties uz apkārt notiekošo. Pie mājas biežāk stāda zemās formas un sugas.

    Priedes enerģētika veicina vielmaiņu, ir labs palīgs elpošanas slimību profilaksē un rehabilitācijā.

    No priežu čiekuriem pavasarī vāra sīrupu imūnsistēmas stiprināšanai, ļoti vērtīgi ir priežu ziedputekšņi. Kad priedes pumpuri ir tik lieli kā tārpiņi, tos saliek burkā un pārlej ar konjaku. Uzlējums rudenī labi līdz pret vīrusiem. Priede ir citu koku īpašību pastiprinātāja pirtsslotās.

    • Papele ir kā asenizators, kas barojas no negatīvām enerģijām, tāpēc labi aug pilsētās un lielceļu malās. Papeles tuvumā vēlams uzturēties depresijas māktiem cilvēkiem. Papeles kociņu novieto blakus televizoram vai datoram kā sūkli, lai tas uzņem negatīvo informāciju un starojumu. Papeles slota mazina paģiras. To izmanto iekaisuma procesu ārstēšanai. Ar papeļu pumpuru uzlējumu eļļā vai degvīnā ierīvē sāpošās vietas.
    • Tūja ir dzīvības koks, taču tās vieta ir kapu apstādījumos, un nav vēlams stādīt māju tuvumā. Tūjas sasaista šo pasauli ar to pasauli. Skujeņa ietekmē mājās nav saskaņas, cilvēki sirgst ar hroniskām kaitēm. «Māju saimnieki, kas ap īpašumu ir apstādījuši tūjas, nākotnē būs mani klienti,» saka dziednieks Ziedonis Kārkliņš. «Es iesaku kokam palūgt piedošanu, to nozāģēt un atdot cilvēkiem, kas taisa bēru pušķus.»
    • Vilkābele ir piemērots augs dzīvžogam. Pēc enerģētikas tā ir vietas sargs, veicina saskaņu ģimenē, mājiniekiem dāvā izturību un sargā viņus no svešām acīm. Augs palīdz piepildīt vēlmes, īpaši, ja ar to parunājas Pilnmēnesī. Vilkābeles augļus lieto sirds slimību profilaksei un ārstēšanai, ogas pazemina asinsspiedienu.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē