• Kā šķirot atkritumus un kur tos pēc tam likt?

    Māja un Dārzs
    Edīte Valtere
    7. septembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay.com
    Ja dzīvo privātmājā, šķirot atkritumus nav apgrūtinoši. Un, ja dārzā iekārtota komposta kaudze, kur liec nezāles un met arī ēdiena atliekas, nešķiroto atkritumu ir ļoti maz.

    Autores pieredze

    Mana ģimene dzīvo privātmāju ciematā 35 kilometru attālumā no Rīgas. Lai cik pārdomāti ir mani ikdienas pirkumi, atkritumi tomēr rodas katru dienu. Vissenāk no atkritumiem sāku atšķirot pārtikas atkritumus, ko kompostēju kopā ar nopļauto zāli un dārzā izravētajām nezālēm. Kad manā pašvaldībā pirms vairākiem gadiem izvietoja atkritumu šķirošanas konteinerus, sāku šķirot arī pārējos atkritumus – vispirms PET pudeles, tad stikla burciņas, bet stikla pudeles nodevu veikalā.

    Tā mani nešķirotie atkritumi samazinājās par vienu trešdaļu. Vēlāk atšķiroju arī papīru. Šobrīd stikla taras nodošanas iespējas manas dzīvesvietas tuvumā nav. Nejaušā sarunā uzzināju, ka visus stikla atkritumus un arī makulatūru var arī pārdot, gluži tāpat kā metāllūžņus un lietotus automašīnu akumulatorus. Lai gan cena par vienu kilogramu manis sašķiroto atkritumu ir daži centi, gada laikā par tiem sakrājas 50–150 eiro. Ar mašīnu bieži braucu uz ārzemēm, un mājās līdzi atbrauc arī dažādas dzērienu pudeles, tās, nākamreiz braucot, aizvedu atpakaļ uz valsti, kur tās pirktas, un saņemu atpakaļ depozītā iemaksāto naudu. Šādu sistēmu pēc iespējas drīzāk gribētos arī pie mums.

    Ja regulāri izmet sašķiroto, liela vieta atkritumu krāšanai nav nepieciešama, man tas ir neliels stūrītis šķūnītī. Ja visi trauki pirms izmešanas tiek izskaloti, nekādas specifiskas atkritumu smakas nav.

    Tagad man izmetamu lietu, ko nevaru sašķirot, tikpat kā nav. Gada laikā, iespējams, nepiepildītu pat vienu vismazāko nešķirotiem atkritumiem paredzēto konteineru. Tāpēc brīdī, kad mainījās atkritumu apsaimniekotājs, nenoslēdzu līgumu par nešķiroto atkritumu izvešanu, jo man to tikpat kā nav. To mazumiņu, kas tomēr ar laiku sakrājas, atvedu uz savu otru dzīves vietu, kur par atkritumu izvešanu maksāju 17,17 eiro mēnesī. Kāpēc maksāt par pakalpojumu, kuru man reāli nevajag?

    Taču tā nedomā pašvaldība, uzliekot man administratīvo sodu. No normatīvo aktu puses viss ir pareizi, bet no godīgas rīcības viedokļa – gan ne. Kāpēc mājsaimniecībām, kas šķiro, par nešķiroto atkritumu izvešanu jāmaksā tikpat daudz kā tām, kas nešķiro? Risinājums būtu – maksa par atkritumu izvešanu proporcionāla to daudzumam, ko varētu noteikt sverot, nevis pēc izvesto konteineru skaita. Taču manas pašvaldības izvēlētais atkritumu apsaimniekotājs šādu iespēju nepiedāvā. Respektīvi, sistēma nestimulē atkritumus šķirot.

    Kur likt dažādu veidu atkritumus?

    Stikla un kartona atkritumu konteineri bieži manāmi pieejamās vietās, bet kur likt, piemēram, tekstila atkritumus vai elektropreces?

    Vecās drēbes un mājas tekstils

    Lietotais apģērbs, dvieļi, aizkari un citi tekstilizstrādājumi atkritumos visbiežāk nonāk sezonu maiņas laikā, kad cilvēki mājās rīko lielo revīziju. Diemžēl Latvijā šķiroto atkritumu laukumos nav atsevišķu konteineru tekstilam, kā tas ir citās Eiropas valstīs, taču dažas iespējas ir.

    • Rīgā visos lielākajos lielveikalos ir izvietotas īpašas kastes, kur tekstilizstrādājumus var samest.
    • Drēbes iespējams nodot arī labdarībai, piemēram, veikalā Otrā elpa, taču tad kritiski jāizvērtē to stāvoklis.
    • Tīras, izmazgātas tekstilpreces iespējams nodot H&M veikalos, tur nav svarīgi, vai apģērbs ir vēl lietojams vai gluži novalkāts. Maisā var likt arī palagus, dvieļus, aizkarus u. c. tekstilpreces. Par maisu drēbju pretī saņemsi 10% atlaidi vienam pirkumam. Daļa šo drēbju nonāk labdarībai, daļa – pārstrādei.

    Lielās un mazās elektropreces pieņem bez maksas

    • Lietotas elektropreces utilizācijai no iedzīvotājiem tiek pieņemtas bez maksas, savukārt uz speciālajām pieņemšanas vietām tās ir vai nu jāved pašiem, vai arī par transportu jāmaksā, ņemot vērā veicamo attālumu. Nododot elektropreces, tām jābūt neizjauktām, proti, ledusskapim jābūt ar kompresoru, televizoram – ar kineskopu, datoram – ar mātes plati u. tml. Ja elektroprece būs izjaukta un visas otrreizējai pārstrādei derīgās sastāvdaļas izņemtas, atkritumu apsaimniekotājs par tās utilizāciju var pieprasīt samaksu kā par sadzīves atkritumiem.
    • Brīdī, kad tiek pirkta jauna sadzīves tehnika, ieteicams painteresēties pie pārdevēja, kur nodot veco, jo pārdevējam ir pienākums līdzīgu lietoto preci savākt bez maksas.
    • Mazās elektropreces – fēnus, gludekļus, mikserus u. c. – bez maksas var atstāt īpašās kastēs lielākajos Rimi un Maxima veikalos.

    Vecās riepas atstāj servisā

    Riepas ir atkritums, un par atkritumu savākšanu ir jāmaksā! Šobrīd par vienas riepas atstāšanu servisā ir jāmaksā aptuveni 2–3 eiro. Drīzumā tiks ieviesta sistēma, ka, pērkot jaunas riepas, to cenai tiks pierēķinātas arī pārstrādes izmaksas un vietā, kur tiks mainītas riepas, vecās varēs atstāt bez maksas.

    Kur nodot izmetamas lietas, var atrast interneta vietnēs:

    • www.zalais.lv
    • www.zalajosta.lv

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē