• Kā novērst smaku sadzīves tehnikā?

    Māja un Dārzs
    Dace Rudzīte
    Dace Rudzīte
    18. maijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Trauku mašīna smird! Veļas mašīna ož! Kā novērst smaku sadzīves tehnikā? Konsultē VELGA KOPCE, uzkopšanas servisa LiiR Latvia saimniece

    Smaka veļasmašīnā

    Parasti smaka rodas no tā, ka ilgtermiņā uz veļasmašīnas tvertnes sieniņām, kā arī durtiņu gumijām un it sevišķi zem tām, kur tvertnes metāla malas veido spraugu ar noteci, izveidojas netīrumu un mazgājamo līdzekļu kārta. Tas veido labvēlīgu vidi dažādām baktērijām. Ja veļasmašīnas durtiņas tur ciet, mitros un siltos apstākļos baktērijas vairojas īpaši cītīgi. Starp citu, arī mazgājamie līdzekļi ar pievienotām smaržvielām, kā arī veļas mīkstinātāji dažreiz rada smaku veļasmašīnas tvertnē, arī pati veļa pēc tam mēdz smakot.

    Profilaktiskos nolūkos pēc katras mazgāšanas reizes, kad iekārta vēl ir mitra un netīrumi atmiekšķējušies, ar sausu, tīru mikrošķiedras lupatiņu izslauka tvertnes iekšpusi. Tāpat noslauka arī gumijas, durtiņas un sevišķi spraugu uz noteci pa visu perimetru. Ieteicams lietot arī ūdens atkaļķošanas tabletes, kas nopērkamas jebkurā sadzīves ķīmijas veikalā. Tās mīkstina ūdeni, līdz ar to mazāk veidojas dažādi aplikumi. Pēc veļas mazgāšanas pirms durtiņu aizvēršanas ieteicams izžāvēt tvertni, lai neveidotos labvēlīga vide baktērijām. Parasti ar šādu regulāru apkopi pietiek.

    Ko darīt, ja smaka jau izveidojusies?

    Sajauc līdzīgās daļās sodu ar ūdeni un pievieno konteinera nodalījumā, kur parasti liek mazgājamo līdzekli. Tāpat skalojamā nodalījumā var ieliet etiķi un palaist iekārtu tukšgaitā visaugstākās temperatūras režīmā.

    Smaka trauku mašīnā

    Viens no galvenajiem smakas iemesliem ir ēdienu atliekas, kas uzkrājas filtrā pie noteces. Atliekas un netīrumi pūst, veido labvēlīgu vidi baktērijām, un tās savukārt rada smaku. Protams, jo biežāk mazgā traukus, jo mazāk šo smaku jūt, tāpēc ka netīrumi regulāri tiek aizskaloti. Ja traukus mašīnā mazgā retāk, pūšanas procesam tiek dots ilgāks laiks un smaka kļūst spēcīgāka.

    Profilaksei sāk ar to, ka no ēdienu atliekām un netīrumiem iztīra vietu pie noteces – ja iespējams, izņem un izskalo filtru.

    Regulāri vajadzētu pārbaudīt, vai tam paredzētajā tvertnē vēl atrodas tur šad tad ieberamais trauku sāls, kas arī palīdz rūpēties par trauku mašīnas tīrību. Dažreiz netīrumi mēdz aizdambēt smidzinātāju sprauslas, kas atrodas trauku mašīnas augšpusē un izskatās pēc ventilatoriņa.

    Arī tās, ja iespējams, šad un tad derētu izņemt un noskalot vai noslaucīt ar tīru lupatiņu. Tāpat arī pašu tvertnes iekšpusi ik pa laikam derētu izslaucīt, jo īpaši pie durtiņām, kur spraugās mēdz uzkrāties netīrumi. Ja to regulāri nedara, pēc kāda laika jau būs nepieciešama īpaši cītīga beršana.

    Ko darīt, ja smaka jau izveidojusies?

    Ir viens labs un pārbaudīts tvertnes tīrīšanas veids ar dabiskiem līdzekļiem: dziļā traukā ielej etiķi, novieto tukšas trauku mašīnas augšējā plauktā un ieslēdz trauku mašīnu uz viskarstāko mazgāšanas režīmu tukšgaitā.

    Etiķis atmiekšķē netīrumus. Pēc šīs procedūras izņem trauku, pa visu trauku mašīnas tvertnes apakšu izber dzeramo sodu (apmēram glāzi) un palaiž karstāko ciklu tukšgaitā vēl vienu reizi. Šādai procedūrai pilnībā vajadzētu gan iztīrīt tvertni, gan noņemt jebkuru smaku (pirms tam gan nevajadzētu piemirst par notekas un visu pārējo tvertnē atrodošo elementu iztīrīšanu). Gan sāls, gan jebkura cita trauku mašīnām paredzētā ķīmija nopērkama jebkurā sadzīves preču veikalā vai arī pie profesionālās ķīmijas izplatītājiem. Ja nepatīk mākslīgo smaržvielu atstātais aromāts, var iegādāties ekoloģiskos līdzekļus.

    Jebkuras sadzīves tehnikas tīrīšanai var izmantot tikai tautas līdzekļus: etiķi, sodu, sāli, citronu. Ja visas iekārtas pēc lietošanas noslauka, nekas niknāks nav nepieciešams.

    Smaka ledusskapī

    Tā pārsvarā veidojas no ēdienu atliekām – kaut kas izlīst, nokrīt, notraipa ledusskapja plauktus, sieniņas, sāk pūt un veido labvēlīgu vidi baktērijām (tās neveidojas tikai lielos mīnusos). Tieši tāpēc ir svarīgi regulāri – vismaz reizi mēnesī – izņemt no ledusskapja visus produktus un to iztīrīt. Jātīra gan pats ledusskapis no iekšpuses, gan visi plaukti un plauktiņi, gan kastītes, gumijas un pārējie elementi.

    Tīrīšanai var izmantot gan etiķa ūdens šķīdumu, sajaucot tos pusi uz pusi, gan dzeramās sodas šķīdumu ūdenī, ņemot aptuveni ēdamkaroti sodas uz litru ūdens. Var izmantot arī veikalos nopērkamu dezinfekcijas līdzekli (tas ir uz spirta bāzes, kas nav jāskalo pēc izsmidzināšanas).

    Ko darīt, ja smaka jau izveidojusies?

    Ja tik bieži tīrīt ledusskapi nav spēka un tas sāk smakot, mazā trauciņā var iebērt dzeramo sodu un novietot to kādā ledusskapja stūrī, kur tas netraucē. Soda uzsūks nepatīkamās smakas, un šāds dabisks smaku neitralizētājs darbosies līdz pat trim mēnešiem. Sadzīves ķīmijas veikalos nopērkami arī ledusskapja smaku neitralizētāji.

    Tie ir gan želejveida (mazs trauciņš, pildīts ar zilu želeju, tam noplēš papīra vāciņu un ievieto ledusskapī), gan arī ogles filtra smaku neitralizētāji (baltā plastmasas apvalciņā ievietota ogles plāksnīte).

    Smaka cepeškrāsnī

    Galvenais cepeškrāsns (arī mikroviļņu krāsns) smirdoņas iemesls ir nepietiekama tīrība. Smakas rodas no taukiem un ēdiena atliekām, kas sakrājas kārtu kārtām un ēdiena gatavošanas laikā izgaro.

    Ja nenotīra, atliekas uzkrājas uz cepeškrāsns durvīm, restēm un sieniņām un ar katru gatavošanas reizi kļūst biezākas.

    Tāpēc arī cepeškrāsns, tāpat kā pārējās sadzīves iekārtas, regulāri jātīra.

    Ja cepeškrāsni pirms lietošanas neiztīra, pastāv iespēja, ka nākamreiz šīs kārtas lielā karstumā sāks dūmot, radot nepatīkamu smaku.

    Ko darīt? Ja krāsnij nav pašattīrīšanās funkcija, tās tīrīšanai un smakas neitralizēšanai var izmantot kādu tautas metodi. Piemēram, uztaisīt abrazīvu pastu no dzeramās sodas un ūdens vai sodas un etiķa. Tad šo pastu ar sūkli uzklāt cepeškrāsns iekšpusē, paberzt un pēc kāda laika notīrīt pastas un netīrumu atliekas ar tīru samitrinātu lupatu. To pašu var darīt ar veikalos nopērkamu sadzīves ķīmiju.

    Nopērkamas arī speciālas ar ķīmiju apstrādātas vienreizējas salvetes, kas paredzētas cepeškrāsns tīrīšanai un nopērkamas pie profesionālās ķīmijas izplatītājiem (piemēram, SIA BG, SIA Prāna Ko, SIA Reneva). Ja smako mikroviļņu krāsns, to var tīrīt ar šādu kokteili: glāzi ūdens sajauc ar četrām ēdamkarotēm etiķa un liek 2–5 minūtes sildīties mikroviļņu krāsnī. Kad sāk parādīties tvaiks, krāsni izslēdz un atstāj mierā uz piecām minūtēm. Pēc tam atver durtiņas un iekšpusi noslauka ar papīra salvetēm vai tīru lupatiņu.

    Vēl var sajaukt pusi uz pusi etiķi ar ūdeni un ar šo šķīdumu izmazgāt mikroviļņu krāsns iekšpusi. Cita iespēja – tīrīšanai izmantot sodas un ūdens šķīdumu (apmēram 4 ēdamkarotes sodas uz 0,7 litriem ūdens). Var arī izspiest pusi citrona uz glāzi ūdens, 2–5 minūtes pasildīt mikroviļņu krāsnī un tad atstāt vēl uz piecām minūtēm. Pēc tam izslaucīt iekšpusi ar tīru drānu.

    Galvenais smakas iemesls jebkurā sadzīves tehnikas līdzeklī ir slikta kopšana. Pietiekami tīrot, sliktu smaku nebūs!

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē