• Kā nopirkt labu urbjmašīnu?

    Zelta padomi
    Zanda Jankevica
    21. aprīlis, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Vai kārtīgs saimnieks var iztikt bez urbjmašīnas? Noteikti ne! Jo ar urbjmašīnu var ne tikai izurbt caurumu, bet veikt arī citus noderīgus darbus, piemēram, skrūvēt skrūves, sajaukt krāsu vai betona masu, noslīpēt kādu virsmu. Jo labāka urbjmašīna, jo plašākas tās iespējas un ilgāks kalpošanas laiks. KONSULTĒ: GATIS KAULIŅŠ, Būvniecības ABC instrumentu nodaļas pārdevējs; GUNTARS DAVIDOVS, K-rauta instrumentu nodaļas pārdevējs.

    No vienkāršas līdz profesionālai

    Urbjmašīnu ražotāji ir padomājuši par to, lai savu instrumentu atrastu gan saimnieks, kuram urbjmašīna nepieciešama mājas uzturēšanai kārtībā un nelielu remontdarbu veikšanai, gan meistars, kurš veic kapitālo remontu vai būvē māju no pamatiem.

    Urbjmašīnas uzbūve nav sarežģīta – tā sastāv no motora un reduktora, kurā iestiprina patronu. Savukārt patronā stiprināms attiecīgajam darbam paredzētais uzgalis, piemēram, urbis.

    Urbjmašīnas pēc to iespējām var iedalīt trijās grupās: parastās, triecienurbjmašīnas un perforatori.

    • Parastā urbjmašīna. Neprofesionāla urbjmašīna derēs cauruma izurbšanai ķieģeļu sienā, kokā vai metālā. Šai urbjmašīnai var pievienot citu uzgali un izmantot kā skrūvgriezi – regulējot griešanās ātrumu, ar urbjmašīnu skrūves var gan ieskrūvēt, gan izskrūvēt.

      Vienkāršu mājsaimniecības darbu veikšanai pietiek ar urbjmašīnas jaudu ap 500 vatiem. Taču izurbt caurumu betonā vai, pievienojot miksera uzgali, samaisīt javu, ar šādu jaudu gan būs sarežģīti.
    • Triecienurbjmašīna. Tā veic to pašu, ko parastā urbjmašīna un vēl vairāk – kustību uz priekšu un atpakaļ jeb triecienu, ko nodrošina reduktora mehānisms. Trieciens nepieciešams, piemēram, lai izurbtu caurumu betonā vai citā ļoti cietā materiālā. Lai to izdarītu, vienkārši jāieslēdz urbjmašīna šajā režīmā. Triecienurbjmašīnas jauda var būt no 600 vatiem līdz vienam kilovatam.
    • Perforators. Perforators parasti jaudas ziņā krietni pārspēj triecienurbjmašīnu, un ar šo instrumentu var gan urbt, gan skaldīt. Tas nozīmē, ka var ne tikai urbt viscietākajā virsmā, bet arī, piemēram, izveidot sienā kanālus elektrības vadiem vai izkalt durvju ailu, sajaukt apmetuma masu, izurbt liela diametra caurumus vai skaldīt betonu. Perforatora jauda – no 780 vatiem. Svarīgs raksturlielums ir trieciena spēks, ko mēra džoulos (J), un triecienu skaits minūtē (4–6 tūkstoši). Profesionālajam perforatoram trieciena spēks var būt pat 20 džouli.

    Urbjmašīna ar akumulatoru

    Savulaik ar uzlādējamu akumulatoru kā enerģijas avotu bija pieejamas tikai skrūvjmašīnas, taču nu jau ražotāji spēj nodrošināt pietiekamu jaudu arī urbšanas funkciju veikšanai.

    Urbjmašīnai ar akumulatoru nenoliedzami ir priekšrocība, strādājot tur, kur nav ērti pieejama kontaktligzda. Vienīgā problēma – akumulators ir jāuzlādē. Informāciju par to, cik skrūvju ieskrūvēšanai ar vienu uzlādētu akumulatora pietiks, parasti var atrast uz instrumenta iepakojuma. Bet to, cik caurumu varēs izurbt, gan nevar konkrēti aprēķināt – jo lielāks izmantojamā urbja diametrs, jo ātrāk izlādēsies akumulators.

    Akumulatora urbjmašīnas jaudu mēra nevis vatos, bet gan voltos.

    Viegliem pielabošanas darbiem mājas apstākļos var gluži labi noderēt vismazākās jaudas – 10,8 voltu – urbjmašīna. Ja nepieciešams, piemēram, sienā izveidot caurumus skrūvju dībeļiem, noderēs 14,4 voltu urbjmašīna. Tiesa, miksera uzgali pie tās gan nevarēs pievienot. Šādam nolūkam ieteicams izvēlēties jaudīgāku – 18 voltu – urbjmašīnu, kas jau uzskatāma par profesionālu instrumentu.

    Kuru izvēlēties?

    Pirms urbjmašīnas izvēles jāsaprot, kādiem darbiem tā tiks izmantota – pielabošanai, remontam vai būvniecībai. Jo lielāka ir instrumentam paredzamā slodze, jo jaudīgāka un attiecīgi dārgāka urbjmašīna jāizvēlas. Ja nepieciešams izurbt caurumu gleznas, gaismas ķermeņa, plauktiņa pielikšanai vai urbjmašīna vajadzīga skrūvju skrūvēšanai, tā nebūt nav jāpērk maksimāli jaudīga un ļoti dārga. Bet, ja, piemēram, būs jāurbj liela diametra caurumi vai urbjmašīnai jāpievieno mikseris krāsas vai flīžu javas sajaukšanai, jāraugās uz dārgāko urbjmašīnu pusi. Svarīgs izvēles faktors noteikti ir zīmols.

    Nebūtu prātīgi pirkt nezināma nosaukuma urbjmašīnu par nepilniem divdesmit eiro – tā, visticamāk, ražota Ķīnā un no vislētākajiem izejmateriāliem.

    Var, protams, paveikties, un ļoti retas izmantošanas reizes savu spēju robežās instruments izturēs gluži labi, taču tas ir riskants pasākums. Pazīstamie zīmoli piedāvā gan kvalitatīvus neprofesionālos instrumentus par gluži pieņemamām cenām, gan profesionālo tehniku, kurā ir vērts ieguldīt līdzekļus, ja instruments nepieciešams mājas būvniecībā.

    Latvijas tirgū atzīti ir, piemēram, Bosch, Makita, Dewolt, arī Skill un AEG instrumenti. Tiesa, pat slavena zīmola urbjmašīna var būt ražota Ķīnā, taču no kvalitatīviem materiāliem un stingrā kvalitātes uzraudzībā. Lai savā izvēlē nekļūdītos, drošāk ir uzticēties zināmam ražotājam – arī vislētākā šāda ražotāja urbjmašīna, visticamāk, būs krietni labāka par nezināma nosaukuma instrumentu. Ar kādiem tēriņiem jārēķinās? Laba ražotāja mājsaimniecībā izmantojamas neprofesionālās urbjmašīnas cena diez vai būs zemāka par 30–40 eiro. Līdzīga profesionālā urbjmašīna maksās divreiz vairāk. Bet, ja līdzekļi ļauj, uz šo instrumentu taupīt nevajadzētu.

    Pērkot urbjmašīnu, komplektā parasti ir arī otrs rokturis, lai instrumentu varētu turēt ar abām rokām, un lineāls urbuma dziļuma kontrolei. Urbju uzgaļu komplektā nav, tie jāpērk atsevišķi. Daži urbjmašīnu ražotāji, piemēram, Bosch un Makita, ražo arī urbjus, tomēr nav tā, ka, izvēloties noteikta zīmola urbjmašīnu, arī urbji obligāti jāpērk no tā paša ražotāja.

    Kā pareizi lietot?

    Jāņem vērā, ka, piemēram, neprofesionāla, mājsaimniecībām paredzēta urbjmašīna nav visvarena. Ja arī tai var pievienot mikseri, tad tikai mazo; ja jāizurbj kokā kāds lielāka diametra caurums, tad ik pa brīdim jāļauj urbjmašīnai atpūsties, bet, ja jāurbj metālā, tad urbja uzgalis nedrīkst būt lielāks par 13 milimetriem.

    Galvenā problēma ir urbjmašīnas lietotāja neuzmanība pret instrumentu, pārslogojot to un ļaujot tam pārkarst. Nākamā – urbšana ar materiālam neatbilstošu urbi. Tāpat svarīgi pēc izmantošanas neaizmirst instrumentu ārā, lietū. Ja tā tomēr gadījies, urbjmašīnai jāļauj izžūt, novietojot to siltumā. Ja ar urbjmašīnu strādā laukā aukstos laika apstākļos, ienesot instrumentu telpās, jāļauj tam aklimatizēties vismaz stundu, un tikai tad var darbināt atkal.

    Garantija – divi gadi

    Garantijas remonts attiecas uz rūpniecisku brāķi vai situācijām, kad, pareizi izmantojot, instrumentam rodas bojājums. To izvērtē speciālists, saņemot urbjmašīnu garantijas remontā. Savukārt garantija neattiecas uz mehāniskiem bojājumiem, kas radušies urbjmašīnas īpašnieka nemākulības dēļ vai apzināti veicot neatbilstošus darbus, piemēram, izmantojot mājsaimniecībai paredzēto urbjmašīnu ikdienā būvniecībā.

    Kā kopt?

    • Ilgstoši strādājot ar urbjmašīnu putekļainā vidē, pa ventilācijas vietām putekļi iekļūst korpusa iekšpusē. Lai no tiem atbrīvotos, talkā jāņem putekļusūcējs un, pieliekot tā cauruli pie ventilācijas spraugām, jāizsūc.  Šādu apkopi nenāktu par ļaunu veikt arī profilaktiski.
    • Jāraugās, lai, urbjot griestos, urbjmašīnas patronā nesakrīt netīrumi. Parasti par to liecina grūtības patronu aizskrūvēt. Lai izvairītos no putekļiem, no gumijas vai plastikāta var izgriezt apaļas formas aizsargu un uzvilkt uz urbja.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē