• nesodīti šķirot atkritumus?

    Māja un Dārzs
    Edīte Valtere
    3. jūnijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay.com
    Kā pareizāk rīkoties centīgajiem atkritumu šķirotājiem, lai pašvaldības viņus par to vismaz nesodītu, jo nav noslēgts līgums ar atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumu?

    RUDĪTE VESERE, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Vides aizsardzības departamenta direktore: «Pašvaldībai sadarbībā ar atkritumu apsaimniekotāju ir jāizveido dalīta atkritumu savākšanas sistēma vismaz šādām atkritumu kategorijām: papīru, metālu, plastmasu un stiklu saturoši atkritumi. Iedzīvotāji paši nevar organizēt dalītu atkritumu savākšanu, jo atkritumu savākšanas procesā ir jānodrošina vides kvalitātes prasību ievērošana. Tostarp jānodrošina, ka gan nešķiroto, gan dalīti vākto atkritumu savākšana notiek, izmantojot marķētus atkritumu konteinerus ar norādi par atkritumu apsaimniekotāju, kā arī norādi par konteinerā ievietojamo atkritumu veidu. Ja iedzīvotāji vēlas dalītās atkritumu savākšanas konteinerus savā tuvākajā apkārtnē, tad vispirms jāvēršas pie sava atkritumu apsaimniekotāja ar lūgumu izvietot konteinerus. Otrkārt, ja atkritumu apsaimniekotājs atsakās izvietot konteinerus, ir jāvēršas savā pašvaldībā.»

    KASPARS ZAKULIS, AS Latvijas Zaļais punkts direktors

    «Centīgi šķirojot mājsaimniecībā radušos atkritumus, nešķiroto atkritumu daudzumu var samazināt vismaz par 70%. Jo vairāk mājsaimniecību šķiros atkritumus, jo lielāks spiediens tiks izdarīts uz pašvaldībām, un tām gribot vai negribot būs jārūpējas, lai cilvēkiem vairāk būtu pieejami šķirošanas konteineri. Tuvojoties pašvaldību vēlēšanām, cilvēkiem ieteiktu uzdot jautājumus esošajiem un topošajiem deputātiem: «Kur ir šķirošanas konteineri? Kāpēc to ir tik maz?» Un soliet savu atbalstu tikai tiem, kuri nodrošinās labāk sakārtot atkritumu izvešanas sistēmu, tostarp nodrošinās šķirošanas konteinerus cilvēkiem ērti pieejamās vietās.

    Pieredze liecina, ka mājsaimniecības, kurās nav atkritumu konteineru, sadzīves atkritumi tiek sadedzināti, izmesti mežā vai pa kluso ielikti kaimiņu konteineros.

    Ja pašvaldība ir izdevusi saistošos noteikumus, tie ir jāievēro. Tāpēc es ieteiktu noslēgt līgumu ar atkritumu apsaimniekotāju par minimālo izvešanas reižu skaitu vai, ja iespējams, vienoties par šķiroto atkritumu konteineru izvietošanu. Līgums būs, un pašvaldībai nebūs, kur piekasīties

    GUNTARS LEVICS, AS Clean R valdes loceklis

    «Minimālo izvešanu skaitu nosaka pašvaldības saistošie noteikumi. Mēs nevaram pārkāpt normatīvajos aktos noteikto. Noteikumi reglamentē minimālo izvešanas reižu skaitu, lai pasargātu pašvaldības iedzīvotājus un viesus no antisanitāriem un nehigiēniskiem apstākļiem. Mēs varam piedāvāt iespējami mazāku konteineru, taču situācija, ka atkritumu nav vispār, faktiski nav iespējama. Vienas ieliņas vai kvartāla iedzīvotāji var pieprasīt šķirošanas konteinerus savā apkaimē. Nepieciešams vienoties par konkrēto vietu konteineriem, un tad jānoslēdz līgums ar atkritumu apsaimniekotāju. Jārēķinās, ka iedzīvotājiem būs jāuzņemas atbildība par sašķirotā materiāla kvalitāti un jārūpējas, lai būtu nodrošināts pietiekams atkritumu apjoms minimālajam izvešanas reižu skaitam.»

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē