• FOTO: Kā izveidot skaistu ugunskura vietu

    Māja un Dārzs
    Dana Sinkeviča
    Dana Sinkeviča
    19. jūnijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Lauma Kalniņa, Dana Sinkeviča, Silvija Apse Zīmodziņš
    Ne jau tikai Līgo vakaram vajadzīga ugunskura vieta, tā noder arī citos dzīves svinēšanas brīžos un arī ikdienā. Taču izdedzis pleķis zāliena vidū šajos plānos diez vai ietilpst.

    Īsumā par svarīgāko

    Man vajadzēja materiālu žurnālam par drošas un stilīgas ugunskura vietas iekārtošanu, vēlams – neiztērējot miljonu. Savukārt manai draudzenei Silvijai, kura saimnieko lauku idilles vidū vien pusstundas braucienā no Rīgas, vajadzēja tieši šādu vietu.

    Teikšu godīgi, viņas zālienā jau ne vienu vien caurumu esam izdedzinājuši. Tad nu ķērāmies pie lietas. Sausais atlikums: šādu ugunskura vietu divas lēdijas, kas savas dzīves lielāko daļu pavada pie datora, intensīvi darbojoties, var sagatavot apmēram četru stundu laikā. Turklāt pirmajā reizē mums nepaveicās ar laiku, jo šausmīgi lija lietus un vējš pūta matus no galvas nost, otrkārt, rakt izvēlējāmies vietā, kur apakšā izrādījās akmeņi, kas darbu stipri sarežģīja.

    Soli pa solim

    Kā tikt pie ugunskura vietas

    1. Vajadzīgi ugunsdroši ķieģeļi. Pat labāk, ja tie jau kādreiz tikuši izmantoti, – izskatīsies stilīgāk nekā jauni, pa taisno no veikala. Ja pašiem, draugiem vai kaimiņiem nav, var pameklēt ss.lv. Mūsu būvei bija vajadzīgi 36 gabali.
    2. Atrod vietu, kur taisīt ugunskura placi. Tā, lai vēlāk ir ērti ap to rosīties, lai nav tuvu kādai būvei, kur dzirkstele var ielēkt u. tml. Mēs nolēmām to taisīt vietā, kur jau agrāk bijis ugunskurs. Varbūt sākumā neizskatās tik glīti, toties loģiski un praktiski, turklāt te jau iepriekš bija ierakts katla statīvs. Vēlāk uzraktie nodeguļi tāpat sajauksies ar zemi un apaugs ar zālīti.
    3. No ķieģeļiem uz zemes uzmodelē ugunskura vietas maketu, kas nepieciešams, lai saprastu, cik liels diametrs vajadzīgs bedrei, kā arī – cik dziļa tā vajadzīga. Bedres dziļums atkarīgs no ķieģeļa augstuma (garākās malas), jo pa apli tos kārto stateniski.
    4. Kad maketā zināms bedres diametrs, to sadala uz pusēm un ar diviem kociņiem uz zemes uzzīmē apli.
    5. Izrok bedri.
    6. Vispirms no ķieģeļiem ieliek pamata zvaigznīti. Pēc tam stateniski izkārto ķieģeļus pa apli. Visbeidzot apkārt plakaniski liek ķieģeļu apmali – to dara ne tikai dekoratīvos nolūkos vien, jo tā arī tiks nostiprināti bedrē esošie ķieģeļi. Un – voilá – gatavs!
    7. Pēc ugunskura izdegšanas pelni glīti paliek bedrē, no kuras tos var viegli izgrābt un izmantot dārza darbiem.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē