• Kā atrast un izvēlēties ideālo matraci?

    Guļamistaba
    Santa.lv
    Santa.lv
    18. oktobris, 2020
    2 komentāri

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Vai tavs miegs ir salds un pamostoties možuma sajūta un spēks kaulos? Ja par savu rītu uz šo jautājumu nevari atbildēt apstiprinoši, turklāt labi aizmigt un izgulēties izdotas vien retu reizi, laiks domāt par ērtu guļvietu un jaunu matraci. Konsultē AINA SONDORE, SIA Miedziņš valdes locekle un veikala Matracis tev vadītājs MĀRIS KALNIŅŠ.

    Izrādās, ka miegā mēs pavadām vienu trešo daļu mūža! Zīdaiņi guļ apmēram 16 stundu dienā, pusaudžiem būtu jāguļ 9 stundas, lielākā daļa pieaugušu cilvēku guļ 7–8 stundas, savukārt senioriem, nereti pietiek vien ar 5 stundām. Katra kvalitatīvā miegā pavadītā stunda ir ļoti svarīga, tādēļ visu, kas saistīts ar gulēšanu, vajadzētu uztvert ļoti nopietni, jo atpūties organisms ir spēcīgs, galva skaidra, muskuļi un prāts gatavs dienas darbiem.

    Dažkārt, ja moka bezmiegs vai citi miega traucējumi, pietiek vien ar jaunu matraci, lai viss mainītos uz labu, taču jāņem vērā – lai gulētu absolūtā komfortā, matracim vajag palīgus – pareizās gultas restes un, vēlams, virsmatraci. Jā, protams, arī ērtu spilvenu un labu segu. Viss kopā tas veido veselu gulēšanas sistēmu, kurā katrs elements pilda savu uzdevumu. Bet šoreiz par to, ko vērts zināt par matračiem, lai izvēlētos īsto.

    Ņem vērā! Ik pēc 3 mēnešiem vajadzētu mainīt vietām matrača galvgali un kājgali, bet reizi pusgadā apgriezt matrača otru pusi.

    No atsperēm līdz lateksam

    Gadu gaitā ir notikusi tik tiešām nozīmīga matraču evolūcija. Kādreiz matracim bija tikai viens variants – metāla atsperu bloks polsterētā pārvalkā –, bet tagad ar matraču variāciju izstrādi nodarbojas zinātnieki un pētnieki, radot tik daudz matraču pildījuma variantu, ka ikviens var atrast tādu, kas ir vispiemērotākais.

    • Atsperu bloka matracis

    Lai arī tehnoloģijas ir attīstījušās tādā līmenī, ka dažkārt šķiet, pat matrači jau ir apveltīti ar intelektu, spēj domāt un pielāgoties sava īpašnieka vajadzībām, tirgū joprojām ir pieejami arī vecie labie atsperu matrači. Tiesa, krietni uzlaboti. Jaunu atsperu matraci, visticamāk, izvēlēsies tie, kuri gadiem gulējuši tikai uz šāda veida matrača un atzīst to par labu esam.

    Turklāt atsperu matracis ir arī salīdzinoši lēts, un daudziem šis ir nozīmīgs izvēles faktors. Bet! Jāņem vērā, ka atsperu bloka matracim piemīt vismaz viena ne ļoti patīkama īpašība – ja gulētāji ir divi, tiklīdz viens pakustas, sašūpojas viss matracis un otra gulētāja miegs, iespējams, tiek traucēts.

    • Atsperes kabatiņās jeb pocket matracis 

    Tā jau ir atsperu matrača nākamā paaudze, jo katra atspere ir ievietota atsevišķā apvalkā jeb kabatiņā (pocket – angl.). Matracis ir samērā elastīgs, taču atšķirībā no priekšgājēja tikai pavisam nedaudz sašūposies, ja pakustēsies viens no gulētājiem.

    Pocket atsperu bloks var būt pārklāts gan ar poliuretāna, gan lateksa slāni un, protams, ievilkts polsterētā pārvalkā. Pocket matrači atšķiras atkarībā no tā, kāds ir atsperu daudzums uz kvadrātmetru, atsperu cietība un pildījums starp atsperēm un pārvalku.

    • Poliuretāna putu matracis

    To mēdz dēvēt vienkārši par putu jeb porolona matraci. Matraču poliuretāns tiek izgatavots pēc speciālām tehnoloģijām, kas tad arī maina matrača īpašības. Ar vārdu kafija taču katrs saprot kaut ko savu – lati, kapučīno vai espreso. Tāpat ir ar putu matračiem. Tādēļ der zināt, ka putu matrači var ievērojami atšķirties gan cenas, gan kvalitātes ziņā.

    Putu matraču slāņi mēdz būt gan gludi, gan roboti, lai veidotu slāņu saķeri un nodrošinātu labāku gaisa cirkulāciju matracī. Šie slāņi var nebūt salīmēti, un tad, ja nepieciešams, pārvalku var noņemt, kārtas atdalīt, izsūkt ar putekļusūcēju un salikt atpakaļ. Vēl viena labā īpašība – putu matracim, salīdzinot ar atsperu bloka matraci, ir neliels svars, tas ir viegli grozāms.

    • Viskoelastīgs jeb slinko putu matracis

    Elastīgs, slinks, turklāt ar atmiņu. Kādēļ vienam matracim tik daudz īpašību? Jo šie matrači ir veidoti no materiāla, kas reaģē gan uz spiedienu, gan temperatūru. Tiklīdz matracis to sajūt, tas uzsilst un pamazām nokopē gulētāja ķermeņa formu, it kā iesūc sevī.

    Pieceļoties matracis ļoti lēnām, slinki iztaisnojas. Ja tajā ieguļas tūlīt pēc piecelšanās, matracis vēl nebūs paguvis aizmirst iepriekšējo formu. Viskoelastīgie matrači ir salīdzinoši dārgāki, tādēļ daudzi ražotāji izgatavo arī poliuretāna vai pocket matračus ar viskoelastīgu slānīti.

    • Lateksa matracis

    Lateksa matraču ražošanā izmanto modernas tehnoloģijas, un šie matrači, protams, ir samērā dārgi. Tradicionāli lateksu iegūst no kaučuka koka sulas (no tās, kā zināms, ražo arī gumiju), līdz ar to lateksam piemīt ļoti laba elastība un spēja saglabāt formu. Visi lateksa matrači nebūt nav vienādi. To, cik ciets vai mīksts būs katrs konkrētais matrača modelis, nosaka lateksam pievienotās palīgvielas un arī iegriezumi matrača blokā.

    Matraču gudrības, ko noderīgi zināt

    • Matracis nav uz mūžu! Sekojot ražotāju rekomendācijām, matracis būtu jāmaina pēc 7–10 gadiem. Labi kopts, iespējams, tas būs gana ērts arī pēc 15 gadiem, tomēr katrai lietai ir savs kalpošanas mūžs. Turklāt matraču ražošanā attīstība notiek nepārtraukti, un jaunais matracis noteikti būs daudz veselīgāks un patīkamāks, nekā ierastais vecais.
    • Labs matracis nemaksās ļoti lēti! Jārēķinās, ka rūpēs par savu komfortu visticamāk būs jātērē no 300 eiro, tomēr, ja šos izdevumus izdala ar gadiem un naktīm, tad top skaidrs, ka ieguldījums ir tā vērts, lai izvēlētos (savu iespēju robežās) vislabāko.
    • Sēdēšanai un gulēšanai. Daži ražotāji ir īpaši padomājuši par senioriem, kuri dienas laikā mēdz ilgstoši sēdēt gultā. Tādam nolūkam tiek ražoti matrači ar cietāku malu, lai matracis neizsēžas.
    • Biezums nav kvalitātes pazīme. Ļoti biezs, augsts matracis ne vienmēr nozīmē, ka tas ir ļoti labs. Šādos matračos nereti ir salikts viss iespējamais – kārta uz kārtas, kas pašas par sevi, iespējams, nav sliktas, taču diez vai kopā veido labu un vajadzīgu kombināciju.
    • Divdaļu matracis. Divguļamai gultai ir iespējams izvēlēties matraci, kurš sastāv no divām dažādas cietības pusēm, tā apmierinot abu gulētāju vēlmes, jo vienam var patikt cietāks, otram mīkstāks matracis. Divdaļu matracim ir pieejama speciāla savienojoša josla, bet kopējais matrača pārvalks šo savienojumu padara pilnīgi nemanāmu.
    • Kopā un atsevišķi. Interesanti – Eiropā 90% pāru izvēlas iegādāties divu daļu matračus, savukārt Latvijā 90% dod priekšroku matracim ar vienu kopīgo bloku.
    • Matrača cietība. Lai matracis kalpotu paredzēto laiku, putu bloki tiek veidoti tā, lai tie ir izturīgi arī tad, ja matraci lieto cilvēks ar lielu svaru. Matrača cietību apzīmē dažādi – gan ar cipariem, gan cipariem un burtiem.
    • Matracis, kas pielāgojas. Cilvēka ķermeņa daļām ir atšķirīgs svars, līdz ar to atšķiras spiediens uz matraci dažādās tā vietās. Lai matracis aizpildītu visus ķermeņa izliekumus, saglabājot taisnu mugurkaulu, matracis visā garumā ir zonās (no 3 līdz pat 7), kur vidū ir atbalstoša zona, no tās uz abām pusēm mīksta plecu zona un kāju zona, tālāk uz galiem – elastīgas zonas galvas un pakauša, kā arī pēdu daļai. Pamostoties viss ķermenis ir relaksēts un mundrs.
    • Nepērc matraci pēc kataloga vai nostāstiem! Arī pārdevējam nav vērts jautāt, kurš matracis ir labāks. Labāks ir tas, kurš ērts tieši tev. Vai tad pirksi izcili skaistas kurpes ar lielisku atlaidi, ja tev tās būs par mazu?

    Bez laba pārvalka nav laba matrača

    Matrača kvalitāti un cenu nosaka ne tikai matrača bloks, bet arī tā polsterētais pārvalks. Polsterētajam pārvalkam ir jābūt elastīgam, mīkstam, patīkamam, mitrumu absorbējošam, gaisu caurlaidīgam, ērti noņemamam un viegli mazgājamam, apstrādātam tā, lai uz tā nemitinās putekļu ērcītes un pārvalks ir drošs alerģiskam cilvēkiem. Protams, pārvalki ir dažādi – biezāki un blīvāk stepēti, plānāki un ar retāku stepējumu, smalka un dārga auduma vai lētāka un vienkāršāka, ar sudraba diedziņu vai bez tā. Taču pamata izejvielai – diegiem, no kuriem austs pārvalks – ir jābūt kvalitatīviem neatkarīgi no tā, vai tie ir kokvilnas, zīda vai sintētiskie.

    Ražotāji, kas patiesi rūpējas par saviem pircējiem, noteikti būs padomājuši par to, lai lielo matrača pārvalku varētu ērti noņemt, un iešuvuši rāvējslēdzēju pa visu matrača perimetru – tas ļauj sadalīt matraci uz pusēm un mazgāt tikai to daļu, kuru nepieciešams.

    Kārtīgs saimnieks sava matrača mūžu pagarinās, ja iegādāsies virsmatraci. Tam nebūt nav jābūt biezam (pietiks ar 1 cm), taču tas aizsargās matraci no sviedru, ādas daļiņu un siekalu fermentu nosēdumiem, kurus ir ārkārtīgi grūti izmazgāt. Vieglie virsmatrači parasti ir no kokvilnas, tos var mazgāt bieži, pat 95 grādu temperatūrā.

    Svarīgs elements – restes

    Koka restes gultai ir teju tikpat svarīgas kā pats matracis. Vēl viens iemesls, kādēļ nepieciešamas restes – labs matracis, nolikts uz neelastīgas virsmas, nevarēs izpaust visas savas labās īpašības. Pāris mēnešu varbūt var gulēt arī tā, taču risinājumu ar restes iegādi atlikt nevajadzētu. Turklāt zem putu vai lateksa matrača restes ir pat obligāti nepieciešamas, lai nodrošinātu gaisa cirkulāciju matracī.

    Kvalitatīvas koka restes būtiski atšķiras no nekvalitatīvām, kas atgādina parastus kopā sasietus dēlīšus. Labas līstes ir izgatavotas pēc īpašas tehnoloģijas, elastīgas, izliektas, tās kustas līdz ar matraci un palīdz tam aizpildīt tukšumus saskarē ar cilvēka ķermeni. Ideāli, ja gurnu daļā tās ir dubultas un aprīkotas ar speciāliem plastmasas gredzeniem, kas, sabīdīti vairāk uz centru vai prom no tā, ļauj regulēt matrača pamatnes cietību gurnu zonā. Īpaši svarīgi tas ir gadījumā, ja uz viena matrača guļ divi cilvēki ar atšķirīgu svaru. Savelkošā lente vidū palielina izturību, un pa matraci var pat staigāt. Kustīgās līstes nelūzīs, stingrāk uzspiežot ar celi vai elkoni. Lielākai ērtībai var iegādāties tādas restes, kuru augstums gan galvas, gan kāju daļā ir regulējams – paceļams un nolaižams. Tad gan būs jāguļ uz atsevišķiem matračiem. Īpaša komforta cienītājiem, kā arī cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem ir iespēja iegādāties restes, kas aprīkotas ar elektromotoru – tas vadāms ar pulti. Uz restēm ieteicams uzklāt speciālu pārklāju, kas pasargās matraci no skrāpējumiem un dilšanas.

    Pajautā par sertifikātu!

    Matraču ražotāju ir samērā daudz, un veikalos ir plaši pārstāvēti gan vietējie, gan ārzemju zīmoli. Kā orientēties? Svarīgs izvēles kritērijs – ražotāja pieredze matraču tirgū un produkta drošums, ko apliecina starptautiski kvalitātes sertifikāti. Nopietnās ražotnēs ir vesela komanda cilvēku, kas nodarbojas tikai ar to, lai radītu kārtējo matrača modeli, uz kura cilvēkam būtu maksimāli ērta un veselīga gulēšana. Jauno modeli nodod ekoloģiskai, higiēniskai un medicīniskai testēšanai, lai matracis atbilstu visaugstākajām kvalitātes prasībām. Tikai pēc tam, kad sertifikāti ir iegūti, šo modeli sāk ražot tirdzniecībai un, kamēr vien to ražo, nemaina neko – ne pārvalku, ne iekšējo bloku. Tādēļ, vēlot sev vislabāko, nenāktu par ļaunu noskaidrot, ko tirgotājs zina par matrača kvalitātes sertifikātiem.

    Kokosa slānis. Vajag vai nē?

    Kokosa slānis matracī nebūt nepalielina matrača kvalitāti. Daudzviet ārpus Latvijas tas jau sen ir izgājis no modes vairāku iemeslu dēļ. Pirmkārt, dabā kokoss ir pilns ar kaitēkļiem. Lai no tiem atbrīvotos, kokosu pamatīgi ķīmiski apstrādā. Kas zina, vai tas tiešām ir pilnīgi nekaitīgi veselībai? Tiesa, kokosa slānis ir gaisa caurlaidīgs, taču tas ir stingrs, ciets un, uzlikts, piemēram, uz labām poket atsperēm vai putu bloka, tas bloķēs matrača spēju pielāgoties gulētāja ķermenim atbilstoši anatomisko zonu principam. Bet, ja ir komfortabli gulēt tieši uz cieta matrača, tad var izskatīt arī piedāvājumus ar kokosa kārtu matrača pīrāgā.

    Autors: Zanda Lielbārde

    2 komentāri

    kaarlis.luusis
    manuprāt, lai izvēlētos sev atbilstošāko matraci, vispirms vajag noteikt piemērotāko gan uz sajūtām, gan svaru. Ideāli ir, ja var iegulties un izmēģināt matraci. Mēs sev oirkām Rīgā, Maskavas ielā 180, kur pārdevējs visu izstāstīja sīki un palīdzēja izvēlēties piemērotāko. Mums ir šāds matracis: https://www.erti.lv/matraci/lv-president-delux-elitars-divpusejs-matracis-ar-lateksu-multipocket/
    rihardds
    Ļoti izsmeļošs un informatīvs raksts! Daudz uzzināju. Tieši tagad meklēju kādu matraci labāk izvēlēties, pienācis laiks mainīt savējo. Ļoti iepatikās e-matraci.lv piedāvājums, it kā izvēle nav liela, bet tajā pašā laikā man jau arī vajag tikai 1 matraci. :D Vai arī ir vēl kāds ieteikums tieši kur iegādāties? Uzklausīšu variantus!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē