• Jumtiņš virs ārdurvīm

    Pircēja ceļvedis
    Zanda Jankevica
    2. aprīlis, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Jumtiņš virs ārdurvīm nav obligāts, taču vēlams gan – tas palīdz pasargāt mājokļa durvis no nelabvēlīgiem ārējās vides apstākļiem. Turklāt jumtiņu var pielāgot mājas stilam, lai tas pilda ne vien praktisko, bet arī estētisko funkciju.

    Kādēļ vajadzīgs? Jumtiņš virs durvīm patiešām pilda vairākus uzdevumus. Pirmkārt, aizsargā ārdurvis no ārējās vides faktoru – lietus un sniega – ietekmes un arī no spožiem saules stariem, kas nodara kaitējumu visu veidu materiālu ārdurvīm. Otrkārt, tas nodrošina mājas iemītnieku komfortu: ienākot un izejot sargā no nokrišņiem, durvis ir ērtāk atslēgt, somu vai iepirkuma maisiņus var novietot sausumā. Treškārt, jumtiņš mājai ir kā punkts uz i – piešķir kopējam tēlam pabeigtību.  Kādam jābūt jumtiņam? Lai jumtiņa izvēle būtu veiksmīga jau ar pirmo reizi un to nevajadzētu mainīt drīz vien pēc uzlikšanas, jumtiņam jāatbilst vairākām prasībām.

    • tam jāspēj izturēt gan savu svaru, gan sniega svaru ziemā.
    • jumtiņu vēlams aprīkot ar notekām.
    • jāpārliecinās, ka konstrukcija ir pietiekami liela un patiešām spēs aizsargāt durvis un lieveni.
    • jumtiņam harmoniski jāiekļaujas mājas un pagalma koptēlā.

    Kādu jumtiņu izvēlēties?

    Tālredzīgi ļaudis jumtiņu virs ārdurvīm plāno un būvē, jau ceļot māju, taču, ja tas nav izdarīts, pagūt var vienmēr. Jumtiņu var būvēt, balstot to uz stabiem (piemēram, koka vai metāla), izveidot jumta slīpumu un uzlikt jumta segumu. Jumtiņu var pasūtīt uzņēmumā, kas specializējas ārdurvju jumtiņu izgatavošanā, un, ja nepieciešams, sakomplektēt vajadzīgo platumu no moduļiem. Jau gatavus jumtiņus var nopirkt celtniecības materiālu veikalos, un to cenas ir visai pieejamas.

    Jumta seguma materiāls

    Jumtiņu virs durvīm parasti būvē uz diviem balsta stabiem, bet pārsegumam vislabāk izmantot tādu pašu jumta seguma materiālu kā mājai. Ja pārsegums tomēr ir cits, ieteicams saskaņot mājas jumta un mazā jumtiņa krāsu.

    Stikls

    Stikla jumtiņi piestāvēs modernai arhitektūrai. Materiāls ir izturīgs, caurspīdīgs, parasti – trīsslāņu. starp diviem ārējiem rūdīta stikla slāņiem atrodas plēve, kas fiksē stiklu, ja tas tiek pakļauts triecienam, un satur to, neļaujot sadalīties lauskās. Dažkārt jumtiņiem izmanto arī tonētu stiklu, kas pasargā durvis no ultravioletā saules starojuma.

    Polikarbonāts

    Polikarbonāts ir sintētisks materiāls, salīdzinoši lēts, viegls, izturīgs, caurspīdīgs un bezkrāsains vai viegli tonēts. Polikarbonāta jumtiņa priekšrocība ir iespēja to kombinēt no vairākiem moduļiem, ja ir vajadzība izveidot lielāku. Polikarbonāta jumtiņa uzstādīšana ir ļoti vienkārša. Neuzkrītošās konstrukcijas dēļ,  jumtiņš gluži labi iekļaujas dažādās vidēs, tādēļ pēdējos gados kļuvis ļoti pieprasīts.

    Jumtiņa forma

    • Sfēriska (ieapaļa) vai kupola forma aizņem mazāk vietas, turklāt šāds jumtiņš labāk aiztur vēju.
    • Arkas formas jumtiņš nodrošina dabisku mitruma aizplūšanu. Šāds jumtiņš ir gana izturīgs, kas nav mazsvarīgi sniegotās ziemās.
    • Jumtiņš ar slīpumu no centra uz abām pusēm, iespējams,būs visizturīgākais, turklāt izskatīsies īpaši labi, ja arī mājas jumts ir tieši tādas formas.

    Stiprinājuma veidi

    • Iekārtais. Šo stiprinājuma veidu izmanto galvenokārt stikla jumtiņam – tas tiek stiprināts pie sienas, izmantojot nerūsējoša tērauda troses.
    • Pieskrūvētais. Jumtiņu, visbiežāk polikarbonāta, kas ievietots plastikāta vai alumīnija rāmī, ar skrūvēm stiprina pie sienas virs durvīm.
    • Uz balstiem. Jumtiņš, kas būvēts uz balstiem, ir tikpat stabils un drošs kā piebūve.

     

    Svarīgas detaļas!

    Jumtiņam virs durvīm vajadzētu būt aprīkotam ar notekām.

    Ja jumtiņu izgatavo no koka, materiālam jābūt izžāvētam un apstrādātam ar antiseptiķi.

    Ja jumtiņš ir stiprināts kalta metāla konstrukcijā, pirms montāžas metāls jāapstrādā pret rūsēšanu un jānokrāso.

    IEVAS Māja atrod ārdurvju jumtiņus

    Gatavu jumtiņu piedāvājums veikalos ir samērā vienveidīgs, tomēr ir iespējams piemeklēt tādu, kas vislabāk piestāv mājai. Viena modeļa jumtiņi mēdz būt dažādu izmēru. Visizplatītākais izmērs: dziļums – ap 1 metru, platums – ap 1,5 metriem.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē