• Jauns ampluā pudelei

    Radošas idejas
    Elīna Zalāne
    21. marts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Matīss Markovskis
    Nevajadzīgus stikla traukus, protams, var sašķirot un nogādāt konteinerā, bet var rīkoties arī citādi, jo vismaz krāsainās pudeles noteikti ir pelnījušas otru iespēju.

    Iespējams, pēc revīzijas pieliekamajā un pagrabā nezini, ko iesākt ar tukšajām pudelēm, kuras reiz tur noglabāji ar domu – saimniecībā noderēs.

    Variantu, kā piešķirt otro dzīvi iztukšotai stikla pudelei, ir ne mazums – var saliet tajā mājas vīnu, var izmantot kā vāzi.  Bet kāpēc lai no tās pašu rokām neizgatavotu glītu stikla trauku, kas kalpos dažādiem mērķiem un labi papildinās gandrīz jebkuru interjeru?

    Kur un kā izmantot jaunradītos traukus?

    • Tas var būt gan trauks rakstāmpiederumiem vai adāmadatām, tikpat labi – ziedu vāzes. Starp citu, tagad ir aktuāli arī kārtot pa vienam ziedam vairākās vāzītēs, kādēļ, lai tās nebūtu dažādu garumu nogrieztas pudeles?
    • Griezt var ne tikai pudeles, bet arī burkas. Tādās labi izskatīsies kāds stādiņš, kas īpaši patiks bērniem, jo caurspīdīgajā traukā var labi sekot līdzi augšanas procesam.
    • Trīslitru burkas ar nogrieztu augšu būs elegantas stikla bļodas.
    • Nogrieztās pudeles var būt arī limonādes glāzes spirdzinošam vasaras dzērienam.
    • Tās var pārtapt glītos lukturīšos tējas svecēm, kas ziemā radīs omulīgi siltu noskaņu telpās, bet vasarā kalpos kā āra rotājumi dārza ballei.

    Kas nepieciešams?

    • Pudele. Derēs dažādu krāsu un formu pudeles. Vienkāršāk nogriezt būs tās, kas darinātas no trauslāka stikla.
    • Kokvilnas diegs. Pērkot pārliecinies, ka tas tiešām ir 100% kokvilnas diegs. Parastās audumu veikalos nopērkamās diegu spolītes, kas paredzētas šūšanai ar šujmašīnu, sastāv no poliestera, nevis kokvilnas.
    • Spirts, acetons vai degvīns. Šajā gadījumā izmantota Gruzijā pirkta mājas čača. Izvēlētā šķidruma degtspēju var pārbaudīt, ielejot to tasītē un aizdedzinot. Šķidrums derēs, ja tas degs ar zilu un vienmērīgu liesmu.
    • Šķēres.
    • Sērkociņi un svece. Virs sveces diegu būs vieglāk dedzināt, jo sērkociņš var pagūt nodzist, kamēr aizdedzini diegu visapkārt pudelei.
    • Spainis ar aukstu ūdeni. Papildus tajā var sabērt arī ledus gabaliņus, lai temperatūras atšķirība būtu vēl lielāka.
    • Ļoti smalks smilšpapīrs.

    Kā to dara?

    1. Kokvilnas diegu saloka vairākās kārtās un stingri apsien ap pudeli tajā vietā, kur vēlies to griezt. Pēc tam diegu no pudeles uzmanīgi noņem un pamatīgi izmērcē izvēlētajā degšķidrumā.

      Andris Kārkluvalks
      Andris Kārkluvalks

    2. Kad diegs izmircis, liek to atpakaļ uz pudeles un aizdedzina, pielūkojot, lai liesma izplatās vienmērīgi pa perimetru. Tās virzienu vari regulēt, pudeli grozot uz apli.

      Andris Kārkluvalks
      Andris Kārkluvalks

    3. Kad liesma nodzisusi, pudele bez vilcināšanās ar kaklu uz leju jāliek aukstajā ūdenī. Ja būsi rūpīgi sekojis instrukcijām un visu izdarījis pareizi, pudeles augšdaļa atdalīsies. Atliek aso maliņu noslīpēt ar smilšpapīru, un jaunais trauks mājas rotāšanai gatavs!

    Nevilcinies – rīkojies precīzi un žigli! Ja pudeli dedzināsi un dzesēsi spainī vairākas reizes, stikls būs paguvis norūdīties un to vairs nebūs iespējams pārdalīt.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē