• Istabas augu Jurģi

    Dārzs
    Elza Apse
    5. marts, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock.com
    Augu pārstādīšana ir patiesi relaksējošs darbs, kas rosina domas par pavasari un siltumu. Lai gan pārstādīt augus ir samērā viegli, pirms tam ir jāsagatavojas un jāatrod pareizie materiāli. Konsultē agronome Mārīte Gailīte.

    Pārstādīšana vienmēr rada pozitīvas emocijas – prieku par pašu spēkiem izaudzēto augu un par iespēju uz brīdi atgriezties bērnībā un paķēpāties ar zemi. Lielajai pārstādīšanai nav nepieciešams kosmiski daudz izejmateriālu, pietiks ar lielāku podu, augsni, avīzēm vai plēvi, ar ko noklāt darbošanās laukumu, un, protams, pašu augu. Lai gan šo materiālu piemeklēšana šķiet tīrais nieks, tomēr arī tie jāiegādājas pārdomāti. Lai podā nodrošinātu drenāžu, proti, liekā ūdens aizvadīšanu, var izmantot keramzītu. tas ir neitrāls materiāls, kas neļauj uzkrāties ūdenim. keramzīta vietā var izmantot arī akmentiņus, smiltis vai pat keramikas podu lauskas.

    Kādu podu augam izvēlēties – plastmasas vai māla?

    Jauna poda izvēle ir pārstādīšanas svarīgākā daļa, tāpēc tā jāveic ar apdomu. Veikalos ir pieejami gan porcelāna dekoratīvie puķupodi, māla podi un pavisam vienkārši plastmasas podi. Valda uzskats, ka māla podi ir piemērotāki augiem, savukārt plastmasas podi esot kaitīgi, jo tajos augi nespējot elpot. Taču tā nav taisnība, jo ir ļoti maz augu, kas elpo ar saknēm, piemēram, orhidejas;

    Vairākums augu elpošanu nodrošina caur virzemes daļām, tāpēc ir teju vienalga, vai pods ir no māla vai plastmasas. Arī agronomi pārsvarā izvēlas plastmasas podus.

    Tomēr ir vērts zināt gan māla, gan plastmasas podu labās un sliktās īpašības. Māla podi ir uzteicami par savu smagumu – tie spēj noturēt arī kuplākus augus, kamēr plastmasas podi ir ļoti viegli un brangākā vējā ātri vien apgāžas. Lai plastmasas podos iestādītie augi negāztos, tos ieteicams apgriezt; var arī izvēlēties lielākus podus. Savukārt tīrīt vieglāk ir plastmasas podus, jo māla porās mēdz savairoties augam kaitīgas aļģes vai kādas sēņu sporas, ko ir grūti dabūt ārā.

    Iesācējiem slēgtie puķupodi nederēs

    Ja audzētājs ir pieredzējis un prot aplaistīt augu tieši tik, cik tam vajadzīgs, slēgtie podi – bez cauruma apakšā – nesagādās problēmas. Taču amatieri var augu nejauši pārlaistīt, šim liekajam ūdenim nebūs, kur aiztecēt, tas krāsies turpat podā un bojās auga saknes. Ja slēgtais pods ir vizuāli pievilcīgs, tajā var ielikt podiņu ar augu, lai šis pods ir tikai kā dekorācija. Tad tas pildīs tādas pašas funkcijas kā šķīvītis zem poda, kurā uzkrājas liekais ūdens. Tikai šķīvītī vieglāk pamanīt, ja augs ir stipri pārlaistīts un ūdeni vajadzētu izliet.

    IEVAS māja izvēle

    Maziem augiem klasisks plastmasas puķupods Plasticotto, 17 cm diametrā cena: 1,69 eiro, K Senukai.Pods piemērots mazākiem augiem vai puķēm, kas strauji nestiepjas garumā. Atšķirībā no ierastajiem plastmasas podiem šis puķupods ir veidots no biezāka plastmasas slāņa, tāpēc būs izturīgāks, turklāt tas ir arī vizuāli dekoratīvs un labi izskatīsies uz palodzes vai balkona.

    Interjera dizaineru gaumē pods Baitoa, 15 cm diametrā cena: 5,99 eiro, The Pier. Pašā podā augus stādīt nebūtu ieteicams, tomēr tajā vari ielikt caurumaino plastmasas podiņu ar augu. Puķupods pildīs dekoratīvu funkciju un uzkrās lieko ūdeni.

    Atpakaļ pie vecajām vērtībām – māla puķupods Standart, dažādi izmēri – no 17 līdz 35 cm diametrā cena: 1,49–8,99 eiro, Cenuklubs.lv. Māla podi ir klasiska vērtība. Šādi matēti māla podi pieejami vairākos izmēros, atliek vien atrast īsto.

    Ar minimālisma pieskaņu – puķupods Bittergurka, 32 × 15 cm cena: 9,60 eiro, IKEA, mebo.lv. Puķupods kalpos kā dekoratīvs papildinājums mājas interjeram un uzkrās arī lieko ūdeni no puķu kastēm.

    Māla puķupodi ar ornamentiem iederēsies šarmantā lauku mājiņā, 16 cm diametrā cena: 6,49 eiro, Cenuklubs.lv. Podam ir caurums apakšā un šķīvītis komplektā. tiesa, savu izmēru dēļ tas būs piemērots mazāka izmēra telpaugiem.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē