• Ko māca Zemes skolā? Tur aug dabas advokāti!

    IEVA dzīvo zaļi
    Baiba Ābelniece
    14. aprīlis, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Viena no iespējām doties dabā ģimenēm kopā ar bērniem no 5 gadu vecuma ir jaunajā Zemes skolā. Pirmā nodarbība notika ziemā, un apmācības plānots turpināt visu gadu.

    Lai stiprinātu bērnu saikni ar dabu un ģimenes iemācītos noderīgas prasmes, atpūšoties pie dabas arī ziemā, īstenojusies ideja par Zemes skolas aktivitātēm dabā. Šobrīd nodarbības notiek reizi mēnesī, vienu vai divas dienas pavadot pie dabas.

    Katra nodarbība ir ar kādu īpašu mērķi iemācīties ko jaunu dabā, piemēram, nodarbībās bērni mācījušies, kas ir azimuts un augstummetri, mērījuši strautos ūdeni, lai saprastu, kāpēc tie neaizsalst, gājuši pa nogāzēm un gatavojuši ēst laukā.

    Daba ir mūsu lielākā vērtība, tāpēc nodarbību mērķis ir iemācīt bērniem pret to izturēties saudzīgi, to saprast un iemīlēt, kļūstot par dabas advokātiem. Savukārt vecākiem tā ir laba iespēja pavadīt vērtīgi laiku kopā ar savu ģimeni un atbrīvoties no ikdienas stresa.

    Tiem, kam nav pieredzes, liekas neiespējami, ka piecgadīgs bērns pārgājienā var noiet 10 kilometru. Bet, ja mēs pa ceļam iemācamies daudz kā jauna – iekurināt ugunskuru, pa koku šķērsot strautiņu, atpazīt dzīvnieku pēdas –, tad tas ir gan interesanti, gan noderīgi. Un pakāpeniski tas kļūst par dzīvesveidu.

    Interesanti zināt!

    Ko var gūt dabā?

    • Zemes skolas organizatoru veiktajā aptaujā noskaidrots, ka pārgājieni ir viens no visvairāk iecienītajiem aktīvās atpūtas veidiem. Uz jautājumu, kādas aktivitātes dabā aptaujātajiem patīk, visvairāk jeb 34% atbildēja, ka tie ir pārgājieni. Nākamā populārākā aktivitāte ir braukšana ar divriteni (23%) un pēc tam seko airēšana ar laivu (14%) un slēpošana (12%) vai skriešana (12%).
    • Par labāko ieguvu atpūtai pie dabas cilvēki visbiežāk minējuši, ka tā sniedz labu sajūtu (30%), ka tas ir labi pavadīts laiks ar draugiem vai ģimeni (28%) un tikai pēc tam seko ieguvums uzlabot fizisko formu (24%).
    • Jautājot, kas cilvēkus attur doties dabā, visvairāk jeb 92% aptaujāto uzskata, ka cilvēki pārsvarā dod priekšroku pasīvai atpūtai, piemēram, TV, datorspēlēm, kino. Vairums (77%) respondentu domā, ka cilvēkus dabā doties attur aizņemtība ar darbu un pienākumiem vai tas, ka cilvēkiem nav kompānijas, ar ko kopā doties dabā (76%). Tāpat 76% respondentu domā, cilvēkiem došanās dabā šķiet pārāk sarežģīta.
    • Jautājot par prasmēm, kādas cilvēki mežā zinātu izmantot, 83% atbildēja, ka mācētu iekurināt ugunskuru, bet ziemā to ir darījuši tikai puse no aptaujātajiem. 75% atzina, ka gribētu iemācīties kurināt dažādu veidu ugunskuru. Orientēties mežā ar kompasu mācētu 42% aptaujāto, bet nemācētu 58%. Meža zvēru nospiedumus mācētu atpazīt – 6%, dažus no tiem – 70%. Gandrīz visi jeb 90% aptaujāto atzina, ka vēlētos uzzināt vairāk par to, ko var redzēt dabā.

    Vēl vari paspēt!

    Pieteikties Zemes skolas nodarbībām iespējams internetā pasākumu aģentūras Finalmente Facebook profilā.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē