• Kā rudeni ielaist mājas interjerā?

    Māja
    Armands Sidorovičs
    1. oktobris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Andrejs Nikiforovs
    Reizēm, ejot dabā, varam to atnest arī mājās, protams, nepostot, bet, piemēram, salasot kļavu lapas, vēja nolauztus zarus vai čiekurus. Lai rudens krāsas turpina iedvesmot! Kā dabas veltes dzīvo savu otro dzīvi un var iepriecināt mūs, stāsta dizainers Armands Sidorovičs.

    Tumšais gadalaiks ir tas, kad vēlamies vairāk gaismas, tāpēc dabas materiāli var lieliski noderēt, lai no tiem taptu gaismas objekti – sveces!

    SVECE BURKĀ. Pavisam vienkārša ideja ir ielikt sveci parastā burciņā un lai panāktu rudens noskaņu, aplīmēt caurspīdīgo burku ar dzeltenajām lapiņām.

    KOKA PAPLĀTE. Viršu un čiekuru kompozīcija uz koka ripas kā pamatnes nav nekas jauns un nebijis, taču arī tā varam ienest dabu istabā un uz koka paplātes uzlikt un iedegt sveci. Kāpēc ne?

    Kāpēc gatavot svečturi no koka?

    • Pašai gatavot koka svečturi ieteicams no lapu koka, jo zaļš skuju koks ir sveķains un var nosmērēt gan rokas, gan galdu. Turklāt var paiet pat vairāki gadi, lai tas pilnībā izžūtu. Tomēr egle ir zariem bagātākais koks, līdz ar to arī interesants.
    • Koka svečturi nav ugunsdroši, tāpēc laikus jāparūpējas par sveču pamatiņu – tas var būt kāds skārda burkas vāciņš, groziņu cepamās skārda formiņas vai pat folijas gabaliņš.
    • Koksne ir atjaunojams resurss, tāpēc, ja svečturis ir nokalpojis vai apnicis, to var nokurināt, pārvēršot siltuma enerģijā.

    Iesaka Armands Sidorovičs:

    «Svečturis jebkurā kompozīcijā dominēs – vai tas būtu novietots uz galda, grīdas vai palodzes. Tas nekad nebūs fons, tam piederēs visa uzmanība noskaņas radīšanai, tāpēc tam jābūt stabilam un jāizceļas ar pamanāmu formu. Svečtura izgatavošanai izvēlējos koku, jo tas ir silts dabas materiāls ar neatkārtojamu formu un dabisku nobeigtu apdari – to nevajadzēs slīpēt, lakot vai krāsot. Materiāls, kurš ir pa rokai, tātad – bez liekiem izdevumiem. Laikmetīgā modernā interjerā dabīgs koks izcelsies ar savu raupjumu, savukārt tradicionālā vidē, piemēram, lauku mājā, tas iederēsies kā zivs ūdenī.»

    TELPAS SVEČTURIS. «Tam jābūt stabilam un apjomā iespaidīgam, tāpēc šim nolūkam noderēja egles stumbra posms ar zariem. Pie tāda tiku, pirms trijiem gadiem sazāģējot pamatīgu Ziemassvētku egli. Jau toreiz šis koka klucis man likās pievilcīgs. Kā tāda sešu degunu Buratīno pagale nostāvēja un žuva mājās veselus trīs gadus, kamēr visi sveķi bija to atstājuši. Stumbra kluča dēļ sveču turētājs ir gana stabils, un atšķirīgā garuma un šķībuma zari izceļ dabas skaistumu.»

    GALDA SVEČTURIS. «Svečturim uz klāta galda nav jāaizņem zirga deva, bet jādominē gan. Tāpēc izvēlējos pamatīgu kļavas zaru un stabilu sveci. Kļavai ir balta koksne, patīkams mizas raupjums un tonis. Koksne izskatās tīra un patīkama – tādu var likt uz ēdamgalda. Skārda vāciņš precīzi atbilst zara diametram līdz ar to netraucē izskatam.»

    DEKORATĪVAIS SVEČTURIS. «Mazo sveču grābeklīti gatavoju no lazdas, tā ir gana zaraina un ķeburaina, var arī veidot kā latvju rakstu zīmi, piemēram, jumi vai skuju.»

    Citas idejas RUDENS INTERJERĀ

    LAPU NOSPIEDUMI. Ja pati neesi māksliniece un nevari sienu apgleznot, mācies no dabas un veido lapu nospiedumus! Rudens lapas iemērc savās mīļākajās krāsās un veido lapu nospiedumus uz virsmas, piemēram, uz sienas vai plaukta.

    VIRTENE. Lai lapkritis nesaistītos tikai ar skumjām par aizejošo vasaru, var sameklēt rotaļīgu veidu, kā par to priecāties, piemēram, kopā ar bērniem. Tā vietā, lai svētkos istabu dekorētu ar krāsaino karodziņu virtenēm, kas nereti ir ražotas no plastmasas vai citiem dabā nezūdošiem materiāliem, izvēlies kļavu lapu virteni!

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē