• Filmas, kas atver acis uz patiesību

    IEVA dzīvo zaļi
    30. aprīlis, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No publicitātes materiāliem
    Dabas skati, cilvēku viedokļi, tuvplāni un kopskati no vietām, kur mēs – parastie mirstīgie – nekad nenokļūsim, ātri atrod ceļu uz skatītāju sirdi. Problēmas, satraukumi un cīņas, kas ieliktas kustīgās bildēs, nostrādā precīzi, tāpēc te ieskats dažās atzinību vai popularitāti guvušās vides dokumentālajās filmās, ko pazīst visā pasaulē.

    PLASTMASAS OKEĀNS (Plastic Ocean)

    2016. gadā uzņemtās dokumentālās filmas veidotāji vēlas pievērst sabiedrības uzmanību milzīgajam piesārņojumam, ko rada tieši plastmasas atkritumi. Kino tapis vairāk nekā 20 dažādās pasaules vietās vairāk nekā 4 gadus.

    Šajā laikā žurnālists Kregs Līsons un Pasaules čempione frīdaivingā Taņa Strītere kopā ar starptautisku pētnieku komandu pētīja plastmasas produktu radītā piesārņojuma ietekmi uz vidi un mēģināja rast risinājumus globālajai problēmai. Ik gadu tiek saražots gandrīz 300 miljoni tonnu plastmasas, un apmēram puse no tā visa ir paredzēta vienreizējai lietošanai. Vairāk nekā 8 miljoni tonnu plastmasas ik gadu tiek aprakta mūsu okeānos. 

    ZEME – MŪSU MĀJAS (Home)

    Jans Artiss-Bertrāns ir franču operators, fotogrāfs, žurnālists un vides aktīvists, kas 2009. gadā uzņemtajā filmā rāda pasauli no lidojuma augstuma, apliecinot atziņu, ka Zeme ir mākslas darbs. Visnegaidītākie krāsu salikumi un formas vedina domāt, ka filma ieved fantastikas pasaulē, tikai iztēle ļauj pietuvināties un visā vizuālajā materiālā atpazīt reālās pasaules – mūsu Zemes skaistumu, krāšņo daudzveidību.

    Filma, kuras režisors un producents, ir Liks Besons, radīta kā aicinājums apvienoties kopīga mērķa labad, lai glābtu mūsu planētas nākotni no ekoloģiskās katastrofas. Tieši tādēļ filma tiek izplatīta bez maksas.

    KAS AR VESELĪBU (What the Health)

    Filma par veselību, ko nevēlas atzīt amerikāņu veselības organizācijas, tapusi 2017. gadā un ir tikpat skandaloza kā režisora Kipa Andersena iepriekšējā vides filma – Cowspiracy. Andersens pēta visbiežāk sastopamās mūsdienu slimības un citas veselības kaites, kas izraisa nāvi, un to saistību ar veselības biznesa interesēm.

    Citiem vārdiem sakot, milzīgajai medikamentu un veselības aprūpes sistēmai ir izdevīgi, ka cilvēki ir slimi. Šajā netīrajā spēlē iesaistīti gan farmācijas, gan lauksaimniecības, pārtikas pārstrādes u. c. uzņēmumi. Filma pārsteidz, šokē un atver acis ikvienam, kam rūp veselība un tas, cik liela ir milzu uzņēmumu ietekme uz to.

    COWSPIRACY: ILGTSPĒJĪBAS NOSLĒPUMS (Cowspiracy: The Sustainability Secret) 

    Šo filmu režisors Kips Andersens pabeidza 2014. gadā, un tās galvenais atklājums ir intensīvās lopkopības radītais vides piesārņojums un vides organizāciju vēlēšanās to slēpt. Autors atklājis, ka lopkopība vainojama gan mežu izciršanā, gan ūdens piesārņošanā un ir lielāks siltumnīcas efekta radīto gāzu avots nekā transports.

    Patiesību sakot, Andersens min teju visas vides problēmas – arī sugu izzušanu, okeānu un jūru izmiršanu u. tml. – kam saknes aug cilvēku vēlmē ēst gaļu. Izrādās, par to nerunā tik skaļi un plaši, jo industrijas aizstāvji ļoti agresīvi aizstāv savas pozīcijas un draud filmas veidotājam ne tikai atņemt brīvību, bet arī dzīvību, ja viņš tā turpinās…

    NEĒRTĀ PATIESĪBA (An Inconvenient Truth)

    Filmai nu jau ir vairāk nekā desmit gadu (tā tapusi 2006. gadā), bet tā bija viena no pirmajām šokējošajām populārajām pasaules filmām, kas atvēra acis plašākam ļaužu lokam uz klimata pārmaiņu nopietnību. Amerikāņu režisora Deivisa Gugenheima filma stāsta par bijušā ASV viceprezidenta Ala Gora centieniem izglītot sabiedrību par globālo sasilšanu un tās izraisītajām klimata izmaiņām.

    Filma dokumentē Ala Gora uzstāšanos auditorijas priekšā, kuras laikā Gors gan ar joku, gan visnotaļ iedarbīgu uzskates materiālu palīdzību demonstrē klimata izmaiņu baisās sekas. 2007. gadā Alam Goram un Apvienoto Nāciju Organizācijas Klimata pārmaiņu starpvaldību padomei tika piešķirta Nobela miera prēmija.

    GADALAIKI (Les Saisons)

    Šīs 2015. gadā uzņemtās filmas autori ir Latvijā zināmi arī ar saviem iepriekšējiem darbiem – Ceļojošās ciltis un Dzīvais okeāns. Franču aktieris un režisors Žaks Perens kopā ar Žaku Klizo no ūdeņiem un to iemītniekiem pievērušies zaļajai mežu rotai un dzīvniekiem, kas dzīvo tur četros gadalaikos. Filma nes sev līdzi ko brīnumainu, lai ko tie ieskautu – meža dzīlēs paslēptu vilka alu vai lielpilsētu kņadu. Filmas autori piedāvā pārdomas rosinošu kino stāstu par ik gadu dabā notiekošajām pārmaiņām un aicina ikvienu izbaudīt dabu tuvplānā.

    Katru gadu martā – šopvasar jau 26. reizi – ASV galvaspilsētā Vašingtonā norisinājās pasaulē lielākais vides dokumentālo filmu festivāls. Ja vēlies ieskatīties pasaules kinodokumentālistu un vides aizstāvju darbos, meklē filmas šeit!

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē